• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 15 °C

Piri Reis Gemisi'ne 1.5 milyon $'lık makyaj

Piri Reis Gemisi'ne 1.5 milyon $'lık makyaj
Doğalgaz ve petrol arama ile fay hattı araştırmalarını sürdüren 35 yaşındaki Koca Piri Reis Gemisi'nin sevk, enerji sisteminde 1,5 milyon liralık yatırımla modernizasyon çalışması yapıldı.

Doğalgaz ve petrol arama ile fay hattı araştırmalarını sürdüren 35 yaşındaki Koca Piri Reis Gemisi'nin sevk, enerji sisteminde 1,5 milyon liralık yatırımla modernizasyon çalışması yapıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erdeniz Özel, Koca Piri Reis Gemisi'nin İstanbul Tuzla'daki tersanelerde yenilendiğini belirtti.

Sismik arama (deniz tabanının ve altının incelenmesi) yeteneği yüksek geminin ''yürüyen aksamını'' yenilediklerini anlatan Prof. Dr. Özel, ''Koca Piri Reis Gemisi'nin can, kan damarları değişmiş oldu, artık daha iyi performans bekliyoruz'' dedi.

Türkiye'de birçok ilke imza atan araştırma gemisi Koca Piri Reis'e çok iyi baktıklarını, gemiyi yenileyerek çalışmaları sürdürmeyi hedeflediklerini söyleyen Özel, yeni arama gemilerinin hizmete girmesinden mutluluk duyacaklarını ifade etti.

Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) 130 milyon dolara satın aldığı sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa ile Koca Piri Reis'in farklı çalışma sistemlerine sahip olduğunu da anlatan Prof. Dr. Erdeniz Özel, Koca Piri Reis'in petrol, doğal gaz gibi kaynakların bulunması konusunda ilk belirlemeyi yapabileceğini, Barbaros Hayrettin Paşa'nın ise ilk belirlemelerden sonra bölgede detaylı arama yapabileceğini ifade etti.

Türk karasularında petrol ve doğal gaz araması

Türk karasularında petrol ve doğal gaz aramasına ilişkin değerlendirmede bulunan Erdeniz Özel, ''Biz bu konuda hiçbir zaman umudumuzu kesmedik. Tetis kuşağında yer alan Türk denizlerinde petrol ve doğal gaz bulunabilir ve bu da aramalarla tespit edilebiliyor, sonuçlarını yavaş yavaş alacağız'' dedi.

Koca Piri Reis'in ilk hedeflerinden birinin de bilimsel araştırmalar yapmak olduğunu vurgulayan Özel, bu kapsamda fay hatları konusunda da incelemelerde bulunduklarını dile getirdi.

Ege Denizi'nde meydana gelen son depremlerin ardından Kuzey Anadolu fay hattında inceleme yapacaklarını da ifade eden Erdeniz Özel, ''Kuzey Anadolu fay hattının Ege Denizi'ndeki uzantısı ile ilgili olarak kayıtlarımızda bilgi vardı. Yakın zamanda bu bilgileri güncelleyerek oradaki değişimleri ortaya koymaya çalışacağız'' diye konuştu.

DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erdeniz Özel, Koca Piri Reis'in araştırma için iyi bir platforma sahip olduğunu, geminin en iyi teknolojiye sahip olması için de çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

''20 yıl daha Türk bayrağını dalgalandıracak''

Koca Piri Reis Gemisi Teknik Hizmetler Koordinatörü Dr. Cem Günay da, 1978 Alman yapımı gemideki modernizasyon çalışmaları kapsamında sevk ve enerji sisteminin yenilendiğini anlattı.

Modernizasyonun 1,5 milyon liraya mal olduğunu ve Kalkınma Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirildiğini söyleyen Günay, yenileme sayesinde geminin ömrünün 20 yıl uzadığını belirtti.

Yunanistan yönetimi ve basınının geminin Ege Denizi'nin Türk karasuları ile uluslararası sularında yaptığı çalışmalardan rahatsızlık duyduğunu ifade eden Cem Günay, ''Araştırma gemimizin yaptığı seferler Yunanistan'da tirajı en yüksek gazetelere manşet oluyor. Gemimizin önemi orada sürüyor. Onlar Koca Piri Reis'i görmekten hoşlanmıyor olabilir ama biz yenileme çalışmaları sonrası en az 20 yıl daha Türk bayrağını dalgalandırmaya hazırız'' diye konuştu.

Dr. Cem Günay, 30 yıldır Urla İskelesi'ne yanaşan geminin, 5 günlük Körfez çalışmasından sonra İnciraltı'ndaki yeni yanaşma yerine bağlanacağını da sözlerine ekledi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim