• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Türkiye'de kafes balıkçılığı yaygınlaşıyor

Türkiye'de kafes balıkçılığı yaygınlaşıyor
Prof. Dr. İsmet Balık, "Geçmiş yıllarda ülkemizde kafes balıkçılığı yok denecek kadar azken günümüzde kafes balıkçılığındaki üretim 200 bin tona yaklaşmış durumda" dedi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, "Geçmiş yıllarda ülkemizde kafes balıkçılığı yok denecek kadar azken günümüzde kafes balıkçılığındaki üretim 200 bin tona yaklaşmış durumda" dedi. Balık, Türkiye'de kafes balıkçılığına olan ilginin her yıl arttığını söyledi.

Artışa rağmen kültür balıkçılığı konusunda denizlerin yeteri kadar kullanılamadığını savunan Balık, "Bu konuda denizlerimiz çok müsait, kafes balıkçılığının daha fazla yapılması gerekir" diye konuştu. Türkiye'deki kafes balıkçılığında üretilen levrek, somon, çipura, orkinos gibi su ürünlerinin değişik ülkelere ihraç edildiğini bildiren Balık, şunları aktardı:

"Geçmiş yıllarda ülkemizde kafes balıkçılığı yok denecek kadar azken günümüzde kafes balıkçılığındaki üretim 200 bin tona yaklaşmış durumda. 1980'li yılların ortalarında ülke olarak bu üretimi neredeyse hiç yapmıyorduk. O yıllarda ortalama üretimimiz bin ton civarındaydı. Ancak bu yıllardan sonra özellikle Türkiye'de Su Ürünleri Fakültelerinin kurulması, bunlarla ilgili çeşitli mühendisliklerin açılması ve bu fakültelerden mezunların artması, kamuoyunun da bu sektöre ilgi duymasıyla üretime olan talep hızla arttı. Özellikle bilinçli insanların bu işle uğraşmasıyla sektör hızla yaygınlaştı."

-"AB ülkelerine ihracat edebildiğimiz tek hayvansal ürün"-

Kafes balıkçılığındaki üretimin 190 bin tonu geçtiğini dile getiren Balık, şöyle konuştu:  "Bunun önemli bir kısmını Yunanistan, İtalya, İspanya ve Japonya gibi değişik ülkelere ihraç ediyoruz. Kafes balıkçılığı ihracatından ülke olarak 400 milyon doların üzerinde gelir elde ediyoruz. Bu sektör Türkiye'ye çok şey kazandırıyor. Bugün Avrupa Birliği ülkelerine ihracat edebildiğimiz tek hayvansal ürün su ürünleridir. Bu da sadece balıktır. Bu nedenle bizim bu sektörümüz büyük bir önem arz etmekte. Bu sektör aynı zamanda ülkemizin de ciddi anlamda balık ihtiyacını karşılamakta."

-"Denizlerimizi çok iyi şekilde değerlendiremiyoruz"-

Prof. Dr. İsmet Balık, kültür balıkçılığında denizlerin iyi bir şekilde değerlendirilmediğini savunan Balık, denizlerin bu anlamda müsait olduğunu belirterek, şunları kaydetti:  "Bizim Türkiye olarak bu konudaki potansiyelimizi çok iyi değerlendiremediğimiz bir gerçek. Baktığımız zaman yıllık en azından yaklaşık 500 bin ton civarında bir üretim elde edebiliriz. Bu konuda o kadar şanslı bir ülkeyiz ki her tarafımız denizlerle çevrili. İnanıyoruz ki devletimizin de bu sektöre yapacağı yeni teşviklerle ve bilinçli kişilerin yetişmeye devam etmesiyle bu sektör ülkemizde daha da büyüyecektir. Buna inancımız tam." Kafes balıkçılığının en çok Ege Bölgesi'nde yapıldığını dile getiren Balık, Karadeniz Bölgesi'nde ise her geçen yıl yaygınlaştığını sözlerine ekledi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim