• BIST 8770.44
  • Altın 2238.232
  • Dolar 32.3371
  • Euro 35.1083
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 14 °C

YASA Denizcilik'te neler oluyor?

RECEP CANPOLAT

Uzun bir aradan sonra klavyenin başına oturup, ses vermek insanı rahatlatıyor... Kurban Bayramı'nın akabinde ağır bir kalp ameliyatı geçirdim. Tıkalı olan 4 kalp damarım by-pass ameliyatıyla değişti. Yaklaşık 5 aydır dinlenme ve tedavi sonrası hayata tutunmaya çalışıyorum. Sağlık her şeyden önemli... Tüm okuyucularıma sağlıklı günler dileyerek, konuya hariçten dahil olmaya çalışacağım.

* * *
Marine Deal News Dergisi editörü Yeşim Yeliz Egeli, Eylül ayının başında bomba bir haber diyerek "BÜYÜK ORTAKLIK: IFETA" başlığıyla bir haber paylaşmıştı. Haberin detayında, İLKFER Grubu ortakları, Asım İlker Meşe, Feramuz Aşkın ile birlikte, YASA Denizcilik yöneticileri Mehmet Erbil Özkaya, Ahmet Fahir Çekiç ve Tulga Zengin'in ortaklığında 25 Mayıs 2015 tarihinde Malta merkezli IFETA isimli bir şirket kurulduğunu belirterek, şirketin kuruluş belgelerini yayınlamıştı.

Bu haberden sonra hasta yatağımda olmama rağmen onlarca telefon aldım. Bu habere neden kayıtsız kaldığımı belirten ifadelerin dışında, sanki YASA Denizcilik zarara uğratılmış, milyonlarca dolar yolsuzluk yapılmış gibi astı-astarı olmayan mesajlar aldım.

Öte yandan geçen hafta 7Deniz Dergisi Editörü İbrahim Kocamış'ın köşesinde bir yazı kaleme aldı. İbrahim Kocamış yazısında dile getirdiği, "Ya-Sa Denizcilik'in 35 milyon dolar IFETA üzerinden zarara uğratıldığı ve aynı zamanda bu işe bulaşan kişilerin iş haklarının fesih edildiği, Erbil Özkaya’nın geçmişe dönük yapmış olduğu bütün sözleşmelerin iptal edildiği" iddia edilmesiyle birlikte, bu konuya eğilme gereğini hissettim. 

Sordum, soruşturdum... Muhataplarıyla görüştüm, kayıtları inceledim...

YASA Denizcilik şirketinin IFETA Shipping üzerinden 35 milyon dolar zarara uğratılmasının doğru olmamasının yanı sıra, KUYRUKLU BİR İFTİRA olduğunu da öğrendim. Bu bilgileri İbrahim Kocamış'a verenler, İbrahim'i fena yanıltmışlar. İbrahim Kocamış’a yanlış bilgiler verenler, adeta basın üzerinden itibar suikastine soyunmuşlar.

Kısa bir araştırma sonucunda gerçeğin, basına yansıdığından çok daha farklı olduğu ortaya çıktı. IFETA Shipping, Malta’da kurulduğu 25 Mayıs 2015 tarihinden bugüne kadar, 1 delikli kuruş ticaret yapmamış. Bırak YASA Denizcilik Şirketi'ne mal veya hizmet satmayı, herhangi bir şirkete 1 liralık veya 1 sentlik fatura bile kesmemiş...

Ayrıca adı geçen YASA Denizcilik’te çalışan 3 ismin iş hakkının fesih edildiği iddiasının da gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Bu olayın denizcilik basınından haber olarak yayınlanmadan 2 ay önce Teknik Müdür Tulga Zengin’in tüm haklarını alarak YASA’dan ayrıldığı da araştırılmamış. Öte yandan yapılan haberde YASA Denizcilik Koordinatörü Mehmet Erbil Özkaya’nın halen görevinin başında olduğuna ise yer verilmemiş.

Peki, YASA Denizciliğin tüm sözleşmelerinin ve konu ile ilgili insanların iş haklarının fesh edildiğini iddia edilirken, bu asılsız iddiların sektörde yıllarca emek vermiş, çok kıymetli değerler yaratmış insanların itibarlarına yapılmış bir saldırı olduğu bilinmiyor mu?

Haberi basına servis eden isimleri bir kenara bırakarak, haberi yapan arkadaşlarımızın YASA Holding’in internet sayfasını açıp bakma zahmetini gösterseydi, şirketin genel koordinatörlük görevinin, bugün hala Mehmet Erbil Özkaya’nın devam ettirdiğini de görecekti.

Pekala; bu olaylar bu kadar net iken ve bunca yıl, emek verilerek var edilmiş bir dünya markası olan YASA Denizcilik, bu haberlerle erozyona uğrarken, bu iddialara neden cevap verilmiyor?

YASA Holding veya Yalçın Sabancı neden sessiz kalıyor? IFETA tarafından dolandırılma iddialarının altı boş iken, YASA Denizcilik ve Yalçın Sabancı tarafından bir kaç kelime neden söylenmiyor? Bu itibarsızlaştırma operasyonu kime ve neye hizmet ediyor?

22 yıl önce hayata geçen YASA markasının, bugün milyar dolarlık dev bir şirkete dönüşmesine katkı sağlayan, YASA .çalışanı bu isimler neden hedefe konuyor?

YASA Holding bir açıklama yapmıyorsa, adı zan altında bırakılan isimlerle birlikte, YASA Holding'in de hukukunu koruyarak, bu konuyu aydınlatmak bize düşecek gibi görünüyor...

* * *

IFETA Shipping’in ortakları arasında bulunan Ahmet Fahir Çekiç ve Tulga Zengin'i tanımıyorum ancak diğer 3 ismin sektörde uzun yıllardır tanındığını, denizcilik sektörüne çok değerli katkıları bulunmuş, ve en önemlisi bugüne kadar isimlerine en ufak bir şaibe bulaşmamış çok değerli denizciler olduğunu tüm kesimler bilir.

Bu tuhaflığı anlamak için YASA Denizcilik Koordinatörü Mehmet Erbil Özkaya'yı aradım. Ancak kendisi, hala görevinin devam ettiği bu koşullarda bir profesyonel olarak konuşmasının yakışık almayacağını, konu ile ilgili açıklamanın YASA Holding’den yapılmasının daha doğru olacağını söyledi.  Benzer bir açıklama Feramuz Aşkın ve Asım İlker Meşe’den geldi. Her iki isim hukuku haklarını koruyacaklarını belirterek "Bizim değil, YASA Denizcilik yöneticilerinin bir açıklama yapması gerekir" cevabını aldım.

Basına yansıyan iddialara cevap olacak gelişmelerle birlikte, IFETA Shipping’in kuruluşuna giden süreci ve Yalçın Sabancı’nın çocukları Emirhan ve İlhan Sabancı kardeşlerin rollerini bir sonraki yazıda kaleme alacağım.

Sevgi ile kalın…

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
MUTTEBER
25 Aralık 2020 Cuma 10:36
10:36
Araştırmacı gazetecilik budur
178.243.26.79
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim