Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için planlanan TCG İzmir ve TCG İçel Endonezya’ya satıldı. Naval News’in haberine göre anlaşmanın yaklaşık 1 milyar ABD doları değerinde olduğu bildirildi. Programın altıncı ve sekizinci gemileri, yani İstif sınıfının ikinci ve dördüncü fırkateynleri, Endonezya Deniz Kuvvetleri (TNI AL) için ihraç edilecek.
TCG İzmir ve TCG İçel ihracat programına aktarıldı
Söz konusu iki fırkateyn başlangıçta Türk Deniz Kuvvetleri için planlanan ve TCG İzmir ile TCG İçel adlarını alması öngörülen gemilerdi. Bu iki platformun, yapılan anlaşma kapsamında ihracat programına transfer edildiği ifade ediliyor.
Anlaşmanın finansmanının, Barzan Holdings tarafından Endonezya’ya sağlanacak kredi yoluyla gerçekleştirileceği bilgisi paylaşıldı.
Türk Donanması için yeni inşa
Metinde yer alan bilgilere göre TAIS, bu kapsamda Türk Deniz Kuvvetleri için iki adet yeni İstif sınıfı fırkateyn inşa edecek. Bu gemiler, MİLGEM programının 13’üncü ve 14’üncü platformları olacak.
Ayrıca TAIS’e bağlı tersanelerde eş zamanlı olarak yedi fırkateynin inşasının sürdüğü belirtildi.
İstif sınıfı ve MİLGEM programı
İstif sınıfı fırkateynler, MİLGEM projesi kapsamında Ada sınıfı korvetlerin devamı olarak geliştirildi. Programın lider gemisi olan TCG İstanbul, Ocak 2024’te Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi.
DENİZ HABER AJANSI
































