• BIST 8977
  • Altın 2299.033
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0707
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

‘Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu’ yarın İzmir’de yapılacak

‘Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu’ yarın İzmir’de yapılacak
Türkiye ile Yunanistan’da deniz turizmi alanında faaliyet gösteren işadamları ve yatırımcıları yarın (28 Mart’ta “Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu” için İzmir’de bir araya gelecek.

Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi koordinesinde  yarın (28 Mart 2016 Pazartesi günü) İzmir’de “Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu” düzenlenecek.  Saat 09.30-19.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek Forum, sabah açılış konuşmaları ile başlayacak.

Forum kapsamında yapılacak 5 ayrı odak grup toplantısında, “Deniz Turizmi” ve “Turizm Sektöründe Yatırımlar” konularında işbirliği imkânları değerlendirilecek.

Forumun açılışına, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Kiriakos Loukakis, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İzmir protokolü, deniz turizmi sektöründe faaliyet gösteren Türk ve Yunan firmalarının temsilcileri katılacak.

Forumun öğleden sonraki bölümünde ise Türk ve Yunan deniz turizminde önde gelen işadamları ve yatırımcılar, “Marina İşletmeciliği”, “Yat İşletmeciliği, “Kruvaziyer Gemi ve Turistik Liman İşletmeciliği” ile “Feribot İşletmeciliği” sektörlerinde işbirliği konularında odak grup çalışması yapacaklar. Bu çalışmaların ardından “Turizm Alanında Yatırım Olanakları ve İşbirliği Hakkında Sunum" konusunda son oturum düzenlenecek. Forum, toplantı sonuçlarının değerlendirilmesi ve sonuç raporunun hazırlanmasıyla tamamlanacak.

“TURİZMDE BİRLİKTE KAZANALIM”

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Türkiye'nin Ege kıyıları ile Yunanistan'ın Ege Adaları arasındaki turizm hareketlerinin varabileceği en üst düzeye henüz varmamış olduğunu, daha yapılacak çok şey bulunduğunu söyledi. Öztürk, “Ege Denizi, mavi suları, birbirinden güzel koyları ve mitolojik efsanelere esin kaynağı olmuş zengin tarihi ile dünyanın en güzel coğrafyasına sahip. Ancak bu güzel coğrafyaya yeterince turist çektiğimizi söyleyemeyiz. Ege’yi dünyanın çekim merkezi yapmak için komşumuz Yunanistan ile deniz turizminde işbirliği yapmak zorundayız. Maalesef aramızdaki ilişki arzu ettiğimiz boyutta değil. İzmir’e bu yılın ilk iki ayında sadece 1766 Yunan turist geldi. İzmir’e ayak basan her 100 turistten sadece 5’i Yunanistan’dan geliyor. Her iki ülke vatandaşlarının kolayca seyahat edebileceği, karşılıklı yatırımların gerçekleşeceği bir atmosferi yaratırsak, bu gelişmeden herkes büyük fayda sağlar. Yunan dostlarımızla karşılıklı çıkarlarımız, Ege’yi turizmde zirveye çıkarmaktan geçiyor” diye konuştu.

“EGE BİÇİLMİŞ KAFTAN”

Forumda Türkiye ve Yunanistan’da konularında uzman isimlerin marinacılık, yat işletmeciliği, kruvaziyer turizmi, turistik limanlar ve deniz ulaşımı konularında işbirliği fırsatlarını ele alacaklarını ifade eden Öztürk, mevcut yatırımları ve yeni yatırım imkânlarını da bütün boyutlarıyla değerlendireceklerini açıkladı. Öztürk, İzmir ile Selanik arasında planlanan ve iki ülke vatandaşlarının rahatça seyahat edebilecekleri Doğu Avrupa ve Balkanlara yönelik Ropax (araç ve yolcu taşıyan gemi) seferlerini başlatmak için büyük çaba harcadıklarını belirtti.

Ege’nin deniz turizminde biçilmiş kaftan olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Odamızın Ayvalık’tan Didim’e uzanan sorumluluk sahasında, 29 sualtı sporları, 95 su üstü sporları tesisi, 194 günübirlik gezi teknesi, 61 turizm belgeli ticari yat, 8 marina ve 4 kruvaziyer limanı faaliyet gösteriyor. Mavi bayraklı 79 plaj, 7 marina ve 4 yatımız var. Türkiye olarak kruvaziyer turizminde 10 yıl gibi kısa sürede büyük mesafe aldık. İzmir'de yolcu sayısı 2012'de 550 bini geçti. Bölgemizdeki marinalarımızın tamamı yüzde 110 doluluk oranıyla çalışıyor. Çeşme Alaçatı’daki sörf tesisleri sayesinde havadan para kazanıyoruz. Aynı potansiyele sahip olan Urla Çesmealtı, Dikili ve Ayvalık, Alaçatı'yı takip ediyor. Ege’nin mavi derinlikleri, dalış turizmi için çekim merkezi oluyor. Günübirlik tekne turları, her yıl 1.5 milyon turiste hitap eder hale geldi. Yeni yatırımlarla bu zenginliği hep beraber artırabiliriz” dedi.

“TÜRKİYE’YE GÖNÜL RAHATLIĞIYLA GELİN”

Türkiye’nin turizmde güvenli ülke olduğunu belirten Öztürk, şöyle devam etti: “Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinde adeta bahar havası yaşanıyor. Her iki ülkenin Başbakanlarının buluşması bize gelecekle ilgili büyük ümitler verdi. Şu an Ortadoğu’daki savaş nedeniyle bugün neredeyse tüm ülkelerde güvenlik endişeleri var. Sadece Ege Denizi’nde değil Avrupa’nın göbeğinde insanlık dramı yaşanıyor. Avrupa Birliği ile yapılan görüşmeler sonucunda yasadışı göç hareketlerinin engellenmesi ile, sıkıntıların çözüleceğini umuyoruz. Her yıl 35 milyona yakın misafire ev sahipliği yapan Türkiye, gönül rahatlığıyla gelinebilecek güvenli bir ülkedir.”

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Mehmet Öztürk
27 Mart 2016 Pazar 15:27
15:27
Cemalettin Şevli ile Yusuf Öztürk ün muhabbetini Allah bozmasın...ABD Miami fuarında çok şey öğrendiler zaten...Bu gidişle ABD kruvaziyer gemilerini de Ege limanlarına çekecekler...Deniz turizmini patlatacaklar...Sıra geldi Yunanlılara...Allah Yunanlıları korusun...ve tabii devletimizide...
82.222.88.137
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim