• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

NATO’nun en büyük kurtarma tatbikatı Dynamic Monarch tamamlandı

NATO’nun en büyük kurtarma tatbikatı Dynamic Monarch tamamlandı
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ev sahipliğinde Marmaris Aksaz bölgesinde tatbik edilen ve NATO Müttefik Denizaltı Komutanlığı tarafından planlanan Dynamıc Monarch tatbikatı sona erdi. 3 yılda bir icra edilen tatbikatta senaryo gereği denizaltıdan personel kurtarma gerçekleştirildi.

Tatbikat süresince üç farklı sahada dibe oturmuş üç denizaltıya, kurtarma gemileri ile müdahalede bulunuldu. Tatbikat; denizaltı arama kurtarma harekâtında görev alan yüzer/dalar/uçar unsurlar ve teşkil edilmiş karargâhla Dynamıc Monarch Kurtaran-21 tatbikatının amacı NATO üyesi ülkelerin envanterlerinde bulunan kurtarma unsurlarının birbirleri ile entegre bir şekilde kullanılarak çok uluslu bir kurtarma operasyonu ile kurtarılmasını amacı ile icra edildi.

Tatbikata Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 adet firkateyn, karargâh gemisi olarak 1 adet tank çıkarma gemisi, 1 adet denizaltı kurtarma gemisi, 1adet  kurtarma ve yedekleme gemisi, 2 adet Tuzla sınıfı karakol gemisi, 1 adet mayın avlama gemisi, 2 adet denizaltı, 1 adet deniz karakol uçağı, 2 adet helikopter, 1 paraşütle arama kurtarma timi, 1 denizaltı tahliye ve kurtarma yardım timi katıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 AS-532 Couger ambulans helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 C-130 tipi nakliye uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 2 adet Sahil Güvenlik botunun yansıda NATO ülkelerinden gözlemci, tatbikat kontrol karargâhı ve icracı olarak katılım sağladı.

Türkiye, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya ülkelerinin icracı olarak katıldığı tatbikata NATO dışı ülkelerden Bangladeş, Endonezya, Pakistan ve Katar gözlemci olarak iştirak etti.

Tatbikat süresince, temsili olarak satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltıya istinaden kurtarma faaliyetleri icra edildi. Tatbikatta, paraşütle arama kurtarma ekibi ile kazazede personelin denizden toplanması ve ilk müdahalelerinin yapılması, kabiliyetini yitirmiş denizaltı gemisine yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla acil yaşam destek paketlerinin ulaştırılması, denizaltı gemisinin atmosferik şartlarının iyileştirilmesi amacıyla harici havalandırma, mahsur kalan personelin kurtarılması icra edildi. Senaryo gereği denizaltında kalmış mürettebat, kurtarılarak gemilerde ilk müdahaleleri hatta cerrahi işlemleri yapıldı, durumu ciddi olanlar ambulans helikopter ile hastanelere sevk edildi.

Tatbikat, NATO ve NATO üyesi olmayan ülkelerden personelin katılımıyla başarılı bir şekilde sona erdi.

tatbikat_-009.jpgtatbikat_1-057.jpgtatbikat_2-052.jpgtatbikat_3-045.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim