• BIST 8970.5
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 21 °C

Sapanca Gölü’de korkunç görüntü

Sapanca Gölü’de korkunç görüntü
Kocaeli ve Sakarya’nın içme suyu havzası Sapanca Gölü'nün, kızıl renge bürünmesi korku yarattı. Uzmanlar, gölde su deviri sağlanmadığı için alg patlaması yaşandığını açıkladı.

Kocaeli ve Sakarya’nın içme suyu havzası Sapanca Gölü'nün, kızıl renge bürünmesi korku yarattı. Uzmanlar, gölde su deviri sağlanmadığı için alg patlaması yaşandığını açıkladı.

Sapanca Gölü'nün Sapanca ilçesinde bulunan sahil şeridi, sabah saatlerinden itibaren yine kızıl rengine büründü. Rüzgarın da olmaması nedeniyle kızarıklık saatlerce sahilde kaldı. Yanal Ergezen isimli bir vatandaş "Bu olay bu dönemlerde sıkça görülen bir olay, Özellikle yaz aylarına girmeden önce oluyor. Sanırım mikrop. Bu suyu Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu olarak kullandığını düşünürsek bunun ne kadar tehlikeli bir durum olduğunu anlamak güç değil. Geçen yıl bu kırmızılıkta yüzen birçok çocukta alerjiler meydana geldi. Yetkililerin biran önce ilgilenmelerini istiyoruz. Ellediğinizde yağ gibi bir madde burası az olan kısımları daha çok olan yerlerde var ancak dışarıdan ulaşım mümkün değil. Kırmızı bir madde. Sapanca Gölü daha çok kirlenmeden yetkililerin biran önce bu konuya el atmaları lazım dedi.

Geçtiğimiz yıllarda yine Sapanca Gölü'nde gerçekleşen kızarmalar Bilim Adamları tarafından incelenmiş ve tespitler sonucu, sahil kesiminde görülen kızıllığın, mevsimsel değişiklikler ve göl içerisindeki sıcaklık farkından kaynaklandığı sanılan alg patlaması olduğu açıklanmıştı.

Bu arada Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), Sapanca Gölü'ndeki su yosunu (alg) artışının, göle yeterince su girmemesinden kaynaklandığını bildirdi.

SASKİ'den yapılan açıklamada, göle giren su miktarının geçen yıllara göre azaldığı, bu nedenle gölde alg artışı olduğu kaydedildi. İçme suyunda herhangi bir risk bulunmadığı ifade edilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Sapanca Gölü'nde ortaya çıkan alg artışı, mevsime bağlı iklimsel değişiklikler nedeniyle yaşanmaktadır. Bilindiği gibi, 2012-2013 kış mevsiminde iklimsel faktörler oldukça değişkenlik göstermiştir. Mevsim normalleri dikkate alındığında, yağış miktarında azalma ve sıcaklıklarda yükselmeler söz konusudur. Bu nedenle göle giren su miktarında geçen yıla oranla azalma vardır."

Sapanca Gölü'nün, tüm noktalardan takip edildiği belirtilen açıklamada, "Konuyla ilgili İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi ile ortaklaşa çalışma yürütülmektedir. Sapanca Gölü'nün çeşitli noktalarından alınan numuneler, alg ölçümü konusunda incelenmeye alınmıştır. Vatandaşlarımızın konuyla ilgili çıkabilecek spekülasyonları ciddiye almamaları önemle rica olunur." denildi.

sapanca.jpg

sapanca1.jpg

sapanca2.jpg

sapanca3.jpg

sapanca4.jpg

sapanca5.jpg

sapanca6.jpg

sapanca7.jpg

sapanca8.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim