• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 4 °C

TCG Anadolu, 2021’de denizde olacak

TCG Anadolu, 2021’de denizde olacak
Tamamlandığında Türk Donanması’na büyük güç katacak olan TCG Anadolu, Savunma Sanayii Fuarı’nda büyük ilgi gördü. Gemi, planlanandan bir yıl önce denizle buluşacak.

Türk Donanması’nın amiral gemisi olması hedefiyle “çok amaçlı amfibi hücum gemisi” olarak tasarlanan TCG Anadolu’nun maketi, İDEF 2019 Savunma Sanayii Fuarı’nda büyük ilgi çekti.

2021 yılında Donanma’ya teslim edilmesi beklenen TCG Anadolu’nun halat kısmında çıkan yangının takvimi etkilemeyeceğini söyleyen Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, “2020 sonunda ya da 2021 başında yani planlanandan bir yıl önce donanmamıza teslim edeceğiz” dedi.

Donanma’ya katıldığında Türkiye’nin en büyük ve donanımlı savaş gemisi özelliğini kazanacak olan TCG Anadolu’nun inşası Tuzla’da devam ediyor.

6 ADET F-35 TAŞIYACAK

L 400 borda numaralı geminin 2021 yılında Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmesi bekleniyor. Gemide 8 adet deniz çıkarma gemisinin yanı sıra 13 tank, 16 helikopter ve altı adet F-35B savaş uçağını taşıması planlanıyor.

Tuzla’daki Sedef Gemi Tersanesi’nde yapımı süren TCG Anadolu’nun planlanandan önce bitirildiğini söyleyen Metin Kalkavan, maketin önünde görüşlerini Milliyet ile paylaştı.

KABA İNŞAATI 2 YILDA BİTTİ

Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre geminin ilk kaynağının 30 Nisan 2016’da yapıldığını söyleyen Kalkavan, “Tam iki yıl sonra kaba inşaatı bitmiş şekilde gövdesini tamamladık. Bir ay içinde deniz testlerini yapmaya başlayacağız. Yani TCG Anadolu yakın tarihte yüzecek. Çünkü üzerine ekipman, mühimmat, savaş araçları ve silah donanımı konuldukça ağırlaşacak. Deniz testleri için baş kasara bölümünde halatlar bulunuyordu. Kaynak yapılırken sıçrayan bir kıvılcım halat mahallinde 3-4 saat sonra yangına neden oldu. Geminin karinasına ya da gövdesine hiç zarar gelmedi” dedi.

Kalkavan, “2020 sonunda ya da 2021 başında yani planlanandan bir yıl önce donanmamıza teslim edeceğiz. Ülkemizin savunma sanayinde elde ettiği başarı TCG Anadolu ile taçlanacak” diye konuştu.

TCG Anadolu’nun yanı sıra TCG Alemdar, TCG Işın, TCG Akın, TCG Bayraktar, TCG Sancaktar gibi yerli mühendisliğin ürünü olan gemilerin modelleri Savunma Sanayii Fuarı’nın ilgi çeken görüntülerini oluşturdu. Pek çok ülkeyi temsil eden amirallerin ziyaret ettiği TAİS Tersaneler Grubu standında Türk Deniz Kuvvetleri’ni Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu (fotoğrafta sağdan ikinci) temsil etti. Koramiral Tatlıoğlu, fuarı gezen yabancı amirallerin ilgiyle incelediği TCG Anadolu hakkında maketi üzerinden bilgi verdi.

232 metre boyunda 38 metre genişliğinde inşa edilen TCG Anadolu, milli kuruluşumuz Türk Loydu tarafından klaslandırılacak. Tam savaş yüküyle 28 bin tona ulaşacak savaş gemisi, ortalama 40 bin tonluk uçak gemilerine en yakın tonajdaki savaş unsurumuz olacak. Denizden yüksekliği 58 metre olması planlanan gemi, 5 bin 500 metrekarelik güvertesi, 12 derece eğimli fırlatma rampası ve 8 bin KW enerji üreten beş makinesi ile saatte 21 knots (39 km) hıza erişebilecek. 350 kişilik kalıcı mürettebatının yanı sıra 700 kişilik bir amfibi taburu, uçak, helikopter ve zırhlıların personelleriyle birlikte bin 400 kişinin aynı anda görev yapabileceği bir askeri birlik düzeyinde görev yapacak.

Tek başına önemli bir askeri gücü binlerce kilometre uzağa taşıyabilecek şekilde için tasarlanan TCG Anadolu; dört adet Mekanize Çıkarma Aracı (LCM), iki adet Hava Yastıklı Çıkarma Aracı (LCAC), iki adet Personel Çıkarma Aracı (LCVP), iki insansız hava aracı, sekiz orta yüklü helikopter, dört atak helikopteri, iki seahawk genel maksat helikopterinin yanı sıra altı adet Lockheed Martin F35B savaş uçağını taşıyabilecek. Operasyonun içeriğine göre gemideki dikey iniş yapabilen F35B savaş uçaklarını sayısı artırılabilecek. Gemide, 50 hastane personeli ile yoğun bakım ünitesinin de olduğu bir hastane hizmeti verebiliyor.

Kendisini savunması için iki Phanax silahı ile savunma füzeleri bulunurken, Ege, Karadenizve Akdeniz dışında gidebilirken gerektiğinde Hint Okyanusu ve Atlas Okyanusu’nda (Batı Afrika) göreve gidebilecek. Gece ve gündüz operasyon yapabilecek yetenekteki çok maksatlı amfibi hücum gemisinde göreve göre konuşlandırılacak kara kuvvetleri, hava kuvvetleri ve amfibi birlik komuta kontrol sistemleri, NATO Harp Karargahı sistemleri bulunacak. Silah sistemleri ASELSAN ve HAVELSAN tarafından yapılacak gemi, insani yardım için 5 bin kişiyi tahliye edebilecek.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim