• BIST 9777.56
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

Türkiye'nin en uzun mağarası: İnsuyu

Türkiye'nin en uzun mağarası: İnsuyu
Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan Burdur'daki İnsuyu Mağarası'nın, Türkiye'nin en uzun mağarası olduğu, yeni yapılan bir haritalama çalışmasıyla saptandı.

Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan Burdur'daki İnsuyu Mağarası'nın, Türkiye'nin en uzun mağarası olduğu, yeni yapılan bir haritalama çalışmasıyla saptandı. Çevresindeki tarım arazilerinin sulanmasıyla açılan binlerce sondaj nedeniyle içindeki göllerin kimi kuruyan, kiminin de su seviyesi düşen İnsuyu Mağarası'nda, Obruk Mağara Araştırma Grubu'nun 5 Kasım 2011 tarihinde başladığı ölçümleme faaliyetinin 2013 yılı bölümü, 26- 29 Ocak tarihleri arasında yapıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Mağara Koruma Şube Müdürlüğü adına çalışmalarını sürdüren grubun 8 üyesi, 3 gün süreyle mağara içerisinde geceleyerek çalışmalarını sürdürdü. Türkiye'nin 'haritalanmış en uzun mağarası' olduğu belirtilen 8 bin 100 metre uzunluğundaki İnsuyu Mağarası'nda, 250 metrelik bir bölümün daha ölçümünün yapıldığı ve haritalandığı açıklandı.

İnsuyu Mağarası'nın turizme kapalı bölümlerinin keşif ve haritalama çalışmalarının 2006 yılında başladığını belirten Obruk Mağara Araştırma Grubu Üyesi Ali Ethem Keskin, mağarada şimdiye kadar yapılmış çalışmalarda 8 bin 100 metrelik bölümün ölçülerek haritalandırıldığını söyledi. Keskin, son 3 günlük süre içinde 8 kişilik ekiple mağaranın 250 metrelik bölümünün daha ölçümünü yaptıklarını kaydetti.

Keskin, 'Türkiye'nin haritalanmış en uzun mağarası' olan İnsuyu Mağarası'ndaki çalışmaların önümüzdeki yıllarda da sürdürüleceğini belirtti. Keskin, "Çalışmayı Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın mağara şubesi ile birlikte yürütüyoruz. Mağarayla ilgili haritalarımızı ve bulgularımızı Milli Parklar Genel Müdürlüğü Mağara Koruma Şube Müdürlüğü ile paylaşacağız. Mağaranın sualtı ve su üstü haritalamaları yapılacak. İnsuyu Mağarası'nın göründüğünden çok daha büyük ve uzun bir mağara olduğunu düşünüyoruz" dedi.

MAĞARADA GECELEDİLER

Ali Ethem Keskin, 3 gün boyunca gece- gündüz mağaranın içinde konaklayarak çalıştıklarını vurguladı. Keskin, "Bu yılki çalışmalarımızda, geçen yıl keşfettiğimiz yeni galerilerin ölçümlerini tamamladık. Ölçümleri konusunda tereddüt ettiğimiz yerler vardı, onların sağlamasını yaptık. 250 metre uzunluğunda yeni bir galeri daha ölçtük. Dolayısıyla mağaranın ölçülebilen uzunluğu 8 bin 350 metreye yükseldi. Bu rakam İnsuyu Mağarası'nı Türkiye'nin ölçülmüş ve haritalanmış en uzun mağarası yapıyor" diye konuştu.

5- 6 BÜYÜK GÖL DAHA VAR

Obruk Mağara Araştırma Grubu Üyesi Ezgi Tok ise mağaranın Dilek Gölü ile Büyük Göl'ün yer aldığı turistik kısmının, 330 metre uzunluğunda olduğunu kaydetti. Büyük Göl'ün sağ tarafa doğru devam etmediğini, sol tarafında ise sürünerek geçilebilen 3 kilometrelik dar pasajlar bulunduğunu kaydeden Tok, şu bilgileri verdi:

"Bu bölgede taş düşme riski yüksek olduğu için bölgenin araştırılması çok uzun zaman aldı. Mağaranın içinde turistik kısımdan sonra 5-6 tane büyük göl var. Dilek Gölü'nde su seviyesi oldukça kötü. Mağara karakteristiği turistik kısma kadar çok dar pasajlar olarak devam ediyor. Turistik kısımdan sonra büyük galeriler ve devasa pasajlar olarak devam ediyor. Mağaranın bilinen tarihinde su seviyesinin yükselip azaldığı tespit edildi. Mağaranın sonuna henüz ulaşamadık, ancak araştırmalar sürüyor."

SU SEVİYESİ 5 METRE DÜŞTÜ

Mağaradaki Büyük Göl'ün en derin yerinin 12 metre olduğunu belirten grup üyelerinden Melike Ocakdan da 7 yıl önce aynı bölgenin derinliğinin 5 metre daha fazla olduğunu kaydetti. Mağaranın içindeki göllerdeki su seviyesinin her geçen gün azaldığına işaret eden Ocakdan, bazı göllerde ise az da olsa yükselme olduğunu belirtti.

magara.jpg

magara1.jpg

magara2.jpgmagara3.jpg

magara4.jpg

magara5.jpg

magara6.jpg

magara7.jpg

magara8.jpg

magara9.jpg

magara10.jpg

magara11.jpg

magara12.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim