Piri Reis ve haritası üzerine araştırmalar yapan yazar Metin Soylu, ünlü denizcinin savaşlardan elde ettiği ganimetin, Kilitbahir Kalesi'nde saklı olabileceğini iddia ediyor.
Piri Reis; İlk dünya haritasını çizen ünlü denizci ve Osmanlı Donanması'nın cengaver kaptanı... Tarihi belgeler, Piri Reis'in denizcilik tarihine geçen kitaplarını ve ünlü haritasını Çanakkale'nin Kilitbahir Kalesi'nde çizildiğini ortaya koyuyor. Piri Reis, Kilit Bahir Kalesi'ni uzun yıllar çalışma mekanı olarak kullanmış. Araştırmalar sonunda bu ünlü denizciye ve Kilitbahir Kalesi'ne dair yeni bir iddialar gündemde.
Metin Soylu, "Piri Reis'in...elde ettiği tüm ganimetlerin Çanakkale Eceabat'a bağlı Kilitbahir Kalesi'nin altında olduğunu savunuyorum" dedi. İddiaların dayanağı da Piri reis'in ünlü eseri Kitab-ı Bahriye...
Metin Soylu, "Piri Reis, Kitab-ı Bahriye'nin o son cildinde son sayfasında çok enteresan bir ifadesi var hazineleriyle alakalı. Bunu ifade etmek istiyorum. Bakın ne diyor Piri Reis; 'düzenle bu kitabı tam, bulsun çok yarar kim olsa okuyan hem bu kitap çok gerektir, hazinelerin de bulunması gerekir' diye bir ifadesi var... Piri reis bu kalelerde uzun yıllar yaşamış. Bu kalelerde uzun yıllar eserleriyle ilgili ulaşmış ve ganimetleri de bu kalenin altında" dedi.
Araştırmacı yazar Metin Soylu, iddiasını dönemin şartlarıyla anlatıyor.
Metin Soylu, "O yüzyılda da bir banka olmayacağına göre, Piri Reis evi olarak gördüğü ofisinde bu hazineleri gizlemiş mantığı çıkıyor" dedi.
Kilitbahir Kalesi'nde bu sıralar restorasyon çalışmaları yapılıyor. İddialar üzerine Restorasyon çalışmaları sırasında Kilitbahir Kalesi ve çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı.
Çannakale Valisi Güngör Azim, "Biz biraz daha orayı mercek altına alıp; emniyet, asayiş ekiplerince, devletin ilgili birimlerince gözetim denetim altında bu çalışmaların yapılması için biz talimat verdik" dedi. Kilitbahir Kalesi'nde Piri Reis'in hazinesine rastlanır mı bilinmez ama, Piri Peis gerek haritası gerekse denizcilik tarihine yaptığı katkılarla daha uzun yıllar konuşulacak.