• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Şahika Ercümen: Kendimi deniz kızı gibi hissediyorum

Şahika Ercümen: Kendimi deniz kızı gibi hissediyorum
Serbest dalışta rekorların sahibi Şahika Ercümen “Suya girdiğimde kendimi denizkızı gibi hissediyorum. Ayağımda palet ve saçlarım açık olduğunda, suyun altında öyle görünüyor” dedi.

Şahika Ercümen... Serbest dalışta dünyaca ünlü sporcumuz, dünya rekorları kırmasıyla meşhur. Astım hastalığına rağmen yılmadan hedefleri için çalışan, geçen yaz 91 metre derinliğe tüpsüz ve paletsiz dalarak bu alandaki dünya rekorunu eline geçiren bir kişiden söz ediyoruz...Serbest dalış alanında pek çok başarı elde eden Ercümen ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Başarınızı nasıl tanımlarsın?

Bir şeyi diğerlerine göre daha kötü yaparken bile, çok isteyip inandıktan, çalıştıktan sonra başarabilirim. Mesela iyi bir koşucu değilim. Ama okuldayken koşu takımına seçilmiştim. Çünkü düzenli antrenman yaptığım için kondisyonum iyiydi. Eğer yeteneğim olsaydı belki 1’inci olurdum. Astımıma rağmen dalışlar yapıyorum. Astımım olmasaydı belki şimdikinden de iyi sonuçlar alacaktım. “Yeteneği yok”, “Eksik” gibi kelimelerin üzerine gidiyorum.

Nasıl geri dönüşler alıyorsun?

Yaptığım spor özellikle kız çocuklarını çekiyor. Beni denizkızı olarak görüyorlar. Yazın bir tekne turuna çıkmıştık. Oradaki küçük bir kız beni görünce “Ben de onun gibi denizkızı olmak istiyorum” dedi. Ya da bir arkadaşımızın kızı, onlara gidip gitmeyeceğimi sorarken “Denizkızı gelecek mi” diyormuş. Ayağımda palet, saçlarım açık olduğunda suyun altında öyle görünüyor. Suya girdiğimde denizkızıymış gibi hissettiğim zamanlar oluyor.

Sıkıldığın, bunaldığın anlar oluyor mu hiç?

Yaşamımı rekor denemelerine endeksledim. Yılın sporcusu seçilmem, çalışmalarımın mükafatıydı. Yoğunum ama of dediğim olmuyor. Şükretmeyi, kendimi motive etmeyi biliyorum. İstemesem bunların hiçbirini yapmam. “Sıkıldım” demeye hakkım yok. Kendimle vakit geçirmeyi seviyorum. Hayal kurmayı çok severim. Seyahatlerde canlılarla ilgili kitaplar okuyorum. Onlarla ilgili edindiğim bilgileri not alıyorum. O notlar hafızamı canlı tutuyor.

FUTBOLUN POPÜLERLİĞİ ADALETSİZLİK

Dalış sporlarına ilgi belirli seviyede. Ancak bir de futbol gerçeği var. Futbolun küresel çaptaki ününü nasıl değerlendiriyorsun?

Futbolu çok seviyorum, izlemekten keyif alıyorum. Ama futbolun bu kadar ünlü olması adaletsizlik. Dönen rakamlar ve yapılan yatırımlar inanılmaz. Futbolcuların bundan çok memnun olduğunu düşünmüyorum. Bir futbolcunun, dünyadaki en lüks arabalardan 10 tane alma imkanı varsa, bu biraz gereksizlik. Artık tatmin edemiyorsunuz o insanı. Keşke bu yatırımlar sporun diğer branşlarına da yapılsa. Başarılı bir toplum için spor bilinci çocukluktan itibaren oluşturulmalı. Futbol bunu da baltalıyor. Çünkü futbol varken çocuğu başka bir spora yönlendirmen bile zor.
SIRRI SON DAKİKA GOLLERİ

Futbolda seni ne çekiyor?

Son dakika gollerinden ilham alıyorum. Kendime “Ne olursa olsun bırakma, mücadele et” diyorum.

“RUSLAR BANA ŞİİR YAZIYOR”

Şahika Ercümen, dünyanın her tarafından hayranı olduğunu söyledi. “İnanılmaz bir şekilde kartpostal biriktiren bir kitle var. Dünyanın her yerinden imzalı fotoğrafımı istiyorlar. Rusya ve Ukrayna’dan büyük bir ilgi var. Her ay 20-30 Rus’tan mail alıyorum. Güzel sözler, şiirler yazanlar var. Türkler’den de benzer şeyler yapanlar oluyor. Adımın baş harfleriyle başlayan dizelerle şiir yazıyorlar. Sadece bu yıl 10 tane böyle şiir gelmiştir. Suyun altında fotoğraf çekilerek gönderenler var. Tişörte benimle ilgili bir şeyler yazıp o tişörtü giyiyorlar. ‘Senin için dalışa başladım’ diyorlar. Platonik şekilde aşık olan hayranlarım var. Ama bu, ürkütücü seviyeye hiç gelmedi” diye konuştu.

18 MART ANISINA REKOR DENEMESİ

Başarılı sporcu, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümüne özel dalış yapmak istediğini dile getirdi. Çanakkaleli olan Şahika Ercümen “18 Mart’a özel olarak Çanakkale’de rekor denemesi yapmak istiyorum. Bunun dışında farklı etkinlikler de planlıyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: Bugün Gazetesi

Deniz Haber Ajansı

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim