• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

Yusuf Öztürk: Lojistik avantaj kullanılamaz hale geldi!

Yusuf Öztürk: Lojistik avantaj kullanılamaz hale geldi!
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, pandemi döneminde Avrupa’nın tedarik merkezi haline gelen Türkiye'nin, Çin’in yeniden dünya pazarlarına dönmesi ve Türk ihracatçısının rekabetçi olmaktan çıkması nedeniyle lojistik avantajını kullanamaz hale geldiğini söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Nisan Ayı olağan meclis toplantısı, İMEAK DTO İzmir Şubesi Hizmet Binası Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi. İMEAK DTO İzmir Şubesi Meclis Başkanı Argun Gündüç’ün yönettiği mecliste konuşan İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk,  TGC Anadolu’nun 29 Nisan’da İzmir’de demir atacağı bilgisini verdi. Rusya’ya yapılan yaptırım nedeniyle Mart ayında da elleçleme oranlarında düşüş olduğunu söyleyen Öztürk, “Pandemi döneminde küresel tedarik zincirindeki bozulmanın etkisiyle Avrupa’nın tedarik merkezi haline gelen ülkemiz, Çin’in yeniden dünya pazarlarına dönmesi, Türk ihracatçısının rekabetçi olmaktan çıkması nedeniyle, tedarikçi konumunu korumakta giderek zorlanıyor.” dedi. 

‘İhracatçı Tedarikçi Konumunu Korumakta Zorlanıyor’

Öztürk, Navlun fiyatlarındaki düşüş eğiliminin azaldığını ifade etti. Rusya’ya yaptırımların sıkılaşması sebebiyle elleşlenen yük miktarında gerilemenin devam ettiğinin bilgisini de veren Öztürk, “Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı istatistiklere göre, toplam yük miktarı yüzde 6,6; elleçlenen konteyner ise yüzde 5,8 azaldı. Pandemi döneminde küresel tedarik zincirindeki bozulmanın etkisiyle Avrupa’nın tedarik merkezi haline gelen ülkemiz, Çin’in yeniden dünya pazarlarına dönmesi, Türk ihracatçısının rekabetçi olmaktan çıkması nedeniyle, tedarikçi konumunu korumakta giderek zorlanıyor. İhracatımızın yüzde 50 sinin Avrupa’ya olduğunu düşünürsek lojistik açısından önemli noktadaydık. Bu avantajı kullanamaz hale geldik. Ümit ediyorum ki durum değişir ama ihracatçıların beklentilerinin bir miktar karşılanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

'Tahıl Koridoru Bazı Türk Armatörleri Olumsuz Etkiledi’

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, Tahıl Koridoru’nda bugüne kadar yüzde 30’u Türk bayraklı olmak üzere 901 gemiyle dünyaya 28 milyon tondan fazla tahıl taşındığını belirten Öztürk, gemilerin denetlenmesinin geçiktirilmesi nedeniyle İstanbul Boğazı’ndaki deniz trafiğinin kitlendiğini söyledi. Öztürk, “Bu koridoru kullanmayan Türk armatörleri de olumsuz etkilendi. Darboğazı aşmak için oluşturulan bir güzergah ne yazık ki yeni darboğazlara neden oldu.” diye konuştu. 

whatsapp-image-2023-04-26-at-10.48.39.jpeg

‘Kruvaziyer Turizminden Güzel Haberler Geliyor’

Kruvaziyer turizmi sektöründen güzel haberler geldiğini söyleyen Öztürk, “Bodrum Yolcu Limanı’nın homeport olması için yeni girişimler devam ediyor. MSC Cruises, 2023 yılı programında İstanbul Galataport ve Kuşadası Ege Port Limanlarını önemli birer iniş ve biniş limanı olarak rotalarına ekledi. MSC Musica’da düzenlenen ticaret etkinliğine katıldık. Türkiye’nin de yer aldığı Avrupa pazarının, 2023’te küresel deniz yolculuklarının yüzde 27’sine ev sahipliği yapması bekleniyor” diye söyledi. 

‘Çöp Kamyonlarını Şehrin Dışına Çıkaralım’

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mihri Çelik ise İzmir Limanı yakınlarında bulunan belediye kent temizleme merkezinin önünde çöp kamyonlarının bulunduğu ve bunların bölgede kokuya sebep olduğunu söyledi. Çöp kamyonlarının bulunduğu bölgenin yakınlarında turist noktası olduğunu da belirten Çelik, çöp kamyonlarının şehrin merkezine depolanmaması gerektiğini ve bunların şehir dışına çıkarılması gerektiğini vurguladı.  Çelik'in ardından söz alan Başkan Yusuf Öztürk ise bu tür durumların olabileceğini, Mihri Çelik’in İzmir’in havasının bozulmaması için bir temenni de bulunduğunu ve telefonla aranarak bu durumdan yetkililere bahsedebileceğini ifade etti.  (Dokuz Eylül Gazetesi)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim