• BIST 14321.19
  • Altın 6224.72
  • Dolar 46.9427
  • Euro 53.6176
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 21 °C

Singapur’da, çöp sorununa radikal bir çözüm: Yapay ada kurdular

Singapur’da, çöp sorununa radikal bir çözüm: Yapay ada kurdular
Singapur, ülkeye sığmayan çöp sorununu çözmek için anakaranın güneyine 350 hektarlık denizin ortasında yapay bir depolama adası kurdu.

Sınırlı yüzölçümü ve artan nüfus nedeniyle atık depolama alanlarında ciddi kapasite sıkıntısı yaşayan Singapur, çöp yönetimini stratejik bir öncelik haline getirerek denizin ortasında yapay bir depolama adası kurdu.

Yaklaşık 6 milyon kişinin yaşadığı ve yalnızca 734 kilometrekarelik bir alana sahip ülkede, ana karanın yaklaşık 8 kilometre güneyinde yer alan 350 hektarlık Semakau Düzenli Depolama Sahası, iki doğal adanın özel bir kıyı setiyle birleştirilmesi sonucu oluşturuldu.

ATIKLARI GEMİLERLE ADAYA TAŞIYORLAR

Projeyle birlikte ana karadaki çöp yükünün azaltılması hedeflenirken, evsel atıklar öncelikle ileri teknolojiye sahip yakma tesislerinde işleniyor. Bu işlem sayesinde atıkların hacmi yaklaşık yüzde 90 oranında azaltılıyor. Yakma sonucunda geriye kalan küller ile yakılması mümkün olmayan atıklar ise her gün özel yük gemileriyle Semakau'ya taşınıyor.

Resmi verilere göre adaya günlük 2 bin tonun üzerinde atık ulaştırılıyor. Toplam 63 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip tesisin, planlanan takvim doğrultusunda faaliyetlerini sürdürdüğü belirtiliyor.

ÇEVRE ÖNLEMLERİ ALINDI

Projenin inşası sırasında çevresel etkileri en aza indirmek amacıyla mercan resifleri ve kıyı ekosistemlerini koruyacak çeşitli uygulamalar hayata geçirildi. Çökelti tutucu bariyerler kurulurken, zarar gören mangrov alanlarının yeniden canlandırılması için restorasyon çalışmaları yürütüldü.

Atıklardan kaynaklanabilecek sızıntıların deniz suyuna ulaşmasını önlemek amacıyla kıyı seti geçirimsiz malzemeler ve kalın deniz kili tabakasıyla tamamen izole edildi. Bu sayede tesis, yalnızca büyük ölçekli bir atık depolama alanı değil, aynı zamanda doğal yaşamın korunmasına yönelik çevreci uygulamaların da örneklerinden biri olarak öne çıkıyor.

HEDEF: KÜLLERİ YENİDEN EKONOMİYE KAZANDIRMAK

Mevcut atık miktarı dikkate alındığında Semakau'nun yaklaşık 2035 yılında doluluk sınırına ulaşması bekleniyor. Bunun önüne geçmek isteyen Singapur, depolanan küllerin geri dönüştürülerek yol yapımı ve farklı altyapı projelerinde hammadde olarak kullanılmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. Böylece hem depolama sahasının kullanım ömrünün uzatılması hem de döngüsel ekonomiye katkı sağlanması amaçlanıyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim