• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

ABD'nin İran Uyarısı, İMEAK DTO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na damgasını vurdu

ABD'nin İran Uyarısı, İMEAK DTO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na damgasını vurdu
İMEAK DTO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlar konusunda kendilerine yapılan uyarıları katılımcılara aktarması damga vurdu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır Başkanlığı’nda İMEAK DTO’nun Fındıklı’da bulunan genel merkez binasında gerçekleştirildi.

İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, geçtiğimiz Pazar günü hayatını kaybeden ve Çarşamba günü toprağa verilen Türk denizcilik sektörünün duayen ismi Suay Umut için 1 dakikalık Saygı Duruşu’nda bulunulmasını rica etti. Katılımcılar, 1 dakika Saygı Duruşu’nda bulundu.

Akabinde zabıtların onaylanması ve Mart ayı mizanı oybirliği ile kabul edildi.

UBM Fuarlar Direktörü Esin Aslıhan Göksel, İMEAK Deniz Ticaret Odası adına 2-5 Nisan 2019 tarihleri Tuzla Viaport Marina'da düzenlenen 15. Exposhipping Expomaritt İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı hakkında katılımcılara bilgi verdi. Fuara 56 ülkeden 795 markayla katılım sağlandığına dikkat çeken Göksel, fuarı bu yıl 5 bin 961 kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

Kaptan Semih Dinçel, Navlun Piyasası hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Ardından Nisan ayı faaliyetlerinin sunumu gerçekleştirildi. Nisan 2018-Nisan 2019 arası İMEK Deniz Ticaret Odası’nın yeni yönetiminin faaliyetlerinin sunumu gerçekleştirildi.

Rahatsızlığı dolayısıyla toplantılara katılamayan Meclis Üyesi Yılmaz Ulusoy’un yerine Meclis Üyesi olarak Mehmet Yılmaz Ulusoy; Abbas Kolçalar’ın yerine ise Serdar Akdemir’in Meclis Üyesi olarak katıldığı katılımcılarla paylaşıldı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, konuşmasına geçtiğimiz günlerde hayatlarını kaybeden denizcilik sektörünün önemli isimleri Suay Umut ve Turgut Kaptanoğlu’nu anarak başladı.

imeak_dto_mayis_ayi_meclis_toplantisi_11.jpg

ZİYA KALKAVAN YENİDEN SINAV KİTAPÇIĞINDA

Ziya Kalkavan Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’nin yeni sınav kitapçığında yer aldığına söyleyen Kıran, “İTÜ Rektörümüz Mehmet Karaca hocamız bizim talebimiz üzerine burada bir sunum yaptı. Ziya Kalkavan Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’yle ilgili birtakım duyumlarımız vardı. O duyumların ne kadar doğru olup olmadığı konusunda endişelerimiz vardı. Onlarla ilgili sorularımızı yanıtlamak, bilmediklerimizi anlatmak için kendisini davet etmiştik. Hakikaten duyuyoruz ki, çabalarımız sonuç verdi. Önceki gün yayınlanan yeni sınav kitapçığında Ziya Kalkavan Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’ni biz tekrar sınav kitapçığında gördük. Dolayısyla kendisine buradan teşekkür ediyorum İTÜ Rektörümüz Mehmet Karaca hocamıza. 1927’den bu yana denizcilikte çok önemli bir mekan olan Ziya Kalkavan Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi, çünkü kimi zaman lise olmuş kimi zaman üniversite olmuş ama hep denizcilik eğitimi verilen bir yer olmuş. İnşallah, bundan sonra da bu şekilde hayata devam eder ve gelecek nesilleri denizci olarak yetiştirilmesine vesile olur” dedi.

imeak_dto_mayis_ayi_meclis_toplantisi_1.jpg

“KITACK LIM BİZİ CESARETLENDİRDİ”

Geçtiğimiz haftalarda GİSBİR’in tarafından düzenlenen Mare Forum’a katılan IMO Genel Sekreteri Kitack Lim’in ziyaretine de değinen Kıran, “Geçtiğimiz ayın bence en önemli faaliyetlerinden birisi GİSBİR’in organize ettiği Mare Forum etkinliğiydi. Mare Forum’a Kitack Lim katılması sebebiyle ben bu şekilde söylüyorum. Çünkü hakikaten Kitack Lim, Birleşmiş Milletler Dünya Denizcilik Örgütü’nün başkanı. Önümüzdeki 4 yıl daha başkanı. Dünya denizciliğinde çok önemli bir profil. Dolayısıyla Türk denizciliğine ne kadar yakın olursa bizim için o kadar faydalı olur. Bu bağlamda kendisi çok kısa bir süre içerisinde ikinci kez Türkiye’ye geldi. İstanbul’u ziyaret etti. Konferansta anlattıklarıyla, kendisine sorulan sorulara verdikleri cevapla denizcilik için ne kadar önemli bir profil olduğunu tekrar tekrar ortaya koydu. Burada bize söylediği bir şeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Deniz Ticaret Odası’na geldik. Odanın tanıtımını yaptıktan sonra Deniz Ticaret Odası’nın bu yapısını gördüğünde kesinlikle Deniz Ticaret Odası’nın IMO çalışmalarında daha fazla, sadece o da değil, uluslararası çalışmalarda ama özelde IMO çalışmalarında daha fazla varlık göstermesi gerektiğini bizlerle paylaştı. Şiddetle bunu tavsiye edeceğini, kendisinin bunun için her türlü işbirliğine açık olduğunu bizlere teyit etti. Bu, ülkemizin IMO’daki temsilcileri vasıtasıyla olabiliyor. Onlara teknik desteke vermek vasıtasıyla olabilir. IMO’ya gidip oturumlarında bulunmamız mümkün olmayabilir ama oradaki temsilcilerimize her türlü teknik desteği verme imkanımız var. Dolayısıyla bunu kullanmamız gerektiğini bize tekrar tekrar tavsiye etti. Bizi bu yönde cesaretlendirdi” diye konuştu.

imeak_dto_mayis_ayi_meclis_toplantisi_3.jpg

ABD’Lİ YETKİLİLERDEN YAPTIRIM UYARISI

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların ikinci ayağında 8 ülkenin muafiyetinin 2 Mayıs itibariyle sona ermesinden sonra ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Danışmanı’nın kendilerini ziyaret ettiğini açıklayan Tamer Kıran, ABD’li yetkililerin, İran’da devlete ait iki petrol şirketiyle herhangi bir ticari ilişkide bulunulmaması gerektiğini yönünde kendilerini uyardıklarını ifade etti.

İran’la ticari ilişkisi olan 199 adet geminin listesini ABD’li yetkililerin kendilerine ilettiklerini ve gemilerle hiçbir şekilde ticari faaliyette bulunulmaması konusunda net bir şekilde uyarıldıklarını aktaran Kıran, bu gemilere su dahi verilmemesi konusunda yetkililerin kendilerini uyardıklarını açıkladı.

İMEAK DTO Başkanı Kıran, “Yetkilier, bir şüphe unsuru olduğunu ve Amerika’nın o gemiyi direkt takibe alacağını söyledi. İhlal biçimlerinin gemiden gemiye mal aktarımı şeklinde olabileceği gibi bir İran ürününün Irak menşeli gösterilmesi şeklinde belgede sahtecilik,  şeklinde de yapılabileceğini, dolayısıyla belgelerinize çok dikkat etmeniz gerektiğine, bunları sürekli doğrulatma görevinin sizde olduğunu söyledi. Irak ya da Basra’dan gelen yüklere ekstra dikkat edilmesi gerektiğini, bu bölgelerden yüklenen yüklerin teyit etmek üzere mutlaka OFAC’a Hazine Bakanlığı’na evrak doğrulatması yapılması gerektiğini söyledi. Biz dinleyici konumdaydık. Çünkü kendisinin de söylediği gibi bu yaptırımlara uyup uymama tamamen sizin tercihiniz dedi ama neticesi çok net ve katı olacak. Bunun ilk göstergesi de ayrıcalık verilen 8 ülkeye 2 Mayıs’ta sona eren süreden sonra verilmemesi olarak gösterdi. Bu tarihten itibaren her gün menteşeleri biraz daha sıkacaklarını net bir dille söyledi. Bizim de görevimiz, bize verilen bu bilgileri size aktarmak, size söylemek. Dolayısyla sizleri uyarmak zorundayız. Tercih tabi herkesin kendi şahsi tercihi olacaktır. Bu önemli bir ziyaretti” dedi.

imeak_dto_mayis_ayi_meclis_toplantisi_6.jpg

imeak_dto_mayis_ayi_meclis_toplantisi_2.jpgimeak_dto_mayis_ayi_meclis_toplantisi_5.jpgimeak_dto_mayis_ayi_meclis_toplantisi_4.jpgimeak_dto_mayis_ayi_meclis_toplantisi_7.jpgimeak_dto_mayis_ayi_meclis_toplantisi_8.jpgimeak_dto_mayis_ayi_meclis_toplantisi_9.jpgimeak_dto_mayis_ayi_meclis_toplantisi_10.jpg

Haber ve Foroğraflar: Mehmet ŞAHİNCİLEROĞLU – DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim