• BIST 9548.09
  • Altın 2498.086
  • Dolar 32.4993
  • Euro 34.5477
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 24 °C

Murat Kul: Balıkçılıkla ilgili denizde hiçbir denetim yok

Murat Kul: Balıkçılıkla ilgili denizde hiçbir denetim yok
İMEAK Deniz Ticaret Odası üyesi Murat Kul, "Denizde hiç bir denetim yok balıkçılık ile ilgili ne kadar kaçak göçek varsa şu an denizde. Balıkçılığın geleceğini iç açıcı görmüyorum." diye konuştu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası meclis üyesi Murat Kul, kürsüde yaptığı konuşmasına balıkçılık meslek komiteleri adına söz aldığını belirterek başladı. Balıkçılığın geleceğini iç açıcı görmediğini dile getiren Kul; "Balıkçılık Meslek Komitesi adına söz almış bulunuyorum. Son zamanlarda basında balıkçılık ile ilgili sık sık haberler duyuyorsunuz. Gerçekten balık pahalı yani şu algıyı da oluşturmamak gerekir balık ucuz bir ürün değil. Biz ne pahalı olmasını istiyoruz ne de çok ucuz satılsın istiyoruz, değerinde satılsın çünkü bizim her teknemizde 30 kişi çalışıyor, akaryakıt alıyoruz sonuçta bir masrafı var bunun, bunu verdiğiniz zamanda bize bunun bir karı olmuyor. 1 eylül de sezon başladı palamut balığı başta iyiydi balıkçı arkadaşlarda bunlardan birşey kazandı. Şimdi palamut, lüfer olmadı olmasını da beklemiyorum. Bakanlık olarak bir karar alınıyor yasak getiriliyor yasaklara her zaman karşıyım uygulayan yok. Denizde hiçbir denetim yok balıkçılık ile ilgili ne kadar kaçak göçek varsa şu an denizde. Balıkçılığın geleceğini iç açıcı görmüyorum. Eğer gerçekten birşeyler yapmak gerekiyorsa Bakanlığın, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün üniversitelerle, bizlerle, balıkçılarla  acil toplanması lazım ve bir çözüm üretmesi lazım." şeklinde konuştu.

Hamsinin aralık ayı gelmeden sularımızı terk ettiğini dile getiren Kul; "Hamsi Gürcistan’a gidiyor, karşı bölgelere geçiyor. Sonra Gürcistan'a gidiyoruz, bende gittim. Burda kalan arkadaşlarımızda ya Ege'ye ya Karadeniz'de istavrit tutup günü kurtarırım peşinde geçiyor. Yani iç açıcı değil av baskısı var." dedi.

Kul, Gürcistan’da avcılık yaptığını ve şartların zor olduğunu söyleyerek; "42 metre bir balıkçı teknem var orada balık yükleyip fabrikaya veriyoruz, balık yağı yapılıyor. Avlanırken bir arızam oldu. Türkiye’ye gelmem gerekti orda yapmak istemedim, Türkiye’ye yola çıktığım zaman devam ederken 5 mil 6 mil yol aldıktan sonra Sahil Güvenlik bana çağrı yaptı dur dedi. Sıkıntı ne diye sordum, yasak bölgeden geçtiğimi söylediler. Burası yol, normal yoldan geçiyorum dedim. Hayır, balık çiftliği var dedi. Balık çiftliği kurmuşlar, balık çiftliğini görüyorum ama normalde burada balık çiftliğine ağ atamazsın ama geçmende sıkıntı yoktur Türkiye’de, oraya bir koordinat belirlemiş ve demiş ki o koordinattan geçemezsin. Sahil Güvenlik oradan dört beş askerle yanıma yaklaştı, hemen sahil güvenliğe bağladılar. Tabi Dışişleri Bakanlığı'na, Halim abiye Metin Bey’e ulaştım. Dışişleri Bakanımız devreye girdi süreç on on beş gün devam edecekti o süreci hızlı bir şekilde çözmeye çalıştık ne yapabiliriz diye düşündük en sonunda 85 bin lira para cezası kestiler bana. Bu parayı benden aldılar hemen tahsil ettiler yoksa gemiyi çıkartmıyorlardı." diye konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mahmut
27 Aralık 2017 Çarşamba 21:06
21:06
var olmazmı canım ,haberiniz yok herhal sahil güvenlik sandallarda sıtaj yapıyor
196.121.40.95
Fareli köyün kavalcısı
27 Aralık 2017 Çarşamba 18:29
18:29
Sayın Murat KUL,
Balığı biz kurutmadık. gırgır ile,trol ile avlananlar stokları eritip bitirdi. Daha cinsel olgunluğa erişememiş lüfer ve palamut yakalayıp satarsanız,balık yataklarını trol ve derin gırgır ağları ile sığ suda avlanırsanız bunların olması doğaldır. Küçük ve müsadesi olmayan balığı tutmak yasak ama tezgahta satmak ,balık halinde satmak serbest. Kocaman bir garabet. Yüreğiniz varsa meclis kürsüsünden bunu haykırın. Şu Karadeniz deki balığı bitirin de sizde bizde kurtulalım artık bu tartışmalardan.
176.240.103.225
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim