• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 5 °C

TÜRDEF, Türk gemisine yapılan saldırıyı kınadı

TÜRDEF, Türk gemisine yapılan saldırıyı kınadı
Arkas Denizcilik’e ait Rosaline A isimli Türk konteyner gemisinin Libya'ya giderken Alman askerleri tarafından Akdeniz’de aranmasının ardından tepkiler gelmeye devam ediyor. TÜRDEF, yaptığı açıklama ile olayı kınarken Türkiye’ye bu tür girişimlerle geri adım attırılamayacağı vurgusunu yaptı.

Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF, önceki gün yaşanan ve dün basına yansıyan Roseline A isimli Türk konteyner gemisine yapılan operasyon ile ilgili bir açıklama yaptı.

TÜRDEF’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“23 Kasım 2020 günü basına yansıyan haberlerde, Türk bayraklı M/V Roseline A adlı ticaret gemimize F220 Bandıra No’lu Hamburg isimli Alman firkateyni Avrupa Birliği adına yürütülen İrini Harekâtı gerekçesi ile makul suç şüphesi olmadan uluslararası deniz hukuku ve teamüllerine aykırı LTS44S20 Sayılı Ambarlı-Misurata seferine silahlı askeri unsurları bordaya çıkarmak sureti ile müdahalede bulunduğu öğrenilmiştir.

22 Kasım 2020 saat 17:45’den ertesi gün saat 10:00 sularına kadar mütemadiyen devam eden müdahale esnasında gemi kaptanının açık muvafakati olmadığı, personelin rızaları hilafına hürriyetlerinin silahla tahdit edildiği, personel yaşam alanlarına girildiği, tüm gemide arama yapıldığı medyaya yansıyan görsellerden anlaşılmaktadır.

Sırf varış limanından hareketle gemi üzerinde arama yapılması makul şüphe olamayacağı gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin ancak ve ancak iznine bağlıdır.  Uluslararası sularda gerçekleşen eylem Açık Deniz Serbestliği İlkesine aykırılık olmakla birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına ve hükümranlık alanına da bir müdahaledir. Uluslararası deniz hukukuna ve teamüllerine aykırı bu eylem gemi kaptanının ve personellin kararlı duruşu ve şirket ile koordinasyonu neticesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin etkin müdahalesi ile engellenmiştir.

Türkiye Denizcilik Federasyonu olarak, Türk Bayraklı M/V ROSALINE A gemimize açık denizde seyrüseferine, uluslararası deniz hukuku ve teamüllerine aykırı surette askeri müdahaleyi, yetkisiz ve güç kullanılarak yapılan bu eylemi ve sözde denetleme sırasında, vakur duruş sergileyen başta gemi Kaptanımız ve mürettebatına adeta suçlu muamelesi yapılmış olmasını esefle ve şiddetle kınıyoruz...

Türkiye Cumhuriyeti’ne; ne Mavi Vatan’da, ne Doğu Akdeniz'de ve ne de uluslararası sularda, hiçbir gücün geri adım attıramayacağını, tüm dünyanın bilmesini tekraren hatırlatırız...

Kamuoyuna saygılarımızla sunuyoruz.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim