• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 23 °C

Tamer Kıran, TÜDEV Yönetim Kurulu'na çağrıda bulundu

Tamer Kıran, TÜDEV Yönetim Kurulu'na çağrıda bulundu
Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat'a özel açıklamada bulunan Tamer Kıran, Türk Deniz Eğitim Vakfı'nın acil olarak Olağanüstü Seçimli Genel Kurul yapması gerektiğini belirtti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Türk Deniz Eğitim Vakfı'nın (TÜDEV) acil olarak Olağanüstü Seçimli Genel Kurul yapması gerektiğini söyledi.

Dün gerçekleşen İMEAK DTO Ağustos ayı olağan meclis toplantısında Türk Deniz Eğitim Vakfı'nın durumu ile ilgili konuşma yapan Tamer Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın bütün gelirlerinin TÜDEV'e aktardığını kaydederek, buna rağmen DTO ile TÜDEV arasında bir illiyet bağı olmadığını söyledi.

Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat'a özel açıklamada bulunan Tamer Kıran, Mevcut Türk Deniz Eğitim Vakfı yönetimiyle görüşmeler yapılmasına rağmen, "Bekle-Gör" politikasının güdüldüğünü kaydederek, "TÜDEV'in giderleri dolayısıyla Üniversitenin giderleri Deniz Ticaret Odası'nın gelirleri tarafından karşılanıyor. Oda para veriyorsa, kontrolü de Oda'da olmak zorunda. TÜDEV, İMEAK Deniz Ticaret Odası'nındır" diye konuştu.

TÜDEV Yönetiminin şu ana kadar yaptıklarının doğru olmadığını ifade eden İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, Türk Deniz Eğitim Vakfı Yönetimi acil toplanarak, Olağanüstü Seçimli Genel Kurul kararı alması gerektiğini söyleyerek, bunu yapmadıkları takdirde, imza toplayarak olağanüstü genel kurula çağıracaklarını ifade etti.

TAMER KIRAN MECLİS TOPLANTISINDA NET KONUŞTU

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, TÜDEV ile ilgili Meclis toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi;

"Bugün son olarak TÜDEV konusuna değinmek istiyorum. Seçim döneninde idari işlerde bir durgunluk var. Eylül gibi herkesin koltuğu, yeri belli olur. Ankara’da tatil yok. Herkes yerinde... Korkunç bir mesai var. Eylül gibi bu işleri, dosyayı alıp da nereye gideceğimiz belli olur. Bu konuda biraz daha sabır.Türk Deniz Eğitim Vakfı, 7 Ocak 1993 yılında 52 gerçek kişi tarafından kurulmuş bir vakıf. Yıllar içerisinde bu 52 gerçek kişi, tüzüğünde yazan 30 makama bağlı mütevelli heyet üyesi ile yıllar içerisinde 147’ye çıkarmış bir vakıftır. Bu vakfın sahibi her ne kadar bu gerçek kişilerin ismi yazsa da İMEAK Deniz Ticaret Odası'dır. İMEAK DTO, yıllardır gelirinin büyük bir kısmını TÜDEV’e bağışlamaktadır. Piri Reis Üniversitesi, bu gelirler ile yapılmıştır Piri Reis Üniversitesi’nden önceki TÜDEV kursları. Dolayısıyla 2013 yılında Deniz Ticaret Odası’na yapılan bir müfettiş incelemesinde müfettişin, “İyi ama DTO, bütün gelirlerini TÜDEV’e aktarıyor buna mukabil arada bir illiyet bağı yok. İlliyet bağını kurmalısınız” deyince vakıf tüzüğünde bir değişikliğe gidilerek İMEAK DTO’nun 119 meclis üyesi, yani sizler makama bağlı TÜDEV’in mütevelli heyet üyesi oluyorsunuz. Bu sayede İMEAK DTO, TÜDEV üzerindeki hakimiyetini kontrol edebilirliğini sağlıyor. Bunun aksini iddia eden varsa buyursun.

TÜDEV, İMEAK DTO’nundur. Sakın ola ki kimse aksini söylemeyi aklından geçirsin. O zaman seçim rekabeti de yok. Başkanı seçen çoğunluk hakimiyeti götürüyordu. 27-28 kişi ya giderdi ya gitmezdi. Toplasanız Erkan Bey, 40 kişi gelir miydi? O 52 kişi zaman içerinde yapılan yeni heyet üyelerle 147 gerçek kişi var. Bunlardan biri benim, biri Şadan Hanım, Başaran Bayrak Bey... Kuruculardan Erkan Bey... Biz 18 Nisan’da görevi devraldık. Ve ben, genel yapıma uygun olarak dökmeden, kırmadan bu işleri yürütmeye çalıştım. Şimdi, o süreçte tabii ki hem TÜDEV’e hem de Piri Reis Üniversitesi’ne biz odadan ihtiyaçlarını karşılayabilecek miktarda olmasa dahi bağışlar yapmaya devam ettik. Çünkü Piri Reis Üniversitesi, yürüyen bir mekanizma, yürüyen bir okul; orada bir aksaklık olursa sıkıntı olur. Elimizden geldiğince-odanın kaynakları belli ve elimizde bir müfettiş raporu var. 13 nisan tarihli... 18 Nisan’da görevi devraldım. 13 nisan tarihli DTO’yu inceleyen bir müfettiş raporu var. Orada diyor ki, bağışları yapıyorsun tamam, ama bankadan kredi alarak, odayı borçlandırarak bağış yapamazsınız. Net... Talimatlandırılması diye o zamanki Ticaret Bakanlığında yazıyor. Oda yönetiminin bankadan kredi alarak bağış yapamayacağının belirtiyor. Dolayısıyla elimizde böyle bir kriter var. Ama buna rağmen biz bankadan borç almadık, tamam ama Allah’a şükür bankaya 1.5 milyon lira parayı da geri ödeyerek Piri Reis ve TÜDEV’e bağış desteğimizi devam ettirdik.

İSTERSEM 60 İMZA İLE SEÇİME GÖTÜRÜRÜM

Bu süreçte herkes soruyor, ‘TÜDEV yönetimine ne yapıyorsun diye’, dedim ki, ‘Bekliyorum. Ne olacağını görelim, bakalım ne yapacaklar. Gidip de orada 60 imza toplayıp TÜDEV’i olağanüstü genel kurula davet edebiliyorum. Bunu pekala yaparım... Bunu yapmak istemiyorum. Böyle olursa seçim kırıcılığı devam eder diyorum. Ne diyorum o sırada mayıs ayındayız. TÜDEV’in olağan mali genel kurulu var, seçimsiz... Olağan mali genel kurulunda yönetim kurulu bir karar alsın, olağanüstü seçimli genel kurula çevirsin. Biz de gidelim listemizi koyalım, alalım. Olması gereken, yakışanı, şık olanı; denizcilik camiasının hak ettiği bu. Mamafih, ben böyle dedikçe mevcut TÜDEV yönetim kurulundan bu tepkiyi alamıyorum. Bu süreçte denetimdeyiz, denetim için birtakım bilgiler istendi vakıftan. Öncesinden vakıf tüzüğünü denetçiler istediler, ona göre bakıyorlar. Yönetim kurulu başkanı haber gönderdi, yazılı istesinler diye. Peki dedim. Ben yönetim kurulu başkanı olarak yazı yazdım. Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın tüzüğünün İMEAK DTO yönetim kuruluna gönderilmesini rica ederim dedim ve bana tüzük geldi. Son hali geldi. Buna ben alındım. Yani DTO başkanı yılda 40-50 milyon lira bağış yaptığı vakfın tüzüğünün yazılı istemez. Bunu bana kimse anlatamaz. Peki dedik.. Çünkü rakamlar az değil. Mesela bu yıl TÜDEV'e 48 küsur milyon TL bağışımız var. Denetçilerin bakmak, sorgulamak istedikleri bir şey. TÜDEV’in finansallarıyla ilgili bilgi talep ettiler. Ondan sonra bunun cevabı gelmeden ikinci bilgi talebi gitti. Bana bir haber geldi. Ben dedim ki bu bilgiler vakfın genel kurullarında verilmektedir dedim. 48 milyon bağış yapan odanın yönetimi vakfın genel kuruluna gidecek, senden seneye; parmak kaldıracak, işte diyecek efendim nizamda şu var, bu var.... Bu olmaz... Bunun olabilir hiçbir tarafı yok. 

HAZİRAN İTİBARİYLE 28 MİLYON BAĞIŞ YAPMIŞIZ!

Yine sineye çektik. Dedik ki biz, 28-29 Haziran itibarıyla TÜDEV’e 28 milyon lira bağış yapmışız. Vakıf tüzüğünün 6A maddesi diyor ki, “Vakfın gelirleri İMEAK DTO’nun her yıl bütçesinin yüzde 20’si oranında yapacağı bağışlar...” Buna mukabil bir ayrıcalık vermiş tüzük İMEAK DTO’ya, demiş ki 3 asil 3 yedek üyesi koyarsın bunu böyle yaparsan. Şu anda İMEAK DTO’yu temsilen yönetim kurulu üyesi yok. Eski yönetim kurulu üyeleri eski meclisin üyeleriydi. Yeni yönetim kurulu üyelerinin gönderilmesi gerek diye de bizi eleştiriyorlar. 29 Haziran’da dedik ki bu kurala göre biz size yüzde 20 vermemiz gereken bu kurala göre bizim yıllık bütçemiz 97 milyon, bunun yüzde 20’si yuvarlak hesap 20 milyon. Biz size 27 milyon lira verdik, dolayısıyla 2018 sonuna kadar TÜDEV’e başka bağış yapmayacağız. Bunu yazmak güzel bir şey mi, hayır kötü bir şey... Maalesef TÜDEV’in mevcut yönetimi bunu buraya getirdi. Yemediler, içmediler, bir yazı yazdılar. Efendim dediler, bu paranın 7 milyonu TÜDEV’e gelmiştir. 20 milyonu Piri Reis’e gitmiştir. Biz halbuki paranın tamamını TÜDEV’in banka hesaplarına gönderiyoruz, onlar Piri Reis’e gönderiyorlar. Dolayısıyla hala bize aradaki 12-13 milyonu düzenli olarak ödeyin, aramızdaki illiyet bağının zarara uğramaması için gibi bir laf... Çok sinirlendim... 

DAVUL BİRİNDE TOKMAK DİĞERİNDE, BU OLMAZ...!

Onlar diyor ki 2019 Mayıs’ın da normal seçimli genel kurul var, gel koy listeni al. Ben de diyorum ki ama ben 1 sene daha buraya bağış yapmaya devam edeceğim. Davul birinde tokmak birinde bu böyle yürümez. Çok istekli miyiz almaya, inananın yanıp tutuşmuyoruz. TÜDEV’in de kendi içindeki sıkıntılarını biliyoruz. Ama bunun hesabı 4 yıl sonra bana sorulacaksa olmaz. Kendi göbeğimi kendim keseyim diyorum ben de. Sen parayı gönder gerisine karışma bu meclis buna evet demez. Olmaz... Dolayısıyla bekledik. Bu  arada çok nahoş bir gelişme oldu ve en azından benim açımdan ipler koptu. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı birkaç yönetim kurulu üyesini davet etti. Ben de nereden duydum? Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı dedi ki TÜDEV’in yönetim kurulu toplantısı var, oraya gidiyorum Öyle deyince ben de bizim oradaki üyelerimize TÜDEV’in toplantısı varmış, orada şöyle şöyle konuşun. Onlar da bize öyle bir toplantı bilgisi gelmedi dediler. Neyse, araştır araştır; resmi olmayan, sohbete dayalı bir yönetim kurulu toplantısı varmış. Ne çıktı dedim bu sohbetin sonunda, ‘bekleyelim görelim’ dediler. O zaman bu iş başka mecralara gidiyor. Benim bekleyecek görecek halim yok. Sayın meclis üyeleri bunu niye sizlerle paylaştım. Ben, hala bu işi kırmadan-dökmeden halletmeye çalışıyorum. Hatalarımız yok mudur, olabilir. Ana rotadan ayrılmamaya çalışıyorum. Biraz önce Savunma Sanayi Başkanımızın da dediği gibi birbirinizin önünü kesme yerine, birlik içinde birbirimizle nasıl hareket ederiz şiarı içerisinde hareket etmeyi hedefliyorum ve hareket ediyorum. Ama bulunduğum konum itibarıyla TÜDEV yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyelerine evet demem mümkün değildir. Dolayısıyla TÜDEV Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri’ne resmi olması açısından buradan çağrı yapıyorum. Dedikodu olsun diye değil... Resmi çağrı kayıtlara girsin diye... Derhal ama derhal TÜDEV’i seçimli olağanüstü genel kurula götürün. Ve bu işi bu şekilde güzellikle, dostlukla halledelim. Yok, yapmayacağız diyorsanız, bizim için bir tek şey kalıyor. 60 imzayı toplamak. Bu da bir saatimizi almaz. Hepinizin Kurban Bayramı’nı kutluyorum.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Emekli
05 Ağustos 2018 Pazar 20:15
20:15
Harika ...Vatanseverlik ise Şirketinizden Filipinli personele son verin Sn.Başkan
46.196.77.254
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim