• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 23 °C

Yatçıların "Yaban hayatı" duyarlılığı

Yatçıların "Yaban hayatı" duyarlılığı
Beyşehir Gölü'ndeki adalara tur düzenleyen yat işletmeleri, üreme mevsimi nedeniyle bugünlerde Galapagos'u anımsatan adalara, kuşları rahatsız etmemek için tur düzenlememe kararı aldı.

Beyşehir Gölü'ndeki adalara tur düzenleyen yat işletmeleri, üreme mevsimi nedeniyle bugünlerde Galapagos'u anımsatan adalara, kuşları rahatsız etmemek için tur düzenlememe kararı aldı.

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölünde ilkbahar mevsimi ile birlikte, göl üzerindeki irili ufaklı çok sayıda adaya düzenlenen turlar da hız kazandı. Ancak, bu yıl yat işletmecileri, özellikle kuşların bu dönemde yuva yaptığı; Pasifik Okyanusu'ndaki benzersiz yaban hayatıyla ünlü Galapagos Adaları'nı andıran Beyşehir Gölü'ndeki bazı adalara düzenlediği turları iptal etti.

Yat işletmecisi Ahmet Bülbül, meslektaşları ile bir araya gelerek böyle bir kararı aldıklarını söyledi. Bülbül, Yılanlı Adası'nın, son yıllarda ilkbahar mevsimi ile birlikte balıkçıl, karabatak, ördek ve martı gibi su kuşlarının üreme alanı haline dönüştüğünü belirtti.

Yoğun olarak turların düzenlendiği bu adaya daha çok balıkçılların yuva yaptığını, ağaçların hepsinde birer kuş yuvası görmeye başlandıklarını anlatan Bülbül, şunları kaydetti:

"Adaya yaklaştığınızda kuşlar bundan rahatsız oluyor, yuvalarından kaçıyorlar. Yumurtaları da var ve bırakmak istemiyorlar. Biz gittiğimizde adanın etrafına konarak, gitmemizi veya uzaklaşmamızı bekliyorlar. Kuşların rahatsız olmaması için böyle bir duyarlılığı göstermemiz gerekiyordu. Eğer teknelerimizle buraya turlarla sık sık gidersek, burada barınmaları mümkün olmayacaktı. Yaban hayatına verdiğimiz önem nedeniyle kuşları rahatsız etmemek adına artık Yılanlı Adası da dahil, kuşların yuva yaptığı adalara gitmeme kararı aldık."

Bir başka yat işletmecisi Mehmet Kesen ise göldeki yaban hayatının korunmasına ayrı önem verdiklerini ifade ederek, "Yaban hayatına, aldığımız bu kararla katkımız olursa, ne mutlu bize... Artık kuşların yavruladığı adalara kesinlikle gitmiyoruz, hatta yaklaşmıyoruz bile... Şimdi sahil turları yapıyoruz. Talep gelirse kuşların üreyip yuva yapmadığı adalara turlar düzenleyebiliriz" dedi.

-Milli Parklar da karardan memnun kaldı-

Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği Şefi Mehmet Şener de yat işletmecilerinin aldığı kararı son derece sevindirici bulduklarını söyledi. Yat işletmecilerini bu duyarlılıkları nedeniyle tebrik eden Şener, "Şubat ve ağustos arası dönem, kuşlarda ve memelilerde üreme, yumurtlama ve yavrulama dönemidir. Bu, avcılara ve diğer kesimlere de örnek olacak bir davranış. Bunun Beyşehir halkına, ilçenin ismine yakışır bir davranış olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Beyşehir Gölü'nde irili ufaklı 33 ada bulunuyor. En yoğun yaban hayatı popülasyonu ise üzerinde Selçuklu dönemi eserleri kalıntılarının bulunduğu Kızkalesi ile Yılanlı Adası'nda gözlemleniyor. Beyşehir Gölü ve çevresi, tatlı sularda yaşayan kuş türleri açısından, Türkiye'nin en zengin sulak alanlarının başında geliyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim