• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

METEAR Deniz İşleri ve Ticaret A.Ş. Sahibi Aret Hovagimyan, vefat etti

METEAR Deniz İşleri ve Ticaret A.Ş. Sahibi Aret Hovagimyan, vefat etti
4 Nisan 2021 tarihinden bu yana korona tedavisi gören METEAR Deniz İşleri ve Ticaret Anonim Şirketi Sahibi Aret Hovagimyan’ın virüs nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi.

METEAR Deniz İşleri ve Ticaret Anonim Şirketi Sahibi Aret Hovagimyan, koronavirüs nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Deniz Haber Ajansı’nın edindiği bilgilere Hovagimyan, 4 Nisan 2021 tarihinden bu yana İstanbul Gaziosmanpaşa’da bulunan Avrupa Özel Şafak Hastanesi’nde koronavirüs tedavisi görüyordu.

Pazar günü entübe edildiği bildirilen Hovagimyan’ın bugün vefat ettiği öğrenildi.  Hovagimyan’ın aile üyelerinin de korona virüse yakalandığı, aile bireylerinin virüsü hafif atlattığı bildirildi. Merhum Aret Hovagimyan’ın nerede defnedileceğine ilişkin bilgilerin daha sonra belli olacağı kaydedildi.

aret-hovagimyan.jpg

ARET HOVAGİMYAN, KARTAL İSTİMBOTUNUN SON SAHİBİYDİ

7. Ordu Komutanlığı’nda görevli Tümgeneral Mustafa Kemal, 10 Kasım 1918’de Adana’dan trenle yola çıkıp 13 Kasım 1918 Çarşamba günü vardığı Haydarpaşa Garı’nda kendisini bekleyen Kartal istimbotuyla Galata’ya doğru yola çıkmıştı.

Mustafa Kemal; İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan gemilerinden oluşan 61 parçalık işgalci donanmayı gördüğünde yaveri Cevad Abbas’a tarihe geçen o sözü söylemişti: ‘Geldikleri gibi giderler!’

Kartal istimbotu, 1974 yılında Metear Denizcilik’in sahibi Aret Hovagimyan tarafından satın alınarak 63 yaşında Kartal II adıyla yenilendi.

1911 yılında Hollanda’da inşa edilen istimbot, önce Enterprise ismini aldı. Fransızlar tarafından İstanbul’a getirilen 80 tonluk 22 metre boyundaki tekneye, Milli Mücadele’nin kazanılmasıyla Seyr-i Sefain idaresince Kartal adı verildi. Yarım saatliğine de olsa Atatürk’ü taşıdığı için Kartal ismi verilen tekne yük için kullanıldı.

1933’te İstanbul Liman İşletmesi’ne, 1939’da Devlet Demiryolları’na, 1952’de Denizcilik Bankası İstanbul Liman İşletmesi’ne devredilen tekne, 14 Temmuz 1942’de Çanakkale’de batan Atılay denizaltısının aranmasında kullanıldı. Kartal II, 2015 yılında ise ekonomik ömrünü tamamladı.

kartal-istimbotu-1.jpg

İLK BAĞIŞI RECEP CANPOLAT YAPMIŞTI

2017 Kasım ayında o tarihi sözün kaydedildiği Kartal istimbotunun restorasyon çalışmalarına başlanılmış, 7'den 70'e restorasyon çalışmalarına destek devam etmiş, hatta Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat, 5 bin dolar bağış yaparak ilk destek veren isim olmuştu.

2018 Kasım ayında restorasyonu tamamlanan Kartal istimbotu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmişti.

kartal-istimbotu-2.jpg

kartal-istimbotu-3.jpgDENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim