• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 9 °C

Mühendislerimiz insansız deniz aracı üretti

Mühendislerimiz  insansız deniz aracı üretti
12 yıldır çalışma yapan Global Teknik AŞ mühendisleri, dizaynı ve yazılımı tamamen yerli olan Türkiye'nin ilk insansız deniz aracını üretti.

Savunma sanayiinde önemi artan insansız araçlarıyla ilgili 12 yıldır çalışma yapan Global Teknik AŞ mühendisleri, tasarımı, dizaynı ve yazılımı tamamen yerli olan Türkiye'nin ilk insansız deniz aracını (İDA) üretti. Bununla da yetinmeyen mühendisler, insansız hava araçları ve paletli kara araçları üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

İnsansız araçların geliştirilmesi konusunda faaliyet gösteren Global Teknik AŞ mühendisleri, Türkiye'nin ilk insansız kara, hava, deniz araçlarını üretme başarısını gösterdi. Mühendisler, 12 yıl boyunca geliştirdikleri konsepte bir yenisini daha ekledi ve Türkiye'nin ilk İDA'sını üretti.

İDA'NIN ÖZELLİKLERİ

İlk üretilen İDA, 30 knot hız yapabiliyor ve uydu vasıtasıyla dünyanın her tarafından sevk edilip, idaresi sağlanıyor. İDA'ya radar, sonar, su altı kamerası, robot kolları gibi parçalarda monte edilebiliyor. Böylelikle, preditörler gibi aynı zamanda taarruz ve savunmada da kullanılabiliyor.

Türk mühendislerinin ürettiği ilk İDA büyük ilgi gördü. Çeşitli ülkeler siparişler bile verdi. Yeni geliştirilen konsept ise etrafı denizlerle çevrili Türkiye açısından son derece büyük önem taşıyor.

KARALAR: İNSAN HAYATI RİSKE ATILMAYACAK

Türkiye'nin ilk İDA'sı hakkında bilgi veren Global Teknik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karalar, yaptığı açıklamada 4,5 metre boyunda ilk insansız deniz aracını 4 yıl önce tamamladıklarını söyledi. Testlerden başarıyla geçen 4 metre uzunluğundaki İDA sayesinde çok ucuz maliyetlerle, insan hayatını riske atmadan her türlü data, görüntü ve analiz sonuçlarının elde edilebileceğini söyledi.

Karalar, İDA'nın uydu aracılığı ile dünyanın her bir bölgesinde görev alacağını da ifade etti. Şu anda bu sistemin geliştirilmiş 2. versiyonunu ürettiklerini dile getiren Karalar, "7 metre boyunda üzerinde, silah taşıyabilecek kabiliyette üretimi için gerekli tasarım ve analiz işlemleri tamamlandı ve kalıpları üretildi. Sanırım birkaç ay içinde suda testlere başlayabileceğiz. Bu aracımızın teknik özellikleri itibari ile dünyada sayılı bir ürün olacağı inancındayız. 3 ülkeden de yeni ürünümüze talep var, görüşmelere devam ediyoruz." diye konuştu.

PALETLİ İNSANSIZ KARA ARACI ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Karalar, 3 yıl önce de KOSGEB projesi ile İnsansız Kara Aracı(İKA) üretimi ile ilgili projeyi başlattıklarını belirtti. Projeyi 18 ay içinde tamamlayıp, insansız kara araçları ürettiklerini ifade eden Karalar, "Tekerli olan bu model yanında şu anda paletli bir sistemin gövde imalatını tamamladık. Elektronik entegrasyonla ilgili çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

HAVA DENİZ VE KARA PLATFORMLARINI ÜRETEN TEK FİRMA

Elektronik yanında mekanik, kompozit, kablolaj konularında da insansız araçlar, havacılık ve savunma sanayine hizmet verebilecek ciddi bir altyapıyı kurduklarını kaydeden Karalar, "Tüm bu alanlarda tasarım, analiz, modelleme, tersine mühendislik, kalıp ve imalatları firmamız kendi bünyesinde gerçekleştirmektedir. Sanırım bu yönümüzle bu faaliyetlerin tamamını kendi bünyesinde yapabilen ve hava, deniz ve kara insansız platformlarını birlikte üretebilen dünyada sayılı firmalardan birisiyiz." ifadelerini kullandı. Karalar, pek çok büyük projedeki kazançlarının önemli bir kısmını, bu üretimleri yapabilmek ve altyapının kurulmasına harcadıklarını dile getirdi.

ida.20130514141054.jpg

ida1.jpg

ida2.jpg

ida3.jpg

ida4.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim