• BIST 9533.03
  • Altın 2471.687
  • Dolar 32.4851
  • Euro 34.5845
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 22 °C

SAD'dan geleceği kurtaracak proje

SAD'dan geleceği kurtaracak proje
Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), Datça Yarımadası'nda "Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi"ni başlattı.

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), Datça Yarımadası'nda "Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi"ni başlattı. Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı (SGP)-COMDEKS desteğinde gerçekleştirilen projeyle ekosistemin geleceği için hayati zararlara yol açan yasadışı ve aşırı avcılık uygulamalarıyla etkin mücadele hedefleniyor.

GEF Küçük Destek Programı (SGP) - COMDEKS ve GEF desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP tarafından yürütülmekte olan "Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" tarafından destek verilen projeye Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'nde başlandı.

"KUMBARA" ALANLAR BÜYÜK TEHDİT ALTINDA

Proje, 2012 yılında Datça Yarımadası denizlerinde oluşturulan Balıkçılığa Kapalı Alanlar'a odaklanıyor. Bu alanlar, Ekosistem Temelli Balıkçılık Yönetimi için belli başlı araçlardan biri olarak önem taşıyor ve sürdürülebilir kullanım için "kumbara alanlar" olarak tanımlanıyor. Deniz Koruma Alanları'na yönelik en büyük tehdit ise bu alanlarda gözlenen yasadışı avcılık uygulamaları olarak kendisini gösteriyor. Bu yasadışı uygulamalar, biyolojik çeşitliliği azaltıyor, deniz ekosistemini bozuyor, ekonomik zararlara, haksız rekabete yol açıyor ve en önemlisi insanlığın geleceğini tehdit ediyor.

SAD Ekolojik Araştırmalar Grubu, bu tehlike ve tehditleri önlemek için harekete geçti. "Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi'nde Sorumlu Balıkçılığa Geçiş Projesi" tüm bu olumsuzlukların azaltılması yönünde ilgili aktörleri sorumlu davranışa ve göreve davet ederken, katılımcıları ödüllendiren çözümler üretmeyi de hedefliyor.

ÇÖZÜM DENİZDE DEĞİL, KARADA

Projede, yasadışı ve aşırı avcılık sorununa denizde değil karada çözüm aranacak. Denizde denetim süreci fiziksel ve coğrafik şartlar gereği oldukça güç iken karada arz ve talep sürecinde denetim daha pratik ve verimli olarak değerlendiriliyor. Bu açıdan bakıldığında proje, denizde aşırı ve yasadışı avcılığı azaltmaya yönelik düşünce ve davranış değişimi yaratarak, deniz ve kıyı ekosistemini korumayı ve yerel balıkçılık ve balıkçılığa bağlı ekonomilere pozitif katkı sağlamayı amaçlıyor.
 
RESTORAN VE TÜKETİCİLER DE SORUMLULUĞA DAVET EDİLİYOR

Proje kapsamında "Sorumlu Amatör Balıkçılık", "Sorumlu Kıyı Balıkçılığı", "Sorumlu Restoran" ve "Sorumlu Tüketici" aktörlerine değer, rol ve sorumluluk verilmesi planlanıyor. Ayrıca, konusunda uzman ekiplerin; "Sorumlu Balıkçılık Eğitim Seti" hazırlanması, eğitim seminerleri, panel tartışmaları, pilot ürün tasarımı ve uygulamaları, nesli tehlike altındaki türlerin tanıtımı, eğitim platformları, bilgilendirici tabela ve levha uygulamalarını paydaşlarla birlikte gerçekleştirmeleri de hedefleniyor.

Katılımcı paydaşların SAD tarafından "Sorumlu Balıkçılık Sertifikası" ile ödüllendirileceği proje kapsamında, ticari veya gönüllü faaliyetlerin de bölge, ülke ve uluslararası platformda tanıtımı ve desteklenmesi yönünde çalışmalar yapılacak. Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi ekosisteminin değeri, Deniz Koruma Alanı kavramının önemi ve bu kaynakların nasıl kullanılması gerektiğine dair usul ve bilgiler de proje ile kamuoyuna aktarılacak.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim