• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Alabalık üretiminde Şili kaygısı başladı

Alabalık üretiminde Şili kaygısı başladı
Su Ürünleri Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Faruk Coşkun, Şili'nin Avrupa'ya yaptığı ihracatın fiyat dengelerini bozduğunu belirterek, "2013 yılı alabalık üreticisinin kara yılı olabilir" dedi.

Su Ürünleri Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Faruk Coşkun, alabalık üretimini hızla artıran Şili'nin Avrupa'ya yaptığı ihracatın fiyat dengelerini bozduğunu belirterek, "2013 yılı alabalık üreticisinin kara yılı olabilir, pek çok tesis kapanabilir" dedi.

Coşkun, Türkiye'de alabalık yetiştiricilerini zorlu bir yılın beklediğini söyledi. Anadolu'da sayıları hızla artan alabalık çiftlikleriyle Türkiye'nin dış pazarda iddialı bir konuma geldiğini, 2012 yılında Avrupa ülkelerine 30 bin ton alabalık ihracatı yapıldığını ifade eden Coşkun, pazardaki büyümenin yatırımları da tetiklediğini ifade etti.

Sektörde en büyük üreticiler arasında yer alan Şili'nin de üretimini hızla artırdığını, Avrupa pazarına düşük fiyatlarla girmeye başladığını kaydeden Coşkun, şu bilgileri verdi:

"Şili'de 2010'da meydana gelen 8,8'lik depremde balık üretim çiftlikleri zarar görmüş su ürünleri yetiştiriciliği büyük darbe almıştı. Avrupa ülkeleri de balık ürünlerinde tespit edilen hastalıklar nedeniyle Şili'den balık alımını durdurmuştu. Bütün bu gelişmeler ülkemizdeki balık üretimini olumlu etkilemiş, Avrupa'ya alabalık ihracatı katlanarak artmıştı.

Yıllık 188 bin tonluk balık üretimimizin yaklaşık üçte birini Avrupa'ya ihraç ediyoruz. 2012 yılında Avrupa'ya yaklaşık 30 bin ton alabalık ihraç ettik. Ancak depremin ardından yaralarını saran Şili yeniden Avrupa'ya balık ihracatına başladı. Şili'nin yeniden ihracata başlaması ülkemizdeki Alabalık yetiştiricilerini olumsuz etkiliyor.

Avrupa'ya ihracatın azalacağı endişesi, bir çok üreticiyi ellerindeki balıkları bir an önce elden çıkarma refleksine sevk ediyor. Piyasaya bol miktarda balık arzı fiyatları otomatik olarak düşürüyor. Girdilerdeki artış, balık fiyatlarının düşmesi, yavru üretimindeki plansızlık ve üreticilerin yavru balıkları satamaması nedeniyle pek çok balık üretim tesisi kapanma tehlikesiyle karşı karşıyadır."

2013 yılının alabalık üreticilerinin "kara yılı" olabileceğini ifade eden Coşkun, sektörün acilen desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Pek çok tesisin kapanma tehlikesine karşı sektörü, devleti ve kamuoyunu uyarmaya çalıştıklarını dile getiren Coşkun, hükümetin doğrudan ya da dolaylı olarak sektörü desteklemesinin şart olduğunu, iç tüketiminin de artırılması gerektiğini söyledi.

-Firmaların yüzde 30'u kapanabilir

Öte yandan Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) tarafından desteklenen Afyonkarahisar ve Uşak'ta su ürünleri kapasitesinin belirlenmesine yönelik projenin kapsamında 30 alabalık çiftliğinde inceleme yapıldığı, sonuçların kaygı verici olduğu belirtildi.

Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay, inceleme sonucu incelenen tesislerin yüzde 30'unun kapanacağının tahmin edildiğini belirterek,

"Üretici elindeki balığı ve yavrusunu satamıyor. Havuzlarda balığı yıl boyunca tutamaz. Pek üretici üretime ara vermeyi düşünüyor" dedi.

Uşak'ta faaliyet gösteren Azer Su Ürünleri firması sahibi Ahmet Abdullahoğlu ise alabalık fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında azaldığını, bu dönemde girdi maliyetlerinin ise arttığını söyledi.

Su ürünleri yetiştiricilerinin gelecekten endişeli olduğunu söyleyen Abdullahoğlu, sektörde oluşabilecek hasarın uzun yılar telafi edilemeyeceğini savundu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim