• BIST 8733.74
  • Altın 2240.593
  • Dolar 32.3341
  • Euro 35.1122
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

Muğla’da balıkçılık haftası deniz temizliği ile taçlandı

Muğla’da balıkçılık haftası deniz temizliği ile taçlandı
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Dünya Balıkçılık Haftası” dolayısıyla il genelindeki 150 noktada eş zamanlı olarak kıyı ve deniz temizliği yaparak, 3 noktada 60 bin yavru balığı denize bıraktı.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın ev sahipliğinde Ula İlçesi Akyaka Mahallesi’nde gerçekleştirilen Dünya Balıkçılık Haftası etkinliğinde renkli görüntüler yaşandı. 
Akyaka Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Gümüş’e ait teknede düzenlenen etkinliğe; AK Parti Milletvekili Yelde Erol Gökcan, MSKÜ Rektörü Prof.Dr. Turhan Kaçar, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Ula Belediye Başkanı Özay Türkler, Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete, MHP İl Başkanı Mehmet Korkmaz, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, il ve ilçe protokolünden kurum amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, il ve ilçe müdür ve personeli, balıkçılar ve Gençlik Spor İl Müdürlüğünden gönüllü öğrenciler katıldı. 

Deniz üzerinde gerçekleştirilen kutlama programı S.S. Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Can Görgün’ün sunumu ile başladı. Denizleri korumanın en etkili yolunun, denizleri kirletmemekten geçtiğini belirten Görgün, küresel ısınma tehdidine karşı denizlerdeki av faaliyetlerinin ve avlanma yöntemlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret ederek “Denizlerimizi gelecek kuşaklara da miras bırakmak için üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi. 
Ula Belediye Başkanı Özay Türkler de dip temizliğinin sürdürülebilir balıkçılık açısından önemine değinerek, etkinliğe emeği geçenlere teşekkür etti. 

1-272.jpg

Törende bir konuşma yapan Tarım İl Müdürü Barış Saylak, Muğla’nın sadece bir turizm ve tarım kenti değil, bir dünya mirası olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Bugün gelinen noktada son üç yılda çok şey yaşadık. Pandemi döneminde, gıda turizminin ne kadar önemli olduğunu yaşayarak gördük. Rusya-Ukrayna savaşında gıda tedarik zincirinde sıkıntılar yaşadık. Küresel iklim değişikliğinin sonuçlarını ise yaşamaya devam ediyoruz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen geldiğimiz noktada gelecek kuşaklara dünya mirası olarak bırakacağımız cennet vatanımızda, üzerimize vazife olmayan işleri de üstlendik. Muğla, bin 500 km sahil şeridi ile çok sayıda zorluğu da içinde barındıran bir cennet. Son yılarda ne yazık ki Kızıldeniz’den gelen gemilerin, denizlerdeki ısının, sıcaklığı artması, istilacı balık türlerinin varlığı, denizlerimizi tehdit eder duruma geldi. Ayrıca yıllardır yapılan düzensiz avcılık ve denizde kalan av araçlarının en verimli alanların üzerini kapatarak buraları çöle dönüştürmesi de ciddi sıkıntılar ortaya çıkardı.” 

2-273.jpg

50 Bin Kişi Balıkçılık Sektöründen Ekmek Yiyor

Muğla’nın 2021 yılında 144 bin 295 ton üretim ile su ürünleri sektöründe yüzde 30.60’lık paya sahip olarak Türkiye lideri olduğunu belirten Barış Saylak, ihracat rakamları ve sektörün Muğla ekonomisine katkısı ile ilgili de şunları kaydetti: “2020 yılında 77 bin ton olarak gerçekleşen su ürünleri ihracatı 409 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2021 yılında 97 bin tonu geçerek 563 milyon dolara; 2022 yılının 10 aylık döneminde ise 103 bin ton ile 1 milyar 400 milyon dolara ulaştı. Bu sene ihracat hedefimiz inşallah 2 milyar dolar ve 2023’te çok daha fazla olacak. Muğla’da balıkçılık ile geçimini sağlayan üç bin aile işletmesi ve buna bağlı olarak çalışanlar ile birlikte 50 bin kişilik bir sektörden söz ediyoruz. Balıkçılık, Muğla’nın vazgeçilmez ve başat sektörüdür.”

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan da konuşmasına Muğla’nın farklı ilçelerinde ekmeğini denizden çıkaran balıkçıları selamlayarak başladı. Hükümetin 2021 yılında üreticilere 8 milyon 843 bin lira destekleme ödemesi yaptığını hatırlatan Gökcan, özellikle kadın balıkçıları büyük bir takdirle izlediğini belirterek “Her sabah Gökova Körfezinde 15 kadın balıkçı kardeşimiz ‘Vira bismillah’ diyerek balığa çıkıyor. Ağlarını denize umutla salıyor. Kendilerini can-ı gönülden tebrik ediyorum” dedi. 

3-244.jpg

Konuşmaların ardından katılımcılar, teknelerle Gökova Körfezine doğru harekete geçti. Kadın balıkçıların sabah saatlerinde denize bıraktığı ağlar, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan ve Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak tarafından tekneye çekildi. 
Ardından Tarım ve Orman İl Müdürlüğü dalış ekibi tarafından hayalet ağ ve dip temizliği yapılan bölgeye gidildi. Gökova Körfezindeki hayalet ağlar ise Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ile Polis Dalgıç ekipleri tarafından çıkarıldı. Sahil Güvenlik ekipleri de etkinliğe botları ile destek verdi.

Son olarak Fethiye, Milas ve Gökova Körfezindeki konuşlanan ekipler ile telefon bağlantısı kurularak toplam 60 bin yavru balık eşzamanlı denize bırakıldı.  
Muğla ve ilçelerinde aynı anda düzenlenen etkinliğe 3 bin 282 kişi, 257 dalgıç, 141 tekne katılım sağladı. Etkinlik süresince, denizlerimizden 35 bin 511 kilogram çöp toplanırken 18 bin 412 metrekare hayalet ağ temizliği yapıldı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim