• BIST 9693.46
  • Altın 2500.911
  • Dolar 32.4272
  • Euro 34.7006
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 14 °C

Metin Kalkavan: Hurda teşviği konusu iyi bir başlangıç

Metin Kalkavan: Hurda teşviği konusu iyi bir başlangıç
İMEAK DTO Olağan Meclis Toplantısı, yapıldı. Yoğun bir katılımın olduğu toplantıda teşvik ve Kılavuzluk ve Römorkör hizmetlerini Nemrut Körfezi'nde rekabete açılması toplantının ana gündem maddelerini oluşturdu.

İMEAK Deniz Ticareti Odası’nın Şubat ayı meclis toplantısı Meclis Başkan Vekili Faruk Ürkmez Başkanlığı’nda yapıldı. Sektörün yoğun katılım gösterdiği meclis toplantında bu ay sektörün önemli sorunları konuşulurken 2015 beklentileri masaya yatırıldı.

Toplantıda konuşan Deniz ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan 20 Ocak’ta Ankara’da gerçekleştirilen Ticaret Konsey Toplantısı’nda Türk denizciliği için önemli kararlar alındığını belirterek  “Ankara’da TOBB Ticaret Konsey Toplantısı çok önemli bir konsey gerçekleştirdik. Çok önemli çalışmalar yaptık.. Hikayelerden çok sonuca ulaşmayı hedefleyen bir toplantı gerçekleştirdik. Koster filosunun yenilenmesi, hurda teşviği konusunda önemli adımlar atıldı. Başbakanımız tarafından da onaylandı. Projenin başlangıcı güzel ilerliyor. İstediğimiz sonuca ulaşacağımızı düşünüyorum. “ dedi.

Kalkavan, sözlerini şöyle sürdürdü  “Kanun çıksın, bir sonraki Meclis’te detaylandıracağım” dediğini ve bakanın konuyla bizzat yakından ilgileneceğini dile getirdi.Kalkavan, “Koster konusunda hurda teşvikiyle ilgili olarak hem bakanımız tarafından deklare edilmesi, sonra da başbakanımız tarafından deklare edilmesi önemli bir olaydır. Bakış olarak, inanç olarak, niyet olarak önemlidir. Onun nasıl uygulanabilir olacağı konusunda daha sonra çok uzun tartışacağız. O yolu bulmaya çalışacağız.  Hedeflediğimiz amaca ulaşacak mıyız? Şu an da başlangıç iyi” diye konuştu.

Gemi ihracının teminatın kredi garantisiyle teminat altına alınacak olmasının çok önemli bir karar olduğuna dikkat çeken Kalkavan, “ İnşallah bu, Torba Yasa’da çıkacak. Hem tersane, hem ihracat, hem istihdam, hem yan sanayisine büyük ivme katacak olan somut olarak çıkabilecek katkıyı kredi garanti fonuyla teminatlandırma olarak yerini alacaktır” diyerek verdiği destekten dolayı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’a teşekkür etti.

Yücel, Hurda teşviki konusuna açıklık getirdi

Geçtiğimiz günlerde Türk Armatörleri’nin sorunlarını masaya yatıran Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkan vekili ve DTO Meclis üyesi  Erol Yücel  de konuşmasında  hurda teşviği konusuna değindi ve TBMM’ye sunulan Torba Yasa’daki hurda teşviki kanunu ile ilgili konuya açıklık getirdi.Türk Armatörleri Birliği olarak yaptıkları toplantıdan son derece mutlu olduğunu dile getiren Yücel, Yeni Torba Yasa’da hurda teşviki kanununun çıkmasına kesin gözüyle bakıldığının altını çizdi. Yücel, “Denizcilik piyasası fevkalade kötü gidiyor.

Umutsuzluğa kapılmak iyi bir şey değil. Koster filosunun yapımıyla ilgili olarak hurda teşviki konusunda TBMM’de görüşülmekte olan Torba Yasa’ya madde konulması söz konusuydu. Sayın bakanımızın söylediği lafta kalmış değil. Bizzat o madde Yeni Torba Yasa’ya konulmuş vaziyettedir. Önümüzdeki günlerde bunun TBMM’de onaylanacağı, kanunla ilgili bakanlığın tedbir alacağını, uygulamanın çok kolay olacağını, rahat bir şekilde başlayabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kılavuz ve römorkör hizmeti verme yetkisi 

Deniz Ticaret Odası Meclis toplantısında kürsüye gelenlerden biri de  İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis üyesi ve  Navitrans Acentalık Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Türkantos oldu. Türkantos,  Ulaştıma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Denizler ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün “Belirli bir bölgede tek kılavuzluk ve römorkör teşkilatının hizmet verebileceği” hükmünde kararının olmasına rağmen kılavuzluk ve römorkör hizmetlerini, Nemrut Körfezi’nde rekabete açması konusuna değindi.

Türkantos, “Geçtiğimiz günlerde Nemrut körfezinde yaklaşık 20 yıldır hizmet veren saygıdeger şirkete ilaveten 2 güzide firmaya da o bölgede kılavuz ve römork hizmeti verme yetkisi verilmiştir. Mevcudiyetini , DTO nun katkıları ile 1986 yılında izmit liman yönetmeliğinin bir maddesi değistirilerek TDİ’nin tüm İzmit Körfezi limanlarına klavuzluk ve römorkörcülük hizmeti devam etmekte iken rakip kuruluş olarak başlayan kuruluşların, 1997 yılı sonuna kadar TDİ İzmit ten çekilene kadar keza kendi konsorsiyum ortakları ile 2004-2006 yılları arasında anlaşmazlık yaşayınca yine tam rekabet koşulları oluşturan Ticari kuruluşların, bugün kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri rekabete kapalıdır ve açılamaz beyanatları sedace ve sadece maddi kaygılardan ibarettir” dedi. 

MAVİ VATANI DAHA ÇOK ÖNEMSEMELİYİZ

Yüksek katılımın olduğu Şubat ayı meclis toplantısına İstanbul eski  Valisi Hüseyin Avni Mutlu da katıldı. Türk denizciliğinin geçmişe göre ciddi aşamalar kaydettiğini ve 2023 hedeflerinde önemli bir rol oynayacağını belirten Mutlu “İstanbul gibi bir şehre sahip olmak milletimiz için çok önemli bir bahtiyarlık. İstanbul’u daha iyi yerlere getirmek için milletimizle birlikte çok çalıştık. Ciddi bir sosyal miras bıraktık. Neticede herkes bir sosyal mirasla hayatını tamamlıyor. İstanbul Valiliği görevi de benim adıma aldığım en önemli miras olmuştur. Yaptıklarımız, yapabileceklerimiz konuşulacak. Sizlere borcum çok. İstanbul, Türkiye’nin en önemli marka ve dinamosu. 2023’te ülkemizin dünyada daha saygın bir konuma gelebilmesi için var gücümüzle çalışacağız. En büyük gücümüz, birlik ve beraberliğimiz. Çalışkan ve zeki bir milletiz. Geleceğimize güvenle bakıyoruz. Geleceğimizi güvenli bir şekilde kuracak merkezlerimizden bir tanesi de denizcilik sektörüdür. Bu değerli meclis, sektörün güçlenmesi için çok çaba sarf ettiniz.  Güzel şehrimiz İstanbul’umuz bir deniz şehridir. Türk denizciliğini çok güçlü bir konumda. Bu mübarek vatanın ayrılmaz parçası olan mavi vatanı da daha fazla önemsememiz gerekiyor. “ dedi.

dto_fotograf.jpg

Haber: Mehmet ŞAHİNCİLEROĞLU / Fotoğraflar: Mustafa ÖLMEZ

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
GEMİMO ve GMO ÜYELERİ
07 Şubat 2015 Cumartesi 10:35
10:35
Hurda teşviği ile birlikte Yerli Gemi Motoru yapımı ve Pendik tersanesi gündeme alınmalı.
1970 li yıllarda başladığımız ve maalesef durdurulan proje günün şartlarına göre başlamalı, Pendik tersanesi ekonomiye kazandırılmalıdır.
Teşvikte yerli üretime öncelik sağlanmalıdır.
88.253.210.75
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim