• BIST 9142.4
  • Altın 2325.163
  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9661
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 20 °C

Nijerya, limanlar için Türkleri bekliyor

Nijerya, limanlar için Türkleri bekliyor
Dünyanın 7. büyük petrol üreticisi Nijerya, havalimanı ve liman özelleştirmeleri için Türk işadamlarını bekliyor.

Dünyanın 7. büyük petrol üreticisi Nijerya, havalimanı ve liman özelleştirmeleri için Türk işadamlarını bekliyor.

Nijerya Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odaları Birliği Başkan Vekili Dahiru Muhammed Ardo, “Özelleştirmeler, kamu-özel ortaklığı şeklinde sıfırdan kurarak işletmesini teslim etme şeklinde olacak.” dedi. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) düzenlediği Türkiye-Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu için İstanbul’a gelen Ardo, diğer 3 büyük liman ve havalimanları için de Türkiye’den yeni ortaklar beklediklerini ifade etti.

Dünyanın yedinci büyük petrol üreticisi Nijerya, devam eden havalimanı ve liman özelleştirmeleri için Türk işadamlarını bekliyor. Nijerya Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odaları Birliği (NACCİMA) Başkan Vekili Dahiru Muhammed Ardo, “Özelleştirmeler PPP denilen kamu özel ortaklığı şeklinde sıfırdan kurarak işletmesini teslim etme şeklinde olacak.” dedi.

    Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) düzenlediği Türkiye-Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu için Türkiye’ye gelen Ardo, diğer üç büyük liman ve havalimanları için Türkiye’den yeni iş ortakları beklediklerini ifade etti. Ardo’nun yanı sıra Nijerya’dan gelen 150 işadamının da katıldığı Forum’da toplam 500 işadamı ikili iş görüşmelerinde bulundu. Doğalgaz ve petrol rezervlerinin ülkenin hızla gelişmesinde ve doğrudan yatırım çekmesinde önemli kaldıraç görevi gördüğü ülkede yakın zamanda 5 liman özelleştirildi. Nijerya’nın Türkiye için Afrika’nın en büyük ticari ortaklarından olduğunu dile getiren Ardo, “Kârlı ve yatırım için uygun bir ülkeyiz. Katı madenler, inşaat, bilişim gibi sektörler Türkiye’den önemli şirketlerin ilgilerine açık.” şeklinde konuştu. Nijerya’yı 700 milyar dolarlık bir pazara giriş kapısı olarak nitelendiren TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise, “Ülkenin büyüme sürecinde Türk firmalarının Nijerya’da etkin rol almalarını ve sahip olduğu sanayileşme tecrübesini paylaşması gerekiyor.” dedi. Meral bu noktada ülkenin altyapı ve inşaat projelerinden tekstile, tarım makinesi ve kimyasallardan bankacılık ve gıdaya kadar birçok alanda kârlı yatırım fırsatları barındırdığına dikkat çekti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin yeterli olmadığına da işaret eden TUSKON Başkanı Meral, Nijerya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin en kısa zamanda 5 milyar dolara çıkması gerektiğini vurguladı.  

Kısa süre önce bir grup işadamıyla Nijerya’ya gittiklerini hatırlatan Meral, “Biz, gidip gördük. Nijerya, kimilerinin iddia ettiği gibi değil, hakikaten güvenli bir ülke. Her ülkenin belli bölgelerinde pek güvenli olmayan yerler vardır. Ama tabii bu Nijerya’nın yatırım yapılmayacak bir ülke olduğu anlamına gelmiyor.” sözlerine yer verdi. Bugün iki ülke arasındaki ticaretin 552 milyon dolar olduğunu belirten Meral şöyle konuştu: “Türkiye adına 439 milyon doları ihracat, 113 milyon doları ithalata dayanan bu rakam yeterli değil. Güçlü bağlarımızla uyumlu değil. Onun için bunu yakın vadede 5 milyar dolara çıkarmalıyız.”

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim