• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Okyanusun kimyasal yapısında değişiklik

Okyanusun kimyasal yapısında değişiklik
Yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları, karbondioksit salımındaki artış nedeniyle Kuzey Buz Denizi'nin asit oranının arttığını gösteriyor.

Yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları, karbondioksit salımındaki artış nedeniyle Kuzey Buz Denizi'nin asit oranının arttığını gösteriyor.
Norveç merkezli Uluslararası İklim ve Çevre Araştırmaları Merkezi'nde görevli bilim insanları, okyanusun kimyasal yapısında geniş çaplı değişimler belirledi.

Uzmanlar, karbondioksit salımının şu anda kesilmesi durumunda bile, Kuzey Buz Denizi'nde suyun kimyasının sanayileşme öncesi duruma dönmesinin on binlerce yıl alacağını belirtiyorlar.

Yaşanan değişimlerden, ticarî olarak büyük değer taşıyan balık türlerinin yanısıra pekçok diğer deniz canlısının da etkileneceği belirtiliyor.
Araştırmaya göre, denizlerin ekosisteminde büyük değişimler olacağı öngörülürken, bu değişimlerin ve etkisinin ne olacağı konusunda büyük bir belirsizlik var.

Karbondioksit salımının yerküreyi ısıttığı biliniyor. Ayrıca, karbondioksit havadan emildiği takdirde tuzlu deniz suyunda asit oranını da arttırıyor. Karbondioksitin havadan emilmesi soğuk sularda daha hızlı meydana gelen bir kimyasal değişim bu nedenle Kuzey Buz Denizi bu değişime çok daha açık bir ortam sağlıyor. Öte yandan, Kuzey Buz Denizi'ndeki buzulların erimesi, daha büyük bir deniz yüzeyini karbondioksitle temasa açık hale getiriyor.

Kuzey Buz Denizi'ndeki değişimleri tetikleyen bir diğer unsur ise nehirlerden ve eriyen buzullardan gelen tatlı su miktarındaki artış. Tatlı su, yapısı gereği, karbondioksit nedeniyle artan asit oranlarını dengelemekte daha az etkili.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, Kuzey Buz Denizi'nde asit oranının farklı derinliklerde değişiklik gösterdiğini belirtiyorlar.

Rapor hazırlayan heyetin başkanı Norveç Su Araştırmaları Enstitüsü'nden Richard Bellerby, bölgede değişen seviyelerde pH değerleri kaydettiklerini, bu değişimde başlıca unsurun bölgelerin aldığı farklı tatlı su miktarları olduğunu söyledi.

Bellerby, "Tatlı su ve tuzlu suyun karışması ağır bir süreç. Bu nedenle bazı bölgelerde tatlı su deniz suyu üzerinde bir tabaka zar oluşturuyor. Tatlı su, pH değişimini düzenleyen bir tampon görevi yapan iyonların konsantrasyonunu azaltıyor. Kuzey Buz Denizi üzerindeki buzullar bir kapak görevi görüyordu. Ancak buzulların erimesiyle sudaki karbondioksit oranı artıyor" dedi.

Bilim insanları, okyanus suyunun yüzeyindeki asitleşme oranının Sanayi Devrimi öncesine kıyasla yüzde 30 daha fazla olduğunu belirtiyor.

www.DenizHaber.Com.tr 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim