• BIST 9693.46
  • Altın 2507.077
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8134
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 17 °C

Uzmanından deniz kazalarına karşı uyarı

Uzmanından deniz kazalarına karşı uyarı
Beyin Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kaya Kılıç, basit tedbirlerle denizde oluşabilecek sakatlıkların büyük ölçüde önlenebileceğini belirtti.

Beyin Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kaya Kılıç, basit tedbirlerle denizde oluşabilecek sakatlıkların büyük ölçüde önlenebileceğini belirtti.

Dr. Kaya Kılıç yazılı açıklamasında, yaz aylarının başlamasıyla deniz kazaları sonucu oluşan beyin kanaması ve boyun travmalarının arttığına işaret etti.

Omurga sisteminin en hareketli ve zayıf bölgesinin boyun olduğunu belirten Kılıç, yapılacak yanlış bir hareketin boyun travmasına, boyun omurlarında kırıklara, omurların birbiri üzerinde kaymasına (listezis) ya da omurların bir arada durmasını ve kafatasına tutunmasını sağlayan bağlarda hasara neden olaceğini anlattı.

Deniz ve havuz sezonunun açıldığı yaz aylarında denizde yapılan şakaların, sığ suya balıklama atlamanın beyin ve boyun travmalarına neden olabileceği uyarısında bulunan Kılıç, şunları kaydetti:

"Bu travmalar ise felç kalmaya bile neden olabilir. Daha ileri boyuttaki travmalar ise ölümle sonuçlanabilir. Özellikle boyun travmalarının başlıca nedenleri arasında; trafik kazaları, yüksekten düşme ve havuz veya denizde özellikle sığ sulara yapılan balıklama atlayış hareketleri sayılabilir. Sığ sulara balıklama atlamak boynun kırılmalarına ve ameliyat edilmesine rağmen ömür boyu felçlere neden olabilir. Bu nedenle suya atlamadan önce suyun yüksekliğinden emin olmak gerekiyor. Kontrolsüz şekilde suya atlamaktan kaçınılmalıdır. Havuz kenarlarına ve plajlardaki uyarıcı levhaları önemsemek gerekir. "

Deniz sezonunda çok sık görülen sakatlanma çeşitlerinden birinin de Jet-Ski kazaları olduğunu anımsatan Kılıç, "Artık plajlarımızda gittikçe artan sıklıkta görmeye başladığımız bir spor aracı olan Jet-Ski, hem çarpana, hem de çarpılana çok büyük bedeller ödetir" ifadelerini kullandı.

Hiçbir belirti vermeden sinsice ilerleyip, hastanın sakat kalmasına yol açabilen beyin kanamaların da sıcak havalarda sağlığı tehdit ettiğini vurgulayan Kılıç, "Çoğunlukla travma ve kazalar sonucu görülen hastalık, özellikle havaların ısınmasıyla yüksek tansiyon ve kolesterol hastaları için hayati tehdit oluşturuyor. Bu tehlikelerden korunmak için bol su içilmeli, öğle sıcağında mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalı, güneşe uzun süre maruz kalınmamalıdır. Özellikle tansiyon hastaları, ilaçlarını düzenli almalı ve güneşten kesinlikle kaçınmalıdırlar. Beyin kanaması, ameliyat edilebilen bir hastalıktır. Ancak kanamanın boyutu, hastaneye yetişme süresi gibi kriterler göz önüne alındığında risk faktörü her zaman yüksektir" tavsiyelerinde bulundu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim