• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 15 °C

Tarihin en kötü balık sezonunu yaşandı

Tarihin en kötü balık sezonunu yaşandı
Bir yarımada ülkesi olan Türkiye, tarihinin en kötü balık sezonunu geçirdi.

1 Eylül 2019 da başlayarak 15 Nisan’da sona eren 227 günlük balık av sezonu boyunca tür ve miktarlardaki azalışa koronavirüs engeli eklendi. Balık ağları boş kalırken bu sezonun en çok avlanan balığı yine hamsi oldu. SÜRKOP İstanbul Başkanı Erdoğan Kartal, “2019-2020 sezonu bugüne kadar yaşanmamış derecede yokluk içinde geçti” dedi. 31 bin balıkçı adına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup yazan SÜRKOP Başkanı Ramazan Özkaya’da 6 maddelik koronDengenin korunması için yasak şart.

Doğal dengenin korunması, balıkların rahat göç edebilmesi, yumurtlaması ve en az bir kez yavru vermesi için uygulanan av yasağı başladı. Yaklaşık 20 bin balıkçı teknesi ağlarını toplayarak karaya çıkarken 1 Eylül’e kadar 138 gün boyunca eksiklerini gidermeye çalışacak. 227 günlük balık av sezonu boyunca aradıklarını bulamayan balıkçılar adına konuşan Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı(SÜRKOP) Ramazan Özkaya, Covid19 salgını nedeniyle mevcut sorunlara yenilerinin eklendiğini söyledi. Özkaya, “Balıkçılar için 15 Nisan’da sona ermesi gereken denizlerdeki av sezonu, bu sene dünyanın başına bela olan Covid19 yüzünden maalesef erken bitti. Balıkçılar teknelerini günler öncesinden bağlamak zorunda kaldı. Lokanta ve restoranlar kapalı olduğu için balıkçılar zarar etti. Ayrıca teknelerde bulaşmayı önlemek için gerekli olan sosyal mesafe uygulanamayacağı için tekneler erkenden döndü” dedi.

31 bin 241 ortağıyla 572 su ürünleri kooperatifini bünyesinde barındıran SÜRKOP İstanbul Birlik Başkanı Erdoğan Kartal ise, endüstriyel balıkçılığın bu yıl hiç istemedikleri bir sezon geçirdiğini belirtti. Kartal, “Endüstriyel balıkların çeşitlerindeki ve miktarlarındaki azalma zaten bizi çok olumsuz etkiledi. Palamut beklediğimi oranda ağlara dolmadı. En çok avlanan balık yine hamsi oldu ama hamsinin fiyatı da 20-25 TL’ye kadar çıktı. 2019-2020 balık av sezonu bugüne kadar yaşanmamış yokluk içinde geçti. Kıyı balıkçıları evine ekmek götüremedi sadece hamsi avcıları balık tutabildi. Böyle bir sezon yaşanmamıştı bugüne kadar.  Doğanın tükenişi yetmiyormuş gibi koronavirüs ülkemizi olduğu gibi balıkçıları çok etkiledi. Hatta kıyı balıkçılığı yapan kooperatif üyelerimizi mahvetti. Kıyı balıkçıları günlük kazancıyla yaşayan insanlardı, balık olmayınca balıkçılarımızın hiçbiri ne borç ödeyebildi ne de evlerine ekmek götürebildi. Önümüzdeki yıl virüsün etkilerinin azalacağını ummaktan başka çaremiz kalmadı” dedi.

Cumhurbaşkanına mektup

Öte yandan SÜRKOP Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sezon değerlendirmesi sunmak ve Covid19’dan nasıl etkilendiklerini anlatmak için resmi bir yazı gönderdiği ortaya çıktı. SÜRKOP Başkanı Ramazan Özkaya, “Koranavirüs pandemisinin dünyada ve ülkemizde başta halk sağlığı olmak üzere gerek bütün ekonomik sektörler gerek balıkçılık üstündeki olumsuz etkisini kaygı içinde takip etmekteyiz. Balıkçılarımız koronavirüs pandemisinin olumsuz etkilerini en ağır şekilde yaşamaktadır. B Dolaylı olarak bu sektörden geçimini sağlayan kişi sayısı aileleriyle birlikte yüzbinleri geçmiştir” şeklinde yazdı. 30 binin üstünde balıkçı adına Cumhurbaşkanı’na seslenen Özkaya, su ürünlerinin tüketim teşviki amacıyla bir kamu spotu hazırlanmasını, balıkçı tezkeresi olanlara faizsiz kredi verilmesini, banka kredi borçlarının ertelenmesini, kooperatiflerdeki kira, elektrik, su ve SGK borçlarının ertelenmesini, geleneksel kıyı balıkçılığı desteğinin arttırılmasını, kooperatif vergi borçlarının uzatılmasını istedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mustafa özülker
16 Nisan 2020 Perşembe 19:25
19:25
Evet, buna alışalım. İlerde daha iyi olmayacak. Sebepleri malum. İç sularımızdaki ve koylarımızdaki kafes balıkçılığı daha da
artacak. Oraya buraya ihracatla övüneduralım biz. Millet zaten balığa ve denize hiç de düşkün değil onun için hiç de tasalanmaz. Futbol, magazin basını ve köfte yemek varken millete böyle haberleri niçin veriyorsunuz ? Karamsar mıyım ?
Görünen köye ...
77.179.147.151
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim