• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 17 °C

'Mogan Gölü, 1 yıl sonra tertemiz olacak'

'Mogan Gölü, 1 yıl sonra tertemiz olacak'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Mogan Gölü yüzde 60 kirli olarak görünüyor. 3,7 kilometrelik bir alanda kirlilik var. Kirliliği denizin tabanından sıyırıp ekipmanlarla 2 kilometre kadar taşımamız söz konusu” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Mogan Gölü yüzde 60 kirli olarak görünüyor. 3,7 kilometrelik bir alanda kirlilik var. 50 santimetre yüksekliğinde de bir çamur oluşmuş. Kirliliği denizin tabanından sıyırıp ekipmanlarla 2 kilometre kadar taşımamız söz konusu” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Mogan Gölü Dip Çamuru Temizlemesi Projesi’sine ilişkin çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özhaseki, “Burada yapacağımız iş bu büyüklükte, yapılan tek iş. Avrupa’nın en büyük işi. Dünyanın da ikinci büyük işi” dedi.  

Mogan Gölü Dip Çamuru Temizlemesi Projesi’nin büyüklüğüne dikkat çeken Bakan Özhaseki, “Mogan Gölü, Gölbaşı için büyük bir nimet bugün. 30 yılın getirdiği kirlilik bir sıkıntıya dönüşmüş. Şimdi onları temizliyoruz. 15 Temmuz’da Mogan için ‘Mavi Adım’ protokolü imzaladık. Ulaştırma bakanlığımız ile bir sözleşme imzaladık. Çünkü en büyük gemi filosu Ulaştırma Bakanlığımızda ve bu işleri yapabilecek de müthiş bir kabiliyetleri var. Burada yapacağımız iş bu büyüklükte, yapılan tek iş. Avrupa’nın en büyük işi. Dünyanın da ikinci büyük işi olarak önümüzde duruyor” diye konuştu.

İhale bedelinin 63 milyon lira olduğunu kaydeden Özhaseki, “Gölün yüzeyi 6 kilometrekare, yüzde 60’ı kirli olarak görünüyor. 3,7 kilometrelik bir alanda kirlilik var. Tabanda. 50 santimetre yüksekliğinde de bir çamur oluşmuş. Kirliliği gölün tabanından sıyırıp ekipmanlarla 2 kilometre kadar taşımamız söz konusu. Taşıdığımız bu çamurları belirli kumaşların içerisinde tutarak süzülmesini sağlıyoruz. Artan o çamurlu birikimi de toprakla karıştırıp daha sonra bitkisel toprak olarak kullanıyoruz. Görsel kirlilik olmadığı gibi, dışarıya da salgılanacak bir kirlilik bulunmamaktadır. Sazlık alanı olduğu gibi koruyoruz. Flöre ve faunasını da muhafaza ediyoruz. İhale bedeli 63 milyon lira. İhaleyi alan kurumumuz bakanlığımız. 4 gemi ile işe başlanıyor. 1 yıl sonra inşallah buradaki çalışmalar bitmiş olacak” şeklinde konuştu.

Çevreyi bir emanet olarak görüyoruz. Emaneti ne kadar korursak o kadar mutlu yaşarız. Mogan Gölü de Gölbaşı için önemli. Yaz aylarında burası serinlik veriyor. Aşırı bir kış da yaşanmıyor. Burayı koruduğumuz zaman Ankara’nın bu zenginliği devam etmiş olacak” açıklamasında bulundu.

Mogan’ın daha sonra kirlenmemesi için göle açılan tüm küçük derelerin de ıslah edildiğini bildiren Bakan Mehmet Özhaseki, kirliliği önleyecek her türlü tedbirin gerek Gölbaşı Belediyesi gerekse bakanlıkça alınacağını vurguladı. 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim