• BIST 9718.08
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

Metin Kalkavan, Tamer Kıran'a ateş püskürdü

Metin Kalkavan, Tamer Kıran'a ateş püskürdü
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Tamer Kıran'ın eleştirilerine yanıt verdi. Kalkavan, yapılan bütçe eleştirilerinin bir seçim konuşması olduğunu dile getirdi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, bütçe konusunda İMEAK DTO Yönetimi'ni eleştiren Tamer Kıran'a cevap verdi. Bütçe konusunda yapılan eleştirilerin bir seçim konuşması olduğunu vurgulayan Kalkavan sözlerini şu şekilde sürdürdü; ‘Az önce yapılan konuşma bir bütçe konuşması değildir. Seçim konuşmasıdır. Üzücüdür. Bu muydu bizim verdiğimiz emekler, gerçekten çok şaşırıyorum. Seçimler geçicidir. Benim şikayetim, hem Yönetim Kurulu'nda olacaksınız hem de üniversitemizin mütevelli heyetinde olacaksınız, sonra da bu bütçeye karşıyım diyeceksiniz o zaman neden buradasınız? Formayı ıslatmak başka bir şeydir, rekabet başka bir şey, uygulama başka bir şey. Ya göründüğün gibi ol ya da olduğun gibi görün demiş Mevlana.’

'Her türlü proje ve eser meclis yetkisiyle yapılıyor'

Yapılan her türlü proje ve eserin meclisten alınan yetki neticesinde yapıldığını hatırlatan Metin Kalkavan, borç konusunda dolar kurundaki farktan dolayı bu tip rakamların çıktığını söyledi. Kalkavan şu anda toplam borcun 7 bin 392 bin dolar olduğunu belirterek; "Ortalama maaliyetimiz 6 bin civarındadır. Gerçek maaliyet ise 450 bin dolardır. Gerisi mecburen gerçek bir gider değildir ve borcumuzun çoğu da budur. Keşke bunları söylemek yerine, neden borçlanıyoruz diye sorsaydınız. Söyleyeyim neden borçlandığımızı; Yönetim Kurulu'nun aldığı yetki ile büyük bir proje yaptık. Bu projeye 150 milyon doların üstünde yatırım yapıldı. Bugünkü değeri 250 milyon dolar olan proje, 60 bin metrekare alana sahip bir tesistir. Ayrıca 85 dönüm arazimiz var. Bugün satmak istesek ciddi gelirler sağlayacak çok değerli bir yer. 2013 yılında yeni kampüs açtık. Ondan sonra aldığımız krediler ile ödemeler geldikçe bir taraftan kredi ödüyoruz, bir yandan ögrenci alıyoruz. 5-6 bin kişilik bir üniversite çok az bir kapasiteyle işletmeye açıldı. Yatırımlar yapıldı. Ödemek için devamlı odamızdan kaynak aktarımı yaptık. 2014’e kadar odamızın gelirleri artıdaydı.’ şeklinde konuştu.

'Staj sorununu çözmek için proje ürettik'

Denizcilik eğitimlerinin ana sorunlarından birisi olan staj sorununa değinen Kalkavan şunları ifade etti; ‘ Sorunu çözmek için 2 tane gemi yatırımı yaptık. Her bir geminin yıllık olarak 8-9 milyon tl maaliyeti var. 1 tanesini staj için kullanırken diğeri ile başka okulların öğrencilerine hizmet sağladık. 210 öğrenciyi staja çıkardık. Her sene de çıkarmayı düşünüyoruz. Biz neyi başardık biliyor musunuz? Her bin çocuğun mezuniyetini ve bu sisteme katılmasını başardık. Bugün okuldan mezun olanlar brüt olarak 30-40 bin civarında rakamlar elde ediyorlar. Her bin çocuğumuzun kazancı 30-40 bin dolar demek oluyor. Bu ülkemize büyük bir faydadır. TÜDEV, kurulduğumuzdan beri 2 bin 750 mezun verdi. Yarısı denizde kaldıysa, kazandıklarıyla şu anda 100 milyon dolar katkısı var. Her sene bu artış devam ediyor. Biz bu sene sanırım 750 civarında mezun vereceğiz. Gelecek sene mezun sayımız 850-900'e çıkacak. Biz bu çocukları alıp eğitip dünya denizciliğine kazandırdık. Bu kadar faydalı işleri yok sayıp 7 milyon dolarlık borcu söylemek gerçekten çok üzücü bir durum. Piri Reis Üniversitesi'nin, Türk Deniz Eğitim Vakfı'nın ve Prof. Dr. Oral Erdoğan'ın bunda büyük emeği vardır.’ 

'Katar Projemiz hayata geçecek'

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ayrıca, planladıkları 'Katar Projesi' ile Piri Reis Üniversitesi'nin yurtdışında bir işletme açacağını, bu projenin maliyetinin 60 milyon liranın üzerinde olduğunu ve sözleşme görüşmelerini yaptıklarını belirtti. Kalkavan, projenin bu ay içinde biteceğini ve Türkiye’de ilk defa bir üniversitenin yurt dışında işletme açacağını söyledi.

'Ülkemize katma değer yaratıyoruz'

Kalkavan, Piri Reis Üniversitesi'nin borç olarak 70 milyon doların altına indiğini dile getirerek şöyle konuştu; 'Piri Reis'te borcumuz 63 milyon. Bütün toplamına baktığımızda 70 milyon doların altındayız. Hiçbir artı gelir yaratmadığı takdirde -ki söz konusu değil- her sene artan bir sayıda öğrenci alıyoruz ve önümüzdeki zamanda da işletme olarak mutlaka artıya geçeceğiz. Diğer tarafta da öğrencilere vermiş olduğumuz yaklaşık 11 milyon dolar civarında vadeli eğitim ücreti/kredisi var. Türkiye'de kimsenin yapmadığı bir iş yapıyoruz. Çocukları alıyoruz, yüzde 63 oranında burs veriyoruz, üstüne vadeli eğitim ücreti veriyoruz ve bunları Deniz Ticaret Odası kaynakları ile yapıyoruz, binlerce dua alıyoruz ama en büyüğü ülkemize büyük bir katma değer yaratıyoruz. Hiçbir denizcilik yatırımı böyle büyük bir katma değer yaratamaz."

'Faizsiz kaynak kullandık'

Tamer Kıran'ın eleştirilerine yanıt veren Kalkavan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne neden ödeme yapmadığını açıklayarak, 'Ödemiyorum. İşime geliyor, gidiyorum gemiye yatırıyorum. Sonra aflar çıktı oradan da avantaj sağladık, faiz de ödemedik, faizsiz kaynak kullandık. Bunun karşılığında gemi işletiyoruz ve gemi yapıyoruz.' dedi. 

'Bu bizim yönetim becerimiz, anlamayana bir şey diyemeyiz'

Bu dönemde gerçekçi bütçe yapıldığını aktaran Metin Kalkavan, 'Bilgimizi, becerimizi saklamayız, para da saklamayız, projeksiyonda da oynamayız. Bütçe yapılırken çok emek veririz. Bütçe görüşmelerinde keşke her kalemi sorsaydınız da, tartışsaydık. Seyahat giderleriniz niye bu kadar? Ağırlama giderleriniz niye bu kadar?  Yatırdığımız ve ödediğimiz faizleri farkları hariç toplasanız, 2015 yılı faizimiz 393 bin, 2016 yılı kur farkı giderimiz 1 milyon 228 bin, 2016 yılı kur farkı 4 milyon 114 bin faizimiz 330 bin, 2017 yılı kur farkı 3 milyon 600 faizimiz 1 milyon 773 bin. 3 senede bir 2.5 milyon TL faiz ödemişiz. İyi de benim yarattığım katma değer, yaptığım yatırım bunun 50 misli buna değer mi? Değmez mi? Tabi ki değer. Bu da bizim yönetim becerimiz, anlamayana bir şey diyemeyiz. ' şeklinde konuştu.

'3 bin 675 çocuğumuza burs veriyoruz'

Deniz Ticaret Odası'nın kamu kurumu niteliğinde bir meslek teşekkülü olduğunu söyleyen Kalkavan, 'Kamunun parasını kullanıyoruz. Neresi ülkemizin menfaatindeyse paramızı orası için değerlendiririz, yatırımımızı onun için yaparız. Herhangi bir alt sektörümüze para yardımı ve destek sağlamamız yasak. Biz ancak okul yaparız ve burs veririz, Türk Deniz Eğitim Vakfı'na yaptığımız da budur. Binlerce çocuğa burs veriyoruz. Okul kendi ayaklarının üzerinde kalıyor ama o yüzde 63 bursu çocuklara biz veriyoruz. 3 bin 675 çocuğumuza burs veriyoruz. Kanun bana ve yönetim kuruluna bu yetkiyi veriyor. Yaptığımız işlemlerin oturması için Türk Deniz Eğitim Vakfı'nın elinde bulunan Zeyport hisselerinin yüzde 7'sini, değeri üzerinde odaya satıyoruz. Bu da hesapları dengeleme adına yapılan bir işlem.' dedi.

'Basının girip girmemesiyle bizim dahilimiz yok'

Metin Kalkavan, toplantı öncesinde yaşanan basının toplantıya alınmaması konusuyla ilgili olarak, 'Bizim dahilimiz yoktur, aksine herkes duysun diye toplantıyı basına ve canlı yayına açık olarak yapıyoruz, herkes öğrensin.' ifadesini kullandı.  

'Aday olduğunuz yerin görevlerini, neler yaptığını inkar ettiniz'

Kalkavan, Tamer Kıran'ın 'Gemi karaya oturmak üzeredir' sözüne karşılık olarak şunları söyledi; 'Geldiğimiz noktada bu bütçe, çok kötü bir bütçedir. Gemi karaya oturmak üzeredir dediğiniz zaman gerçekten aday olduğunuz yerin görevlerini, neler yaptığını kendi kendiniz inkar ettiniz, bu başarıların içinde olduğunuzu düşünüyordum ki yokmuşsunuz, bizim peşimize takılıp hasbelkader işi akışına bırakmışsınız, bunları biz yaptık, bütçede herhangi bir terslik olduğunda sualini veririz ama benim yönetimimde bundan sonra olmayacaksınız. Odanın 3 senedeki toplam faiz gideri 2.4 milyon TL'dir ve bu tamamen odaya, odanın gücünü Piri Reis'e, TÜDEV'e kullandırmak üzeredir.  Biz gücümüzü meclisten alıyoruz meclisin onaylamadığı hiçbir şeyi yapmayız ama meclisin onayladığı her şeyi yaparız.' 

Hamza AKTAY / DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim