• BIST 12433.5
  • Altın 6793.88
  • Dolar 45.0237
  • Euro 52.7799
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 8 °C

Teknenizi başkasına vermenin bedeli ağırlaşıyor!

Teknenizi başkasına vermenin bedeli ağırlaşıyor!
17 Temmuz 2026’dan itibaren teknenizi eşiniz veya çocuğunuz dışında birine vermek artık çok pahalıya patlayacak. Metre başına 2.500 TL ceza, ADB 6 ay askıya alma ve noter/liman onaylı yetki yazısı zorunluluğu geliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan “Özel Teknelerin Donatımı ve Özel Tekneleri Kullanacak Kişilerin Yeterlikleri Hakkında Yönetmelik”, 17 Ocak 2026’da Resmi Gazete’de yayımlandı ve 17 Temmuz 2026 itibarıyla yürürlüğe giriyor.

Bu tarihten sonra teknenizi eşiniz veya çocuklarınız dışında birine emanet etmek istiyorsanız, artık cebinizde resmi “Yetki Yazısı” (EK-1) olmak zorunda. Basit bir el yazısı veya sözlü izin yeterli olmayacak.

Peki bu değişiklik ne anlama geliyor?

Yetki Yazısı Zorunluluğu

Özel tekneler, Yönetmelikte belirtilen EK-1 formuna uygun noter onaylı veya Liman Başkanlığı onaylı yetki yazısı ile sahipleri tarafından kullanma ehliyetine sahip kişilere geçici olarak kullandırılabilecek.

Eş ve çocuklar için yetki yazısı düzenlenecek ancak noter veya liman onayı aranmayacak.

Liman Başkanlığı onaylı yetki yazıları için 1.000 TL ücret (her yıl yeniden değerleme oranında artacak) ödenecek

Yüksek İdari Para Cezaları

Yetki yazısı olmadan teknesini başkasına kullandıran veya ticari amaçla kullanan tekne sahiplerine, tekne tam boyu üzerinden her metre için 2.500 TL idari para cezası uygulanacak.

Örnek: 10 metrelik bir teknede ceza 25.000 TL’ye ulaşabiliyor. Aynı ceza, yetkisiz kullanan kaptan için de geçerli olabiliyor.

Ehliyet (ADB) Riski

Yetki yazısı olmadan özel tekne kullanan kişinin Amatör Denizci Belgesi (ADB) 6 ay süreyle askıya alınıyor.

Belgesiz veya askıdaki belgeyle tekne kullananlara da ayrıca metre başına 2.500 TL ceza kesilebiliyor.

Diğer Önemli Noktalar

Yönetmelik aynı zamanda ADB’yi ADB 10 (10 metreye kadar) ve ADB 24 (24 metreye kadar) olarak ikiye ayırıyor. Mevcut belge sahiplerinin geçiş süreci için 5 yıllık bir süre tanınıyor. Ticari faaliyet yasağı netleştiriliyor: Özel tekneler ticari amaçla kullanılamayacak. Zorunlu emniyet ekipmanları ve diğer donanım kuralları da sıkılaştırılıyor.

Neden Bu Düzenleme?

Yetkisiz ve kontrolsüz tekne kullanımının önüne geçmek, deniz güvenliğini artırmak ve amatör denizciliği daha disiplinli hale getirmek hedefleniyor. Özellikle yaz aylarında yoğunlaşan “arkadaş teknesi” kullanımı, artık ciddi maddi ve hukuki riskler taşıyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim