• BIST 9801.96
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

Sadettin Acar: Derince Limanına karşı çıkanlar asıl zararı Kocaelilere veriyor

Sadettin Acar: Derince Limanına karşı çıkanlar asıl zararı Kocaelilere veriyor
Liman-İş Sendikası Kocaeli eski Şube Başkanı Sadettin Acar, Safi Port’ın kiraladığı Derince Limanı’na karşı çıkanları eleştirerek, “Asıl çevre katliamını özel iskele ve limanlar yapıyor. Derince Limanı, halkın lehinedir” dedi.

Liman-İş Sendikası Kocaeli eski Şube Başkanı Sadettin Acar ile partisi CHP’nin karşı olduğu Derince Limanı yani Safi Limanı ile ilgili söyleşi gerçekleştirdik. Parti politikasının yanlış olduğunu, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduklarını söyleyen Acar, partisini eleştirerek limanın gerekliliğinden bahsetti. Acar aynı zamanda karşı çıkılması gereken limanların özel iskeleler olduğunu söyleyerek, “Kaçakçılık ve kanunsuz işlerin adresi özel iskele ve limanlardır. Asıl çevre katliamı oralarda yapılıyor. Derince Limanı’nın büyütülmemesi ülkemizin ve halkımızın aleyhinedir” dedi.

CENGİZ SARIBAY YANILTILIYOR”

CHP’nin Derince Safi Uluslararası Limanı ile ilgili tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay birileri tarafından yanıltılıyor. Bu tutum halkın yararına değil. Ben İzmit’te doğdum İzmit’te büyüdüm. CHP içerisinde ülke ve halkın çıkarları için siyaset yapıyorum. Yanlışa karşıyım, doğruyu destekliyorum. Siyaset bireysel çıkarlar için değil halkın çıkarları için yapılıyor. Limana yatırım yapılmaması, özel iskelelerin işine yaradı. Kısacası devletin kendi limanına yatırım yapmaması, özel iskele ve limanların artmasına neden oldu. Özel iskelelerin kuruluş amacı tamamen kendi fabrika mallarını indirip bindirmek idi.

 “ÖZEL İSKELE VE LİMANLARA KARŞI ÇIKILMALI”

Ben bu meseleleri gündeme taşıdım. Basında da genişçe yer buldu. Herkes haklısınız dedi ama gereği yapılmadı. Bunun gereğini rahmetli Ömer Türkçakal ve Mardin Milletvekili Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Gülcegün yapmıştı. Allah ikisine de rahmet eylesin. Hatta bakan bir röportajında özel iskeleler yüzünden bakanlıktan oldum demişti. Yani bakanı bile değiştirecek güçleri vardı bu yapının. Karşı çıkılması gerekirse çevre kirliliği ve uygunsuzluklar bakımından özel iskele ve limanlara karşı çıkılmalı.

“DEVLET LEHİNE OLAN BİR SİSTEM”

Dilovası’ndan bu tarafa müthiş bir çevre katliamı var. Çevre noktasında duyarlı arkadaşlar gitseler de özel iskelelerin halini görseler. İzmit’in Körfez’in kıyısında doldurulmadık alan bırakılmadı. Çevre katliamı zaten buralarda yaşandı. Derince Limanı’nın büyümesi özel iskelelerin işine gelmiyor. Çünkü Derince Limanı’na 12-15 arası gemi yanaşıyorsa, 5 kat büyüdüğünde 75, 100 tane gemi yanaşacak. Herkes Derince’deki Safi Limanı’na gelmek isteyecek. Özel iskeleler gemi trafiğini kaybedecek. Aslında özel iskelelerin aleyhine olup ta devletin lehine olan bir sisteme biz kötü diyoruz.

CHP’nin Derince Safi Limanı ile ilgili politikası sizce partiye zarar veriyor mu?

CHP’nin üç tane milletvekilli, il yönetimi ilçe yönetimi var. Bir kere bunlar bu konuda bir çalışma yapmış mı? Ben bu konuda CHP’nin bir çalışma yaptığına inanmıyorum. Yapılmadığını da biliyorum. Liman müdürü devletin temsilcisi halen orada duruyor. Ona gidip konuyla ilgili bilgi alabilirlerdi. Gitsinler görüş alsınlar. Devletin gözetiminde yapılıyor her şey. Bu limanın hizmet satın alarak devri yanlıştır. Yani kiraya verilmesi yanlıştır.

 “SANAYİ KENTİNİN BİR LİMANI OLMALI”

Dünya limanlarını incelediğimizde otonom yapıyla yönetildiğini görebiliyoruz. Yani Kocaeli bir sanayi kenti. Sanayi kentinin bir limanı olması lazım, bununda kullanıcılara devredilmesi lazım. Yani otonom yapıya dönüştürülmesi lazım. Kim bunun kullanıcıları? Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Ticaret Odası, acenteler birliği, nakliyeciler birliği, yöre belediyesi ve liman çalışanları, yani sendika. Derince Limanı’nın kamu yararı ön planda tutularak otonom yapıya terk edilmesi gerekirdi. Dünyada böyle yapılıyor.

Derince Limanı’nda 3 dönem şube başkanlığı yaptınız. Ne gibi gözlemleriniz oldu?

Ciddi rakamlar harcanarak yapılacağı anlaşılan çağdaş ve modern liman, İzmit Körfezi’ndeki çarpık yapılaşmayı ortadan kaldıracak mahiyettedir. Bu bir yap işlet devret projesi olup, aslında bir kamu yatırımıdır. Bu tür yatırımlarla ilgili yorum yapmadan önce aslında konuyu hakim insanlarla incelemek ve buna göre değerlendirme yapmak gerekir. Ben uzun süre Derince Limanı’nda 3 dönem amatörce şube başkanlığı yaparak bölgeyi tanıdım. Derince Limanı (Devlet Limanı) devre dışı bırakılarak özel iskelelere yol verildiğini, ciddi haksız kazançlar elde edildiğini, devletin liman gelirlerine el konulduğunu gördüm. Bu nedenle kamu adına bu talana ve soyguna son vermek için ciddi mücadele ettim ve bedelini de ödedim. 

“HALKIN BU LİMANA İHTİYACI VAR”

Sizce halk ne düşünüyor liman konusunda?

Safi Holding 543 milyon dolar yatırıp bu ihaleyi almış, üzerine 350 milyon dolar tutarında devlet tarafından hazırlanan her türlü bilimsel içerikli liman büyüme projesini de Safi Holding’e yıkarak şart koşmuştur. Şimdi Safi Holding, limanın büyüme projesini hayata geçirecektir. Çevre konusunda her türlü tedbirlerin alınacağı, ilgililer tarafından takip edilecektir. Derince halkı biran evvel limanın büyümesini ve gelişmesini dört gözle beklemektedir. Çünkü halkın bu limana ihtiyacı vardır.  CHP olarak bizlerin yatırımların desteklenmesi ülkenin ve halkın çıkarları için önemlidir.

“SİYASET HALKIN ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA YAPILMALI”

Partimizin sözcüleri bu konu hakkında gerekli bilgi ve belgeleri araştırmayıp, fikir beyan etmektedirler. Partimizin 3 tane milletvekili, belediye meclis üyeleri ve il örgütleri vardır. Derince ve Büyükşehir Belediyesi’nden yapılacak proje ile ilgili tüm bilgileri almalı ve bu konu bilimsel olarak masaya yatırılmalı, artı ve eksileri değerlendirilmelidir. Sanayi kenti olan Kocaeli ve Derince için faydalı bir yatırım ise sonuna kadar desteklenmelidir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamalıyız. Siyaset ve politika ülkenin ve halkın çıkarları doğrultusunda yapılmalı ve hayat bulmalıdır. Yanlış politikalardan uzaklaşmalı, bilimsel çalışmalarla halkı mutlu edebilecek ve yaşam standartlarını yükseltebilecek projelere destek verilmelidir. Parti olarak böyle yaparsak Kocaeli’de büyür ve iktidara yürürüz. Yanlışlarda ısrar edersek Kocaeli’de, Türkiye genelinden aldığımız oydan daha azını almaya devam ederiz. Kalkınmanın ve demokratikleşmenin yolu ideolojilerden değil dünya gerçeklerinden geçer.

“Liman Derince’nin en önemli gelir kaynağı”

Derince Limanı’nın büyümesi ile Derince’nin ekonomik olarak gelişeceğini kaydeden Sadettin Acar, “Liman Derince’nin en önemli gelir kaynağıdır” dedi.

Sanayi kenti Kocaeli’nin her geçen gün artan gemi trafiğine paralel olarak dünya standartlarında, teknolojik olarak geliştirilmiş, çevreye duyarlı, denetlenebilir bir limana ihtiyacı olduğunu kaydeden Sadettin Acar, “Bunun İzmit Körfezinde fiziki konum itibariyle en uygun yeri devlete ait olan Derince Limanıdır. Limanın büyütülmemesi ülkemizin ve halkımızın aleyhinedir. Geçmiş iktidarların limana bu yatırımları yapmaması özel iskelelerin, liman işletmeciliğine soyunmalarına neden olmuştur.  Denizimizi gelişi güzel doldurarak çevremize büyük zararlar vererek, iskele boylarını her geçen gün uzatarak çevre katliamlarına neden olmuştur. Özel iskelelerde insanlar denetimsiz ve ehliyetsiz çalıştırıldığı için öldüğü ve sakat kaldığı gün taşeronlar tarafından kaderlerine terk edilmişlerdir” dedi.

 LİMAN DERİNCE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Biz bu olayları sendika olarak İzmit gündemine ve Türkiye gündemine taşıdık. Derince’nin mahalle muhtarları, nakliyeci kooperatifleri ve esnafları limanın genişlemesi, otoban bağlantılarının yapılması, yük gemilerinin Derince Limanı’na gelmesi için vermiş olduğumuz mücadeleye sonuna kadar destek oldular. Limanın büyümesi Derince’nin ekonomik olarak gelişmesi ve bu gelişmeden pay alması anlamına gelmektedir. Derince’nin halkı bunu çok iyi bilir. Çünkü liman Derince’nin en önemli gelir kaynağıdır. Oysa AKP hükümeti bu yatırımları limana devlet olarak yapmayıp burada limanı kiraya vererek (Safi Holding) bu görevi özel teşebbüse havale etmiştir” ifadelerine yer verdi. 

 SADETTİN ACAR KİMDİR?

1992 yılında Liman-İş Kocaeli Şube Başkanı olan Sadettin Acar, 3 dönem üst üste bu görevi yürüttü. 2003 yılında da genel merkezde, genel başkan yardımcısı olarak seçildi. Bir dönem de burada profesyonel şube başkanlığı yaptı. Bu süreçte Derince Limanı ve özel iskelelerde yaşanan hadiseleri kentimiz gündemine taşıtı. 1995 yılında özel iskelelerin üzerine gittiği dönemde güç odakları tarafından kurşunlandı. CHP’nin 7 Haziran seçimlerinde milletvekili aday adayı oldu.

Kaynak: Kocaeli Gazetesi

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim