• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 23 °C

Türkiye'nin nükleer mühendisleri göreve hazırlanıyor

Türkiye'nin nükleer mühendisleri göreve hazırlanıyor
Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi için Rusya'da nükleer eğitim alan Mustafa Atahan Kisecik, 'Bu sorumluluğu sonraki nesillere aktarmayı bir görev olarak görüyorum' dedi.

Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) çalışmak üzere öğrenciler, Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi'nde (MEPhI) nükleer mühendislik eğitimi alıyor.

Mustafa Atahan Kisecik de Rusya'da nükleer eğitim alan ilk öğrencilerin içinde. Kisecik, "Bu sorumluluğu sonraki nesillere aktarmayı bir görev olarak görüyorum. Bu teknolojiyi Türkiye götürmeden bu defteri kapatmak istemiyoruz." dedi.

Kisecik, 'Uluslararası Atomexpo 2018 Nükleer Enerji Fuarı'nda, MEPhI'de nükleer enerji mühendisliği alanında uzman hocalardan eğitim aldıklarını söyledi. MEPhI'de eğitime başlamadan önce Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin Kimya Mühendisliği bölümde öğrenci olduğundan bahseden Kisecik, 6 yıldır Rusya'da projelendirme, mühendislik ve santral işletme gibi alanlarda eğitim aldıklarını anlattı.

Kisecik, şu an MEPhI'deki eğitimini tamamlamak üzere olduğunu ve nükleer yakıt teknolojileri üzerine bitirme tezi hazırladığını söyledi.

MEPhI, bilim ve teknoloji alanında dünyanın ilk 100 üniversitesi arasında. Kisecik, ciddi, köklü ve disiplinli bir eğitim aldıklarından bahsetti; "Derslerde başarısızlık durumunda zaten okuldan atılma ihtimali var ve bizim başarısız olma gibi bir lüksümüz yok. Burada aldığımız eğitim, nükleer alanda çalışmak için yeterli. Rusya'da nükleer eğitim alan ilk öğrencilerin içinde olmanın verdiği sorumluluğun bilincindeyim. Bu sorumluluğu sonraki nesillere aktarmayı bir görev olarak görüyorum. Bu teknolojiyi Türkiye götürmeden bu defteri kapatmak istemiyoruz. Bize inanıp, güvensinler yeter. Çünkü ülkemizin nükleer gelecek bize emanet."

Aynı üniversite 5. sınıf öğrencisi olan Burakhan Akyıldız da MEPhI'de ilk yıl hazırlık eğitimi, birinci ve ikinci sınıfta genel mühendislik eğitimi, daha sonra da nükleer santralin kurulum, projelendirilme ve güvenlik eğitimi alınında dersler aldıklarını söyledi.

Akyıldız, uygulamalı eğitim konusunda MEPhI'nin oldukça deneyimli bir üniversite olduğunu anlatarak şunları aktardı; "Özel laboratuvar ve son teknoloji ile donatılmış NGS kontrol simülasyon odaları buradaki eğitimimizi üst düzeye taşıyor. Hocalarımızın çoğu NGS'lerde görev almış, deneyimli uzmanlardan oluşuyor. Akkuyu'ya kurulacak santralin aynısı olan Voronej şehrindeki santralde toplamda 2 ay staj gördük. MEPhI sizi tam donanımlı bir nükleer enerji mühendisi olarak eğitiyor."

Gelecek yıl şubatta mezun olacağını anlatan Akyıldız, mezuniyet sonrası Akkuyu NGS'nin nükleer güvenlik bölümünde görev alacağından söz etti.

Akyıldız, Akkuyu NGS'de çalışmanın kendisi için gurur verici bir durum olacağını şöyle anlattı: "Burada yeterli eğitim aldık. Bunun dışında Rus teknolojisine de güvenebiliriz. Burada inşa edilen bir NGS'de maliyetinin yüzde 40'ı güvenlik sistemi için harcanıyor."

Daha önce MEPhI'de nükleer enerji mühendisliği eğitimini başarıyla tamamlayan 35 öğrenci, geçen ay Akkuyu NGS'de çalışmaya başladı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Hüsamettin canbilen
23 Mayıs 2018 Çarşamba 18:58
18:58
Sizlerle gurur duyuyoruz yarının umutları olacaksınız. Ülkemizin nükleer teknoljiye geçişindeki emek ve katkılarınız unutulmıyacaktır.
46.197.108.82
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim