• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 20 °C

Yatçıların yeni gözdeleri Kıbrıs ve Karadağ

Yatçıların yeni gözdeleri Kıbrıs ve Karadağ
KKTC’nin en bakir bölgelerinden Karpaz’da açılan Karpaz Gate ve Dalmaçya kıyılarının el değmemiş kıyılarından Karadağ’daki Porto Montenegro adlı marinalar, dünya jet-setinin yeni adresleri.

KKTC’nin en bakir bölgelerinden Karpaz’da açılan Karpaz Gate ve Dalmaçya kıyılarının el değmemiş kıyılarından Karadağ’daki Porto Montenegro adlı marinalar, dünya jet-setinin yeni adresleri. Bu iki marina da butik hizmetleriyle dikkat çekiyor.

Akdeniz, dünya yat turizminin yüzde 36’sına ev sahipliği yapıyor. Her yıl 700 bin tekne Akdeniz kıyılarında dolaşıyor, bu sayıya her yıl yeni tekneler ekleniyor. Yani hem deniz, hem de kara turizminin gözbebeği. Sadece Avrupalılar değil, ABD, Arap ülkeleri hatta Uzakdoğulular’ın bile en çok tercih ettiği yer. Dünyanın en güzel koyları, adaları, tatil kasabaları, marinaları yine bu bölgede.

Ünlü Hollywood yıldızları, zenginler listesinin ilk sıralarındaki işadamları, devlet adamları, petro-dolar sahibi Arap prenslerinin yatları her yaz Akdeniz’de boy gösteriyor. Hâl böyle olunca da bu bölgedeki yatırımlar, yeni marinalar, yeni tatil merkezleri yapılıyor.

Her yıl aynı yere gitmek istemeyen yatçılar, yeni destinasyonlar peşinde koşuyor. Tek başına yeni bir destinasyon elbette yeterli değil; tarihi, doğası ve yerel yaşamı bozulmamış, çok fazla kişi tarafından bilinmeyen ancak tüm isteklerine yanıt veren tesislerin olduğu yerlere öncelik veriyorlar.

PATRON GÖREMEDİ

Kısa bir süre öncesine kadar Hırvatistan, bu kitlenin tüm taleplerine karşılık veriyordu. İspanya, Fransa, İtalya kıyılarını ezberleyen yatçılar Hırvatistan’a akın etti. Yüzlerce ada, yüzlerce koyun olduğu Hırvatistan, liderliği bir süre daha yaşayacak ancak yeni rakipleri var artık. Bu rakiplerden biri KKTC, diğeri ise Karadağ.

Bir İngiliz şirket tarafından Kuzey Kıbrıs’ın en bakir bölgelerinden biri olan Karpaz’a inşa edilen ve yatları ağırlamaya başlayan Karpaz Gate Marina, alternatif arayanlar için iyi bir adres. 300 tekne kapasiteli Karpaz Gate Marina (KGM) Doğu Akdeniz’in en kapsamlı marinası olarak inşa edildi.
55 milyon euroluk yatırımla hizmete giren Karpaz Gate Marina, bir yat sahibinin istekleri dikkate alarak yapıldı. Zira şirketin sahibi David Lewis, yıllardır çeşitli boy ve özelliklerde tekne kullanan iyi bir denizciymiş. Marinayı yaparken de bugüne kadar karşılaştığı eksiklikleri göz önüne almış. Teknik ekibe sürekli bilgi veren Lewis, marina açılmadan hayatını kaybetti ancak çalışanları onun büyük bir portresini marinaya astı.

Marina, teknelerin tüm mekanik ve elektrik bakımlarını, tamirlerini yapacak donanıma sahip. Bölgedeki en büyük kapasiteli travel lifte sahip. 45 metre uzunluğa kadar tüm tekneleri bakım için karaya çekebiliyor.

Marinanın yöneticileri Amerikalı bir yat sahibinin kendilerine “49 ülke gezdik ve birçok marina gördük. Karpaz ziyaret ettiğimiz marinalar arasında bizce en iyisi” dediğini söylüyor.  İsteyenler marina bünyesindeki Mephisto Dalış Merkezi’nde dalış eğitimi alabiliyor. Hemingway adlı restoranda ise Kıbrıs yemekleri sunuluyor.

Sosyetenin gözbebeği büyüyor

Dalmaçya kıyılarının en küçük ülkelerinden biri olan Karadağ da yat turizminin en önemli merkezlerinden biri olmaya aday. Son birkaç yıldır dünyanın farklı ülkelerinden yatırımcıların gözdesi olan Karadağ’daki Porto Montenegro adlı marina kapasite büyütmeye karar verdi. Ülkenin Kotor bölgesindeki Tivat kasabasında kurulu olan Porto Montenegro, kısa sürede dünya jet sosyetesinin uğrak yeri oldu. Marinanın özelliklerinin yanı sıra sosyal tesisleri, evleri ve oteli de son derece lüks.  Şubat ayında başlayan yeni iskelelerin yapılmasıyla tekne kapasitesi 245’ten 490’a çıkacak.

www.Denizhaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim