• BIST 9887.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

"Bayrak sorununun çözülmesi şart"

"Bayrak sorununun çözülmesi şart"
Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde 1982’den beri üretim yaparak sektörün yerli sermayelerinden biri olan Taylan Yatçılık, orta segmentte tekneler imal ediyor.

Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde 1982’den beri üretim yaparak sektörün yerli sermayelerinden biri olan Taylan Yatçılık, orta segmentte tekneler imal ediyor.

Almanya’da aldığı elektronik mühendisliği eğitiminin ardından Ayvansaray’da tekne yapımını öğrenen ve kendi teknesini yapmak için başladığı imalat sürecinden seri üretime geçtiği dönemi anlattı. Tuzla’da ormanlık alanda kurulu atölyesinde ahşap tekne üreterek başlayan Mehmet Taylan şimdilerde çeşitli boylarda yaptığı 16 modelin hepsi için polyester kullanıyor. 2 metreden 21 metreye kadar yerli tekne üreten Mehmet Taylan, Türk yat sektörünün gelişmesi ve yabancı firmalarla rekabet edebilmesi için düşüncelerini paylaştı.

"Balık tutkusu tekne sevdasıyla birleşirdi"
Tekne imalatına ilk başladığım yıllarda gezi tekneleri kadar olta balıkçılığına uygun modeller aranırdı. Herkeste balık tutma isteği vardı ve teknelerin balık avına uygun yapılmasını isterlerdi. Üretime başladıktan birkaç yıl sonra Hollanda, İspanya ve İrlanda’ya ihracata da başladık. Avrupa Standartları’na uygun belgeli tekneler yapıyoruz. Emekliliğin keyfini denizde sürmek isteyen orta gelirlilerden, yıllarca para biriktirdikten sonra deniz tutkusunun peşinden gelenler müşterilerimiz’’ dedi.

Yabancı bayraklı tekne 6 ay dolaşsın

Deniz araçlarında yabancı bayraklı uygulamasının yerli üreticiyi bitirme noktasına getirdiği iddia eden Mehmet Taylan, alıcıların tercihlerinin değişti ekledi. Taylan, ekonomik krizle boğuşan Avrupa Ülkeleri’nde tekneler bizim imalat firmalarımızın altında satılıyor. Bu nedenle tekne almak isteyenler Türkiye’de yerli sermaye ile üretilen tekne alacağına birkaç yıl kullanılmış ikinci el tekneyi almaya yöneldi. Bunun için ABD’de tabela şirketleri kuruluyor ve ABD bayrağıyla Türkiye’ye getirilen tekne 5 yıl sorunsuzca dolaşabiliyor. 5 yılın mümkünse 6 aya, en azından 1 yıla indirilmesi yerli üreticinin önün biraz olsun açacaktır’’ şeklinde yorum yapıyor.
  Mehmet Taylan, deniz kültürünün artması ve deniz araçlarına sahip olmanın her geçen gün daha kolay hale gelmesine rağmen Türk yat üreticiliğin gelişmesi için önlem alınması gerektiğini belirtiyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
cengiz kapt.
23 Şubat 2013 Cumartesi 10:15
serbest rekabet var
İyi günler,bu korumacılık talepleri yüzünden sektörler gelişemedi bu ülkede,serbest rekabet varsa ucuz tekne almak isteyen deniz severler için de var,sizler ihracat politikalarınızı daha da geliştirmeye çalışın bence,iç piyasada insanların alım güçleri hatta bir tekneyi denizde yüzer olarak idame ettirmeleri çok zor,yurtdışında gerçekten çok güzel tekneler iç piyasadaki fiyatlara göre çok ama çok uygun,ne yapsın vatandaş??bunu da yasaklasınlar mı???veya kısıtlasınlar mı??zaten bir balığa çıkıyorsun,sanki port state inspecsını geçirtiyorlar insana??ben sattım kurtuldum sonunda.saygılarımla
178.153.20.47
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim