• BIST 9079.97
  • Altın 2323.68
  • Dolar 32.3605
  • Euro 34.9265
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 10 °C

ULAQ, göçmen botlarının tespiti için görev alabilir

ULAQ, göçmen botlarının tespiti için görev alabilir
Akdeniz ve Ege Denizi’nde yaşanan göçmen geçişlerini engellemek için bir adım daha atıldı. Meteksan Savunma tarafından geliştirilen ULAQ (İDA), üzerindeki kamera ve sensörlerle bu konuda da önemli bir çözüm sunacak.

15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’21 tamamlandı. Fuarın katılımcılarından Meteksan Savunma Uluslararası Satış, Pazarlama ve Kurumsal İtibar Direktörü Burak Akbaş, 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’21’de ULAQ İnsansız Deniz Aracı’nın (İDA) detaylarını anlattı.

Akbaş, “ULAQ’ın atış testleri tamamlandı, deniz testleri de tamamlanmıştı. Aslında şu an sistem, mevcut konfigürasyon kullanıma hazır. Satılabilir bir ürün olarak değerlendirebiliriz” bilgisini verdi.

Akbaş, “Hem Savunma Sanayii Başkanlığımızla hem Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Envantere alınması konusunda net bir tarih yok. Ama bu konudaki çalışmalarımız, görüşmelerimiz devam ediyor. Bizim atış testlerimize özellikle yabancı heyetler de iştirak etmişti. Arkasından, basında çıkan haberlerin etkisiyle dünyadan çok fazla ilgi var. Bunlar tabii, çok hem maliyet-etkin sistemler, çok da yenilikçi teknolojiler barındırıyor. Bu yüzden aslında insansız olmalarından dolayı deniz kuvvetlerinin de maliyetlerini önemli ölçüde düşürebilecek sistemler. Şu anda yaklaşık 10’a yakın ülkeyle görüşmelerimiz başladı. Herhalde önümüzdeki sene içerisinde bir ihracat haberi vermeyi planlıyoruz. Özellikle Asya, Ortadoğu ve Körfez coğrafyasından ilgi var” dedi.

‘TAMAMEN OTONOM ÇALIŞABİLEN BİR SİSTEM’

“Bu tamamen otonom çalışabilen bir sistem. İçerisinde çok ciddi bir yapay zeka algoritmaları barındırıyor” diyen Akbaş, bu sistemin düzensiz göçe karşı nasıl kullanılabileceğini ise şöyle anlattı:

ULAQ’ın üzerinde çok önemli keşif gözetleme, sensör sistemleri var. Zaten bunları biz ilk prototipte de göstermiştik. Üzerindeki silah sistemleri olsun, keşif gözetleme sistemleri olsun hem Mavi Vatan’ın korunması hem de göçmen botlarının tespitine yönelik olarak ULAQ’ın 7/24 denizlerde görev alabileceğini düşünüyoruz. Kullanıcı sisteme belirli noktalar belirliyor. Bu noktalarda kendisi otonom olarak sürekli bir şekilde, yakıt limitleri içerisinde, geziyor, keşif gözetleme yapıyor. Denizde eğer bir durum tespit ederse, bunun bilgisini operatöre, karadaki istasyona aktarabiliyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim