• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

Türk Bayraklı gemi sayısı neden azalıyor?

Türk Bayraklı gemi sayısı neden azalıyor?
Sabah Gazetesi yazarı Süleyman Yaşar Türk bayraklı gemilerin sayısının son yıllarda azalmaya başladığını ve bunun nedenlerini köşesine taşıdı. İşte Yaşar'ın o yazısı...

Türk bayraklı gemilerin sayısı son yıllarda azalmaya başladı. Özellikle Türkiye vatandaşlarına ait bin grostonu aşan gemilerde yabancı bayrak taşıyanların sayısı çoğalıyor.

Türkiye vatandaşlarına ait gemilerin dökümü şöyle. Bin grostonu aşmayan gemilerin toplam sayısı 2265'i buluyor. Bu gemilerin 1283'ü Türk bayrağı taşıyor, kalan 982'si yabancı bayrakla dolaşıyor. Türkiye vatandaşlarına ait bin grostonu aşan gemi sayısı ise 2012'de 1020'ye yükseldi. Bu gemilerin sadece 392'si Türk bayrağı taşıyor. Kalan 628 gemi yabancı bayrakla dolaşıyor. Nedense bin gros tonun üzerindeki gemilerde durum birdenbire farklılaşıyor ve yabancı bayrak sayısı Türk bayrağının neredeyse iki katına çıkıyor.

"Peki ne var bunda?" sorusu akla gelebilir. Sorun şu: Bu gemilere yatırılan paralar Türkiye'de kazanıldığından vergi cenneti ülke bayrağı alındığı için adeta vergi cennetlerine para transferi etkisi yapıyor ülke ekonomisinde. Kaynak kaybı yanında vergi kaybına da neden oluyor.

Peki neden bin grostonun üzerindeki gemiler Türk bayrağı yerine yabancı bayrağı tercih ediyor?

Bunun bir nedeni vergi cennetlerine yapılan para transferiyken, yabancı bayrak tercihinin diğer nedeni olarak da Alman bankalarının Türk bayraklı gemilere kredi vermemesi gösteriliyor. Bu görüşü savunanlar, Alman bankalarının Türk hukukuna güvenmediklerini ve verdikleri kredilerin gemi ipoteklerini Türkiye yasalarına göre yaptıklarında hukuki belirsizlikle karşılaştıklarını söylüyorlar.

Bazı armatörler ise bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığını belirtiyorlar. Türkiye yasalarına göre gemi ipoteği verdiklerini ve bir sorun çıkmadığını söylüyorlar. Fakat bütün bu yorumlar gerçeği değiştirmiyor. Gerçek şu ki, Türkiye vatandaşlarının yabancı bayraklı gemi sayısı artıyor. Böylece Türkiye kaynak kaybına uğradığı gibi istihdam olanaklarını da yitiriyor. Hatta Türkiye
yasalarına göre kredi alıp gemi ipoteği verenlerin kredi maliyetleri yükseliyor. Diğer bir deyişle bazı Alman bankaları Türk bayraklı büyük gemi yapımında kredi faizlerini ve diğer maliyetleri yükseltiyorlar.

Peki Türkiye'nin kaynak kaybına uğramaması için ne yapmak gerekiyor? Eğer gemi ipoteğinde sorun varsa ve öngörülemezlik yaratıyorsa mevcut yasalar düzeltilmeli. Ve Türk bayraklı gemi yatırımı cazip hale getirilmeli. Ya da vergi cenneti bayraklı gemi yatırımı kara para aklamak amacıyla yapılıyorsa o halde yasal takip yapılmalı. Kısacası Türkiye'de kazanılan paraların bu ülkenin ekonomisi için kullanılması şart.

Kaynak: Sabah- Süleyman YAŞAR

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Halit ahmet
28 Mart 2013 Perşembe 19:37
Sebep mi?
Sebep olarak ilk aklima gelenler

Ssk maliyeti
Gsk da Burokrasi ve zaman kaybi
Gemi adami arzi sorunu
Gemilerin turk liman sahalarinda beklerken yerli yakit kullanma zorunlulugu
Mali burokrasi ve cezalar
88.253.210.88
levend Birinci
28 Mart 2013 Perşembe 18:08
neden ik defa Sabah yazarı yazdı?
Sabah gazetesi yazarının işaret ettiği noktalar çok can alıcı. Sizin gibi denizcilik portalleri neden daha önce bu konulara değinmedi? DTO'nın sayın yönetimi konuda ne düşünüyor. Son bir yılın DTO meclis toplantısı haberlerini hatırlarsak, bu konular hiç bahis edilmemiş. Orada bu konuların konuşulması "tabu mu" acaba?
212.156.72.66
KEMAL DOGRUSOZ
28 Mart 2013 Perşembe 12:02
ŞASIRMAMAK GEREKIR...
BU SORUNU CEVABINI ILGILI BUROKRATLARIMIZ ÇOK IYI BILIYORDUR.. KENDI GEMILERI OLSA!!! YADA YANDASLARININ GEMISI OLSA!!! HANGI BAYRAGI SECERLER,, SECIYORLAR !!! BU DUZEN BOYLE GELDI BOYLE GIDER...
188.3.107.134
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
28 Mart 2013 Perşembe 11:28
Türk bayrağı yerine yabancı bayrak
Yıllardan beri yazıyoruz, bayrağımız elden gidiyor diye. Bu durum karşısında "KORKMA SÖNMEZ BU ŞAFAKLARDA YÜZEL AL SANCAK," nasıl diyeceğiz, artık diyebilir miyiz? Bayrağımızı korumak için meclis araştırması açmak gerek miyor mu? Kur'an'ı nüzül sırasına göre değil DE Mushaf sırasına göre okuduğumuz ve Yüce Allah'ın Oku buyruğunu içeren birinci inen ALAK SURESİ'ni ve Büyük Allah'ın kaleme and verdiği ikinci inen sure olan KALEM SURESİ'ni sonlara attığımız için,yani İslam alemini okuma yazmadam mahrum ettiğimiz için biz terketme YA RABBİM! Sen güğnahlarımız affet Ya Rabbim. www.refikakdogan.com
94.54.109.59
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim