• BIST 9079.97
  • Altın 2306.479
  • Dolar 32.3199
  • Euro 35.0359
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

TÜPRAŞ kararında top ÖYK'da

TÜPRAŞ kararında top ÖYK'da
TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin Koç Grubu'na satışına ilişkin Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararının uygulanması için gereken 30 günlük yasal süre, doldu.
TÜPRAŞ satrancında top ÖYK'da TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin Koç Grubu'na satışına ilişkin Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararının uygulanması için gereken 30 günlük yasal süre, dün doldu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB), TÜPRAŞ'ı Koç Grubu'dan geri alıp almayacağı merak edilirken, idare, topu Başbakan Erdoğan'ın başkanlığını yürütüğü Özelleştirme Yüksek Kurulu'na (ÖYK) attı.

ÖİB tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada Danıştay'ın, TÜPRAŞ özelleştirmesinin iptaline ilişkin davayı esastan henüz karara bağlamadığı anımsatıldı. Açıklamada, kamu yararı açısından telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği hususları dikkate alınarak, konunun özelleştirme uygulamaları ile ilgili nihai karar merci konumunda bulunan ÖYK'nın ilgisine ve değerlendirmesine sunulduğu kaydedildi. ÖİB, ÖYK'nın bu konudaki değerlendirmesinin sonucuna göre hareket edileceğini duyurdu. Bu arada, Danıştay 13. Dairesi, TÜPRAŞ özelleştirmesinin iptaline ilişkin davayı 25 Nisan'da esastan karara bağlayacak. Burada iptal kararı çıkması halinde, kesin olarak TÜPRAŞ'ın Koç Grubu'ndan geri alınması gerekiyor. İptal isteminin reddedilmesi halinde ise Petrol-İş Sendikası, kararı teymiz edecek.

ÖİB SUÇ İŞLİYOR

Yaşanan süreci AKŞAM'a değerlendiren TÜPRAŞ'a yönelik davaları açan Petrol-İş Sendikası Avukatı Gökhan Candoğan, ÖİB'nin, 30 günlük yasal sürenin sonunda yargı kararını uygulamadığını belirtti. Danıştay'ın kesin bir yürütmeyi durdurma kararı olduğunu aktaran Candoğan, 'ÖİB, şu an suç işliyor. Anayasa ihlal edildi ve yargı kararı uygulanmadı' dedi. Başkan Metin Kilci hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Candoğan, 'Bizim muhatabımız ÖYK değil, işlemi yapan ÖİB'dir. Topu ÖYK'ya atmalarının hukuki dayanağı yok' diye konuştu. Çıkması halinde ÖYK kararının iptali için de dava açacaklarını ifade eden Candoğan, TÜPRAŞ sürecini AB ve AİHM'ye de taşıyacaklarını söyledi. Candoğan, Danıştay'a da hemen dava açacaklarını dile getirdi.

İhale bedeli peşin ödenmişti

TÜPRAŞ için 12 Eylül 2005'te yapılan özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi Koç-Shell ortaklığı vermişti. TÜPRAŞ'ın yüzde 51 oranındaki kamu payının, Koç-Shell ortaklığına devri ise 26 Ocak 2006'ta tamamlanmıştı. Koç Grubu, 4 milyar 140 milyon dolarlık ihale bedelini peşin olarak özelleştirme hesaplarına yatırırken, bu miktar, Türkiye tarihinde tek seferde kamuya aktarılan en yüksek para girişi oldu. Devirden bir hafta sonra da 2 Şubat'da, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Yürütmeyi durdurma kararının 27 Şubat'ta ÖİB'ye bildirilmesiyle, 30 günlük yasal süre işlemeye başlamıştı.

Kaynak:Deniz ÇİÇEK-Akşam Gazetesi
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim