• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Bandırma Vapuru, ziyaretçi akınına uğradı

Bandırma Vapuru, ziyaretçi akınına uğradı
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 18 arkadaşıyla birlikte Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun’a geldiği Bandırma Vapuru’nun birebir kopyası olan 'Bandırma Müze Gemisi', ziyaretçi akına uğruyor.

Kentte gelen turistlerin ilk uğrak yeri olan müze gemiyi ayda yaklaşık 70 bin kişi geziyor. Buna rağmen turizm şirketleri geminin liman içerisinde olması halinde ziyaretçi sayısının çok daha fazla olacağını söyledi.

13 Kasım 1999'da Samsun Valiliği'nin orijinal Bandırma Vapuru'nun boyutlarına sadık kalınarak tekrar inşa edilmesi kararıyla, Doğu Park'ta başlayan inşa aşaması 15 Nisan 2001'de tamamlandı. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin alan çalışmasına başladığı 2001 yılından itibaren, müzenin çevresindeki 35.000 m2'lik bir alanda çeşitli eklemeler ve peyzaj düzenlemesi yapılarak Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi adı verildi. 2003'teki resmi açılışı yapılan Bandırma Gemisi, o tarihten itibaren özllikle resmi bayramlarda ziyaretçi akınına uğruyor.

35 bin metrekarelik Milli Mücadele Açık Hava Müzesi'nin içinde yer alan Bandırma Müze Gemisi’nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kişisel eşyasının da yer aldığı 189 eser sergileniyor. Müzede Atatürk'e ait 60 fotoğraf, 1870’li yıllarda yapılmış duvar saati, telefon, cetvel pergel, yangın tüpü, masa ve sandalyeler teşhir ediliyor. Atatürk'ün beylik tabancası, radyosu, kendi el yazısının yer aldığı metinler ve kıyafetlerin de müzede yer alan eserler arasında bulunuyor. Geminin kamara bölümünde Atatürk'ün Dolmabahçe Sarayı’ndaki yatak odasının bire bir kopyası de yer alıyor. Ayrıca müzenin kamara bölümünde Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri de büyük ilgi görüyor. Heykellerin bulunduğu odada yer alan tarihi saat Atatürk'ün Samsun'a çıktığı an olan saat 08.00'i gösterirken, masa üzerinde 1910 yılına ait Karadeniz bölgesini gösteren ceylan derisine işlenmiş harita bulunuyor.

Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği Bandırma Vapuru’nu geçen ay 72 bin kişinin gezdiğini dile getiren Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, ‘Bu yılın ilk yedi ayında yaklaşık 500 bin kişi gezdi. Bandırma Vapuru’nun, kentimiz turizmine çok büyük faydası var. Türkiye’nin her yerinden gelenler oluyor’ diye konuştu.

Bazı turizm şirketleri ise Bandırma Vapuru’nun kent merkezinde bulunan Atatürk’ün karaya ilk adımını attığı Kurtuluş Yolunda liman içinde olması halinde ziyaretçi sayısının çok daha fazla olacağını belirtti.

bandirma-vapuru,-ziyaretci-akinina-ugradi.jpgbandirma-vapuru,-ziyaretci-akinina-ugradi_1.jpgbandirma-vapuru,-ziyaretci-akinina-ugradi_2.jpgbandirma-vapuru,-ziyaretci-akinina-ugradi_3.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim