• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

Yeni motorlar daha fazla hava kirliliği yayıyor

Yeni motorlar daha fazla hava kirliliği yayıyor
Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi'nin (ICCT) yeni bir araştırması,daha yeni Tier II makinelerin, eski Tier I makinelere göre önemli ölçüde daha yüksek nitrojen oksit (NOx) emisyon oranlarına sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Ayrıca çalışma, düzenlemeye tabi olmayan Tier 0 motorlar ile Tier II motorlar arasında NOx emisyon oranları açısından istatistiksel bir fark olmadığını da ortaya çıkardı. NOx, troposferik ozonu etkilemenin yanı sıra duman ve asit yağmuru oluşumuna da katkıda bulunur.

Çalışma belgesi, 2019 yılında Kuzey Denizi ile Baltık Denizi arasındaki Danimarka sularında faaliyet gösteren 545 gemiden alınan 615 gerçek dünya NOx emisyon örneğini analiz etti. Ölçümler, egzoz dumanına uçan helikopterlere takılı algılayıcılar kullanılarak elde edildi.

Veriler, tüm katmanları kapsayan gemilerden alınan ölçümleri içeriyor. Seviye I limitleri, 2000 ile 2010 yılları arasında inşa edilen gemilerdeki motorlar için geçerli.  Seviye II limitleri, 2011'den itibaren inşa edilen gemiler için geçerli ve Seviye I'in yaklaşık %15-20 altında ayarlanıyor. Seviye III, Seviye I'in %80 altında olarak ayarlanıyor veya Seviye II'nin yaklaşık %75 altında kalıyor. Seviye III, 2016 veya sonrasında inşa edilen gemilerdeki motorlar için geçerli. 

Çalışmada, en yüksek ortalama NOx emisyonları, gemiler %25'in altında ana makine yükünde çalışırken meydana geldi; bu, görev döngüsünün bir kısmı, çoğu makine için NOx uyumluluk sertifikasyon planlarının dışında tutuldu.

 Raporda, "Birlikte, bu, gemilerin kıyıya yakın olduklarında olduğu gibi yavaş seyrederken, daha yüksek oranda hava kirliliği yaydıkları ve gemiciliğin kıyıdaki hava kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini artırdığı anlamına geliyor" ifadesine yer verildi.

Washington DC merkezli düşünce kuruluşu, Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO), özellikle düşük yüklerdeki operasyonlara odaklanarak ve bir test noktası da dahil ederek, yeni ve mevcut gemilerdeki makineler için aşılmaması gereken (NTE) standartlarını uygulamayı değerlendirmeye çağırıyor.

ICCT'nin denizcilik programı lideri Dr Bryan Comer, "Açıkçası, IMO'nun NOx'i düzenlemeye yönelik yaklaşımı amaçlandığı gibi çalışmıyor" dedi ve sözlertine şöyle devam etti: "IMO'nun NOx test döngüsü, makine üreticilerinin laboratuvardaki emisyon testini geçecek şekilde makinelerine ince ayar yapmalarına olanak tanıyarak düşük emisyonlu bir makine yanılsaması yaratıyor. Gerçekte yeni makineler eski makinelere göre daha fazla hava kirliliği yayıyor.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim