• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 11 °C

Şimdi “Well-abled” ile gezinti zamanı

Şimdi “Well-abled” ile gezinti zamanı
Geçirdiği trafik kazası sonucu felç olan, iş adamlarımızdan Tunç Tonger’in, “Well-abled”ı bedensel engellilere gönüllerince hareket edebilecekleri konforlu ve şık bir atmosfer sunuyor.

Dünyanın ilk ve tek engelsiz teknesi “Well-abled”, engellilerin hizmetinde. 23 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu göğsünden aşağısı felç olan, Türkiye’nin başarılı iş adamlarından Tunç Tonger’in, bir yıl gibi kısa bir sürede projelendirip, 2012 yılı Temmuz ayında denize indirdiği “Well-abled”, bedensel engellilere gönüllerince hareket edebilecekleri konforlu ve şık bir atmosfer sunuyor.

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği ve Tuzla Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği bir proje kapsamında  bugün (17 Kasım 2012) beş engelli çocuk ve yarın (18 Kasım 2012 ) beş engelli yaşlı vatandaşımız refakatçileriyle birlikte dünyanın ilk ve tek engelsiz yatı “Well- abled” ile yarım günlük bir yat turuna çıkacak.

21 metre uzunluğundaki engelsiz teknede, tekerlekli sandalye ile suyun içine inen bir platformun yanı sıra, engelli insanların rahat edebileceği vücut formunu kazandıran elektrikli yataklar, jakuzi, teknenin en alt katından en üst katına kadar engelliyi ulaştıran hidrolik asansör, engelli kabini için tasarlanmış ve dokunmatik ekrandan kumanda edilebilen ses ve görüntü sistemleri, klima, 3d sinema, otomatik kapı sistemleri, tamamıyla engelli insanlara göre düzenlenmiş oturma grubu ve masa detayları, yine estetik kaygıdan feragat edilerek tamamen engellilerin tekneyi kullanabileceği kumanda konsolları, hem kablolu hem kablosuz alarm sistemleri, teknenin tüm yaşamla alakalı elektrik alt yapısını besleyen yenilenebilir güneş ve rüzgâr enerjisi sistemleri gibi birçok özellik bulunuyor.

Günümüzde engelli insanlar, evden çıkıp toplu ulaşım araçlarına binebilmekten çok daha fazlasına ihtiyaç duyuyorlar. Engelli hayatı kolaylaştırmaya yönelik bu gibi uygulamalar, devlet eliyle yavaş da olsa yürütülürken, özel sektörün katkısı hayatı daha verimli, daha keyifli hale getirme yönünde. Üreten, ülkemize madalyalar kazandıran ve her türlü engeli arkalarında bırakarak hayatın içinde kendilerine yer edinen bu insanlar, artık engelleriyle değil, başarılarıyla, yaşam tarzlarıyla anılıyorlar.

Başarılı girişimleriyle daha önce Çin’de yapılan Dünya Genç Girişimciler Yarışması’nda İzzet Garih ile birlikte ödüllendirilen ve kendisi gibi engelli sporculara verdiği destekle tanınan Tunç Tonger’in, iç mimar ve yat tasarımcısı Hacı Mehmet Hekim ile birlikte hayata geçirdikleri bu proje ile, artık engelliler, denize açılabilecek, yüzme ve dalış gibi su sporlarıyla ilgilenebilecekler.

Paralimpik Oyunları’na katılan başarılı sporcularımız için düzenleyecekleri “Engelsizce Dalga Geçenler” gezileriyle başlayacak olan aktivitelerine, yakın zamanda farklı çevrelerden engellilerin katılacağı programlar da ekleyecek olan “Well-abled”, bu yönüyle, sosyal sorumluluk projeleri ile de öne çıkacak.

Sadece ülkemizde değil, yurt dışında da bir ilk olan “Well-abled”, Türk turizmi için de farklı bir kapı açıyor. Sahip olduğu benzersiz özellikleri ile tekne, sadece engelliler için değil aynı zamanda yaşlı ve hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler için de yeni bir tatil alternatifi olmaya aday.

Teknenin özellikleri

Tam Boy: 21,50 metre
Su Hattı Boyu: 18,20 metre
Genişlik: 5,50 metre
Yükseklik: 6,70 metre
Derinlik: 3,30 metre
Su çekimi: 1,60 metre
Ağırlık: 70.00 ton
Yakıt Tank Kapasitesi: 4000 litre
Su Tank Kapasitesi: 4000 litre
Azami Yolcu Kapasitesi: 10+2 kişi
Azami Mürettebat Kapasitesi: 4 kişi
Ana Makinalar: 2x225 HP
Yardımcı Makinalar: 1x16 kwa
Gövde Malzemesi/Yapısı: Çelik

engelsiz_tekne.jpg

engelsiz_tekne1.jpg

engelsiz_tekne2.jpg

engelsiz_tekne3.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim