• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

Sular altında aranan kayıp şehir Atlantis Fas'ta olabilir

Sular altında aranan kayıp şehir Atlantis Fas'ta olabilir
Yıllardır aranan, bilimin ve felsefenin beşiği olduğu kabul edilen mitolojik efsane Atlantis şehri Alman programcının iddiasına göre okyanus altında falan değil, Fas'ta...

Sular altında aranan kayıp şehir Atlantis Fas'ta olabilir Yıllardır aranan, bilimin ve felsefenin beşiği olduğu kabul edilen mitolojik efsane Atlantis şehrinin sular altında kalarak okyanus altında bir yerlerde olduğu savı, Alman bir bilgisayar programcısı tarafından radikal şekilde sarsıldı. Alman programcının iddiasına göre Atlantis, okyanus altında falan değil, Fas'ta... 

Teknoloji, demokrasi ve felsefe alanlarında çok ileri olduğu söylenen, binlerce yıl önce tsunaminin yuttuğu iddia edilen efsanevi Atlantis adasının sular altında değil, Fas'ta olduğuna dair bir iddia ortaya atıldı.  Efsanevi Atlantis şehrinin 2000 yıldan uzun süredir denizin altında olduğu düşünülüyordu. Yüzyıllar boyunca kaşifler, Yunan filozof Platon’un bahsettiği kayıp şehrin kanıtlarını aramak için Girit, Malta, Sicilya ve Santorini adalarını inceledi. Şimdi ise bir bilgisayar programcısı bu teorileri reddederek, şehrin hiçbir zaman denize batmadığını iddia ediyor. 

Alman programcı Hubner şehri, Fas’ta kara üstünde bir alanda bulduğunu söylüyor. Hubner, Atlantis’in bir tsunami altında kaldığını, fakat sonra tsunaminin geri çekildiğini iddia ediyor. Böylece şehir Fas’ta Marakeş sahili yakınında keşfedilememiş halde kalmış. Ayşe Bursalı'nın Radikal'deki haberine göre Alman bilgisayar programcısı, bu teoriyi, kayıp şehrin kesin GPS koordinatlarını hesaplayarak ortaya çıkarmış. Hubner, Platon’un Timaeus ve Critias eserlerinden Atlantis’le ilgili bulabildiği bütün detayları toplamış ve toplamda 51 ipucuna ulaşmış. Bu ipuçlarının arasında Atlantis’in denize yakın olduğu ve merkezini çevreleyen halkamsı bir apıya sahip olduğu var. Atlantis’in ayrıca Atina’dan 5,000 kilometre uzakta olduğu da önemli bilgiler arasında. Bu bölgeye Avrupa, Afrika ve Orta Doğu dahil oluyor. Diğer ipuçları da Atlantis’in Avrupa’da ve Asya’da olmadığı; çok yüksek ve büyük dağları olduğu (Fas’ta Atlas dağları bulunuyor); ve Mısır ile Etrüsklerin geldiği Tyrrhenia/Etruria bölgesinin batısında kaldığı şeklinde. 

Bu bilgileri kullanan Hubner, ölçümleri bir bilgisayar programına koymuş ve tüm alanı 400 kareye bölen bir harita kullanmış. Sonra Hubner bu ipuçlarının olduğu bölgeleri teker teker işaretlemiş, ve çoğunun bulunabildiği tek bir bölge bulmuş: Fas’ta Marakeş’in 160 km güneyindeki Souss Massa ovası! Hubner daha sonra GPS koordinatlarını alarak bu alanı ziyaret etmiş. Alana vardığında, bölgede 2,600 yıl önce Platon’un anlattığı birçok özelliğin olduğunu görmüş. Eş merkezli daireler Alan denize 11 km uzakta bir çöl havzasında. Ayrıca, Platon’un anlattığı “şehrin kalbinde yükseltilmiş bir bölge”ye benzer bir şekilde, ortasında küçük bir tepe bulunuyor. Etrafında kurumuş dairesel nehir yatakları var. Bu da Platon’un, “şehrin deniz ve kara arasında değişen eş merkezli dairelerle çevrili olduğu” anlatımına uyuyor. 

Hubner, Atlantis’in bütün bu özelliklerinin hepsinin sadece şans eseri aynı alanda bulunmasının pek olası olmadığını düşünüyor. Teori en inandırıcı şekilde, Mark Adams’ın “Meet Me In Atlantis” (Benimle Atlantis’te Buluş) kitabında anlatılmış. Adams, “Hubner’in hesaplarına göre, en dışarıdaki halkanın yarıçapının ölçümü, ve şehrin Atlantik Okyanusu’ndan uzaklığı, Plato’nun verdiği rakamlardan sadece %10 oranında farklıydı” diyor. Adams ayrıca Hubner’in Atlantis’in batmadığı ve sadece büyük bir dalga altında kaldığı fikrini destekleyecek kanıtlar da bulmuş. Souss Massa çevresindeki bölge, bir şehri yok edecek büyüklükteki tsunamilere yol açabilecek depremlerin gerçekleşmesine yatkın bir bölge. 

Hubner, Atlantis’in deniz altında kaldığı fikrinin, hikayenin gerçek halinin yüzyıllar boyunca tekrar anlatılırken kaybolmasıyla ortaya çıktığını düşünüyor. Ayrıca Fas, tarihsel olarak arkeologlar tarafından incelenmedi. Yani kayıp şehirle ilgili bilgi verecek birçok keşfedilmemiş kalıntı Fas topraklarında olabilir. Hubner bu teoriyi 2008’de geliştirdi ve 2013’te ölmeden önce Adams’la konuşup, onu hesaplamaları sonucu bulduğu bölgeye götürdü.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim