• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Metin Kalkavan: UTİKAD ordino konusunun başında provokasyon yaptı

Metin Kalkavan: UTİKAD ordino konusunun başında provokasyon yaptı
İMEAK Deniz Ticaret Odası, 61. Meclis toplantısı Meclis Başkan Vekili Faruk Ürkmez başkanlığında İMEAK DTO Meclis Salonu’nda gerçekleşiyor.

Kürsüde ilk olarak söz alan Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, UTİKAD ile Deniz Ticaret Odası’nın daha fazla işbirliği içinde olması gerektiğini düşündüğü belirtti. UTİKAD’ın sektörel anlamda yaptığı işler ile ilgili bilgi veren Eldener; ‘UTİKAD olarak 2017 ve 2018’in başında birkaç spesifik konuyla ilgili neler yaptık bilgi vermek istiyorum. Havayollarından, terminal operatörlerine kadar içimizde çeşitli fonksiyonları yapan firmalar var. Ordino konusunun çıkışını anlatmak istiyorum. UTİKAD’ın ve DTO’nun kurumsal bazda daha yakın çalışması gerekiyor. DTO’nun bir parçamız olduğunu daha fazla hissetmek istiyoruz.’ dedi.

Ordino konusunda Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile görüştüklerini belirten Eldener; ‘Yaklaşık 1-1.5 ay önce Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’dan randevu alıp yanına gittik. Ordino konusunda kendi pozisyonumuzu anlatmamız gerekliydi. UTİKAD ordino ve diğer masraflar konusunda kısıtlama getirilmemesi gerektiğini düşünen bir dernek. Şu anda çıkarılan ve çıkarılmakta olan birtakım yönetmeliklerde devletin ihtiyaç gördüğü alanlarda özellikle lokal masraflara müdahale etme hakkı olduğunu görüyoruz. Ordinonun fiyatının sınırlandırılması konusunun nereden çıktığını anladık.' şeklinde konuştu.

‘Liman masraflarıyla ilgili sınırlamalar gelebilir’

Liman masraflarıyla ilgili birtakım sınırlamaların söz konusunu olduğunu düşündüğünü aktaran Eldener; ‘Liman masraflarıyla ilgili olarak sınırlamalar gelebileceğine inanıyorum. Recep Akdağ’a ‘Neden ordino sınırlamasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorsunuz?’ diye sorduğumuzda ‘Sizin sektörünüzde serbest rekabet olduğuna inanmıyorum’ diye cevapladı. Bizim sektörümüzle çok fazla firma var o nedenle serbest rekabetin de daniskası var. ‘Özellikle liman ve limanların yerleri itibariyle serbest rekabet olduğuna inanmıyorum’ dedi Recep Akdağ. Aslında kısaca ‘Beni inandırırsanız ben bu kararı kaldırırım’ dedi.’’ şeklinde konuştu.

Kürsüde ilk olarak söz alan Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği dolayısıyla şu an sektöre girişle ilgili belgelerin fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve bununla ilgili olarak da çalışma yapmak istediklerini belirtti. 

‘Kendimizi DTO bünyesinde daha güçlü hissedeceğiz’

2000 yılından beri ordino konusunun gümrükle ilgisi kalmadığını vurgulayan Eldener; ‘Ordino savaşında Deniz Ticaret Odası’nı daha fazla yanımızda görmek isterdik. Umuyorum ki önümüzdeki yıllarda kurumsal anlamda daha fazla iş birliği yaparız. Kendimizi Deniz Ticaret Odası bünyesinde daha güçlü hissedeceğiz. Bundan sonraki dönemlerde inşallah birlikte daha çok çalışma şansımız olacak. ‘diyerek sözlerini sonlandırdı.

Ardından kürsüye gelen İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, UTİKAD Başkanı Emre Eldener’in sözlerine cevap verdi.

‘Ordino konusunun başında provokasyon yaptınız’

Bir kurum kendisine ait olmayan bir seçimde komple dernek kararı alarak o seçimi kaybederse o kurumla ilişkisi zayıflar diyen Kalkavan konuşmasını şu şekilde sürdürdü; '450 üyesi olan değerli bir organizasyon kurumuyuz ama diğer grupların üye sayısı daha fazla. Ordino konusu çok hazin. Siz Deniz Ticaret Odası ile temas kurdunuz mu? Kurmadınız. Vapur Donatanları 278 üyemizi temsil ediyor. Biz bin 150 üyeyi temsil ediyoruz. Sizde olmayan ama bizde olan üyeler var. Siz kavga ediyorsunuz. Denizcilik Müsteşarlığı Bakanlığımızla çalışıp Recep Akdağ’ı ikna ettiren biziz. Ordinonun sonuna yetiştiniz ayrıca başında provokasyon yaptınız. Bunun çözümü basın önünde kavga etmek değildir. Bize sormanız gerekirdi ama sormadınız. Ordino bizim olayımız. Acenteler bizde, bu sebeple ordino da bizde. Bakanlıkla çalışıp biz çözdük. Ben devletimle medya önünde tartışmam. Sorunlarımı makul bir şekilde çözerim.'

‘YOİKK konusunda çok çaba sarf ettik’

Metin Kalkavan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu konusunda çok çaba sarf ettiklerini ve ayrıca mecliste olan torba kanunda limanlarla ilgili çok ciddi bir madde olduğunu belirterek; ‘Mecliste olan torba kanununda limanlarla ilgili çok ciddi bir madde var. Ve tamamen yatırım ortamıyla ilgisi olmayan bir iyileştirme kanunu var. Yatırım ortamıyla zıt bir konu. Sağ olsun Altan bey ve ARKAS’tan arkadaşımızla birlikte çok emek verdik. Kanun meclisten geçerse anlatacağım. İlaveten her önüne gelen ithal mala istediği tarifeyi uygulayamaz. Bu tarife yakında çıkacak. Çünkü kamu görevi yapıyoruz. Kamu menfaatine çalışan meslek teşekkülüyüz. Her şeyin bir formalitesi var. Her şeyin bir makulü var. Bunlara tarife gelecek ve destekliyoruz.’ şeklinde konuştu.

‘Afrin Operasyonu’nu destekliyoruz’ 

Türk Silahlı Kuvvetlerince sınır güvenliğini sağlamak adına düzenlenen Zeytindalı Operasyonu’na ilişkin konuşan Kalkavan ‘Afrin operasyonu var. Zorunda olan bir operasyon ve destekliyoruz. Biz terör kuşağıyız. Ama mücadele edeceğiz. Onlar orada bizler de burada ticari mücadele edeceğiz. Refahı arttırmaya devam edeceğiz. Şehitlere rahmet olsun.’ dedi.

Buse ÜRGİR - Hamza AKTAY / DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim