• BIST 9094.06
  • Altın 2324.793
  • Dolar 32.3663
  • Euro 34.9559
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Başbakanlık'tan "özür" açıklaması

Başbakanlık'tan "özür" açıklaması
Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: ""Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bugün İsrail Başbakanı Sayın Binyamin Netanyahu ile telefonda konuşmuştur."

Başbakanlık'tan özür açıklaması

Başbakanlık: Sayın Netanyahu, İsrail tarafından hadiseyle ilgili olarak yürütülen ve bir dizi operasyonel hatanın yapıldığına işaret eden soruşturma ışığında, can kaybına veya yaralanmaya yol açan her türlü hatadan dolayı İsrail adına Türk halkından özür dilemiş; Sayın Başbakanımız da söz konusu özrü Türk halkı adına kabul etmiştir.

Başbakanlık'tan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:
"Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bugün İsrail Başbakanı Sayın Binyamin Netanyahu ile telefonda konuşmuştur.

Sayın Başbakanımız, Sayın Netanyahu’ya, Türk ve Yahudi halkları arasındaki ortak tarihe dayanan ve yüzyıllardır süregelen güçlü dostluk bağlarına ve işbirliğine değer verdiğini söylemiştir. Bölgenin barış ve istikrarı için hayati stratejik öneme sahip olarak gördüğü ilişkilerin son dönemde bozulmuş olmasının üzüntü verici olduğunu ifade etmiştir. Türkiye’nin, İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli vizyon temelinde adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunmasına yönelik uluslararası ve bölgesel tüm çabalara desteğini yinelemiştir.

Sayın Netanyahu, İsrail tarafından hadiseyle ilgili olarak yürütülen ve bir dizi operasyonel hatanın yapıldığına işaret eden soruşturma ışığında, can kaybına veya yaralanmaya yol açan her türlü hatadan dolayı İsrail adına Türk halkından özür dilemiş; Sayın Başbakanımız da söz konusu özrü Türk halkı adına kabul etmiştir.

İki başbakan, tazminat/âdemi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda da mutabık kalmıştır.

Sayın Netanyahu ayrıca, İsrail’in, sivil halkın kullanacağı malların Gazze dâhil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibariyle kaldırdığını ve sükûnet devam ettiği müddetçe bu durumun da devam edeceğini ifade etmiştir.

İki lider, Filistin topraklarındaki insani durumun iyileştirilmesi için birlikte çalışmak konusunda mutabık kalmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

İSRAİL'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Mavi Marmara baskınıyla ilgili Türkiye'den özür dileyen İsrail'den de konuyla ilgili bir açıklama geldi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bürosundan yapılan açıklamada, İsrail'in Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür dilediği bildirildi.

Açıklamada, Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bugün görüştüğü belirtildi ve liderlerin, ''büyükelçilerin yeniden atanması, Türkiye'de İsrail askerlerine karşı açılan davaların iptal edilmesi gibi iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda uzlaştığı'' ifadelerine yer verildi.

TAZMİNAT SÖZÜ

Netanyahu'nun, Mavi Marmara saldırısından ötürü duyduğu pişmanlığı dile getirdiğinin belirtildiği açıklamada, İsrail Başbakanı'nın ''trajik sonuçların'' kasti olmadığını, İsrail'in yaptığı soruşturmaya göre saldırıda ''operasyonel hatalar'' olduğunu söylediği kaydedildi.

Açıklamada, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun saldırıda hayatını kaybedenler nedeniyle İsrail'in ''pişmanlığını ifade ettiği'' ve tazminat ödeme sözü verdiği de belirtildi.

Netanyahu açıklamada, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak can kayıplarına yol açmış olabilecek her türlü hatadan dolayı Türk halkından özür diledi.

GAZZE ABLUKASI

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze dahil Filistin topraklarındaki sivillerin hareketine ilişkin bazı sınırlamaların zaten kaldırıldığını ifade ederek, sükunet korundukça bu durumun devam edeceğini kaydetti.

Netanyahu,"Gazze'ye yönelik ablukada bundan böyle özellikle sivillerin kullanacağı mallarda Filistin'e serbestlik sağlanacak" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
veysel daldaban
22 Mart 2013 Cuma 23:06
İsraelin Özrü
İlk yorumcuya hak veriyorum.Bu akşam,bir gazeteciyi hayretle dinledim.Özür olayı tamamen Obamanın ortadoğu gezisindeki başarısızlığını örtme numarası olarak,izah etti.Bana da mantıklı geldi.Bu gazeteci İngilizce yayınlanan bir Türk gazetesinin sahibidir.Özrün,Obamanın elinin boş dönmemesine ve rakiplerine mahcup olmamasına yönelik ve İsraele de garantiler verilmesi karşılığında olduğunu, gayet mantıklı bir şekilde izah etmiştir.Ben şaşırmadım.Saygılar.
88.241.245.202
Denizci
22 Mart 2013 Cuma 19:09
Ne diz çökmesi
Sayın Editör,
Diz çöken falan yok. İstim arkadan gelir, bakalım ne çapanoğlu çıkacak sonunda. Devletlerarası özür telefonda değil, yazılı belge ile olur. Kendi kendimizi hemen gaza gelip aldatmayalım. Sabun köpüğü gibi hemen sönmeyelim, sonra o kükremelerin komik olduğu anlaşılır.
78.189.180.121
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim