• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 11 °C

Metin Kalkavan ve beraberindeki heyet, Karadeniz turuna devam ediyor

Metin Kalkavan ve beraberindeki heyet, Karadeniz turuna devam ediyor
Metin Kalkavan, Karadeniz çıkarmasına devam ediyor. Dün Samsun, Ordu ve Giresun'a seyahat ederek denizcilerle bir araya gelen İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve beraberindeki heyet, bugün ise Rize ve Trabzon'daydı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası başkan adayları Nisan ayında yapılacak olan seçimler yaklaştıkça bölge çalışmalarına hız kattı. Dün Samsun, Ordu ve Giresun'a seyahat ederek denizcilerle bir araya gelen İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve beraberindeki heyet, bugün ise Rize ve Trabzon'daydı.

Samsun'da balıkçıların yoğun katılım gösterdiği toplantıda; limancılık, deniz eğitimi, balıkçılık, avlanma yasağı gibi konular ele alındı. Ardından Ordu Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret eden DTO üyeleri, toplantıda Ordu'nun gelişmesi için limanın şart olduğunun altını çizdi. Ordulu üyelerden sonra Giresun'daki üyelerle bir araya gelen Metin Kalkavan ve Yönetim Kurulu üyeleri, balıkçı barınaklarındaki atıkların ana sisteme taşınması ve altyapı problemlerini masaya yatırdı. 

Rize Valiliği ziyaret edildi

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Halim Mete, Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Başkanı Ali Deniz Eraydın, Gönç Beyli, Tuncay Şeker, Cihan Ergenç, Murat Er, Koray Demir, Fikret Kösoğlu, Yakup Kalkavan ve Murat Aydın, Rize'ye gelerek, Deniz Ticaret Odası'nın yüzde 10 ortağı olduğu Rize AVM inşaat sahasını ziyaret etti.

DTO'nun yüzde 10 ortaklığı bulunan Rize AVM inşaat sahasında incelemelerde bulunan İMEAK DTO üyelerine, bölgedeki faaliyetler hakkında bilgi verildi. Ardından Rize Valisi Erdoğan Bektaş ziyaret edildi. Erdoğan Bektaş ile 'İpek Yolu Projesi' hakkında konuşuldu. Metin Kalkavan, Bektaş'ı bu projenin Türk ve dünya denizciliğini nasıl etkileyeceği hakkında bilgilendirildi.

Erdoğan Bektaş, Metin Kalkavan'la denizcilik liselerine talebin azalmasının sebeplerini ele aldı. Vali, Piri Reis Üniversitesi'nin geldiği nokta ve verdiği eğitim dalları ile ilgilendi.

Metin Kalkavan ve ekibi, toplantıda limanlarla ilgili torba kanunu çalışmalarını detaylandırdı. Kalkavan, ihracat sayılması gereken kalemlerin çoğaltılabileceğini söyledi. Kalkavan, Hopa Limanı Genel Müdürü faydalanılması gereken teşviklerle ilgili bilgilendirme yaptı.

DTO üyelerinin Rize Valiliği ziyareti sonrasında Kuzey Balık Restaurant'da yapılan yemekli toplantı büyük ilgi gördü. 

Toplantıda konuşan Kalkavan, 'FETÖ ülkemiz için en büyük tehdittir. Devletimize FETÖ ile mücadelede elimizden gelen desteği vermeliyiz. Artık yaptığımız herşeyde 'önce devletimizin çıkarını' arıyoruz. Bireylerin çıkarları daha sonra geliyor. Bizim için yaptığımız en büyük yatırım TÜDEV'le beraber gerçekleştirdiğimiz Piri Reis Üniversitesi'dir. Eğitim ve çevre artık bizim önceliğimiz. İkisi içinde harcadığımız zaman ve emekten büyük keyif alıyoruz.' dedi.

Kalkavan sözlerini şöyle sürdürdü; ”Rize'de tarım, turizm ve Ovit Tüneli'nin açılmasıyla lojistik ön plana çıkacaktır. Rizemizi geliştirmek için bu konulara ağırlık vermemiz doğru olur. Balıkçılığımızı geliştirmek için de çalışıyoruz. Karadeniz'de balıkçılar arasında uyum ve birliği sağlamamız şart. Artık bizim önceliğimiz çevre. Arıtma sistemlerini çok hızlı geliştirmemiz gerekiyor. Ordu çok güzel bir model olmuş. Karadeniz'deki tüm şehirlerimizi bu örneğe göre düzenlememiz gerekir."

'Balıkçılık mirastır'

Balıkçılığın bir miras olduğunu dile getiren Kalkavan, "Balıkların azalmasından sadece balıkçılar sorumlu tutulamaz. Evsel atıklar denizleri kirlettikleri sürece bu sorun çözülemez.  Atık sorunu çözülmeli, balıkçı tekneleri küçülmeli, yeni düzenlemeler yapılmalı. Ayrıca teknelerinizi 2. sicile geçirin. Bu çok önemli. Biz DTO olarak bu konuda defalarca bilgilendirme yaptık. Gerekirse daha fazla yaparız. Ama bunu takip ediniz” dedi.

Yatırımlarla, ülkenin lojistik gelirlerinden daha büyük pay almaya başladığını söyleyen Kalkavan, denizcilik sektörünün savunma sanayine verdiği desteyi detaylandırdı.

Ardından Trabzon'a geçen Metin Kalkavan ekibi Trabzon'daki üyelerle Zorlu Grand Hotel'de bir toplantı gerçekleştirdi. Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyüp Ergan'nında katıldığı toplantıda, Trabzon temsilciliğinin hangi şartlarda şube olabileceği detaylı olarak anlatıldı.

Trabzon'un DTO Şubesi olmasının bölgeye katkı sağlayacağı vurgulayan Kalkavan, "Trabzon eninde sonunda şube olmak zorunda. Bu bizim ana hedefimiz. Şube olmanın bölge denizciliğine katkısı olur.' şeklinde konuştu.

P&I sigortası hakkında bilgi veren Kalkavab, denizcilere P&I tavsiye ettiğini dile getirerek; 'P&I sigortasını tavsiye ediyoruz. Çevre kirliliği, kazalar ve ölümlerde artık çok ciddi rakamlar söz konusu. P&I sigortası sizi korur. Bunu ciddiye alınız. Mevcut gidişatta balıkçılarımızın çoğunun mesleklerine devam etmesi mümkün gözükmüyor. Kollektif çalışma yolunu seçerek mesleğinizi sürdürülebilir hale getirmeniz gerekiyor. YouTube da bu konuda çok detaylı bir konuşmam var. Lütfen zaman ayırıp izleyiniz. Arz fazlası var. Aç gözlülüğü bırakıp daha akıllı yaklaşımlar bulmamız şart.” dedi. 

Toplantıda söz alan Türkiye Denizcilik Sektör Meclis Başkanı Erol Yücel ise, balıkçılığın önemini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü; 'Su ürünleri ve balıkçılık bizim geleceğimiz. Bu konular üzerinde çalışıyoruz. Çalışmaya da devam edeceğiz' 

Metin Kalkavan ise Erol Yücel'in balıkçılık ile ilgili sözlerine katıldığını belirterek; :”Balıkçılarımız çok emek veriyorlar ama para kazanamıyorlar. Çok yazık. Bunu düzeltelim. Emeklerimiz boşa gitmesin” şeklinde konuştu.

Toplantıda yöneltilen bir soru üzerine İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın statüsüne açıklık getiren Kalkavan;' İMEAK DTO sivil toplum kuruluşu değildir. İMEAK DTO kamu kurumu niteliğinde, meslek kuruluşudur. Biz Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlıyız.” dedi.

galer_ek.jpg

Büşra IŞIK / DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim