• BIST 9535.33
  • Altın 2474.398
  • Dolar 32.471
  • Euro 34.5481
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 28 °C

Paşabahçe Vapuru'nun restorasyonu Haliç Tersanesi’nde yapılacak

Paşabahçe Vapuru'nun restorasyonu Haliç Tersanesi’nde yapılacak
İBB’nin girişimleriyle yeniden Şehir Hatları’na devredilen tarihi Paşabahçe Vapuru, Aralık ayında Haliç Tersanesi’ne çekilerek bakım onarım süreci başlatılacak. Gemi, restorasyonun tamamlanmasının ardından yeniden deniz ulaşımında kullanılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) önceki yönetiminin 10 yıl önce Beykoz Belediyesi'ne hibe ettiği tarihi Şehir Hatları AŞ'nin sembol gemilerinden Paşabahçe Yolcu Vapuru, adını aldığı sahilin yanı başında çürümeye terk edilmişti. Kısa bir süre nikah solonu olarak kullanılan vapur, sonra müze yapılmak istendi.

Hatta Boğaz'da batırılarak su altı canlıları ve dalış tutkunları için rota yapılması gündeme geldi. Ancak, projelerin hiç birisi gerçekleşmedi ve estetik harikası gemi, 10 yıl boyunca Beykoz sahilinde çürümeye terk edildi.

İHALE İPTAL EDİLDİ

Geçen ay sökülmek üzere ihaleye çıkarılan 67 yaşındaki vapur, İBB'nin girişimleriyle jilet olmaktan kurtuldu. İBB'nin gemiyi Boğaziçi'ne yeniden kazandırmak üzere geri istemesi üzerine, önce ihale iptal edildi. Beykoz Belediye Meclisi, geçen hafta oy birliğiyle aldığı kararla, “Paşabahçe'nin, yolcu vapuru olarak kullanılması ve 2 yıl içinde yüzer hale getirilmesi şartıyla İBB İştiraki Şehir Hatları AŞ'ye bedelsiz tahsisi”ni onaylandı.

UZMANLAR İNCELEDİ

Bakımsız durumdaki gemiyi inceleyen İBB uzmanları; vapurun dış metalinin oksijen ve deniz suyu nedeniyle korozyona uğradığını, saç aksamının tümüyle yenilenmesi gerektiğini, sefer yapabilecek durumda olmadığını ve ağır bakım maliyetleri gerektirdiğini tespit etti. Aralık ayı içinde geminin Haliç Tersanesi'ne çekilerek bakım onarım sürecinin başlatılmasına karar verildi.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Şehir Hatları A.Ş. Genel Müdürü Sinem Dedetaş, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla Paşabahçe Vapuru'nu yeniden filolarına katmak için çalışmalara başladıklarını belirterek tarihi geminin yolcularıyla buluşma sürecini şöyle anlattı:

“Öncelikle İstanbul Liman Başkanlığına bağlı sörvey (genel durum) raporu alınacak. Geminin emniyetli bir şekilde çekilebilmesiyle ilgili gerekli teknik araştırmalar tamamladıktan sonra Aralık ayı içinde Haliç Tersanesi'ne çekilmesini sağlayacağız. Vapurun kondisyon muayenesi önemli. Yaklaşık 10 yıldır kaderine terkedilen bir vapurdan bahsediyoruz. Denizde seyre elverişlilikle ilgili kontrol ve denetimler yapılacak. Daha sonra tersanede havuz bakımları yapılacak.

Karina (gemi omurgası) ve makine gibi tümüyle yenilenecek kısımlar var. Bir nevi elde ne kalmış ona bakacağız. Yenileme ve modernizasyon için geminin ekonomik fizibilitesi çıkartılacak. Planlı bakımları yapılacak. Şehir Hatları'nın sembol vapuru Paşabahçe, bütün bu çalışmaların bitirilmesiyle İstanbullulara tekrar hizmet vermeye başlayacak.

BOĞAZ'IN EN HIZLISI VE EN GÜZELİYDİ

İstanbulluların da yaşatılması için kampanya başlattığı 67 yaşındaki Paşabahçe Vapuru, İstanbul Boğazı'nın en “hızlısı” gemisiydi. 1952 yılında İtalya’nın Taranto şehrinde savaş gemisi olarak yapılan tarihi vapur, 2. Dünya savaşı sona erince Türkiye’den gelen talep üzerine İtalya’da bir gecede Şehir Hatları formuna çevrildi.

Güçlü motoru ve sağlam tekne yapısıyla İtalya'dan İstanbul'a 2,5 günde gelen gemi, saatte 18 mil hız yapabiliyor. 73,71 metre boya, 13,17 metre ene ve 3,27 metre derinliğe sahip vapur, tam 58 yıl Boğaz'ın iki yakasında hizmet verdi. Hizmette kaldığı 58 yıl boyunca İstanbul sularında Adalar ve Yalova hattında yolcu taşımacılığı yaptı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Denizci
17 Kasım 2019 Pazar 20:42
20:42
hurdayı ne yapacaklarsa... külliyyen zarar
98.158.248.72
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim