• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 19 °C

Mersin sahillerinde caretta carettalardan 3 kumsalda 55 yuva

Mersin sahillerinde caretta carettalardan 3 kumsalda 55 yuva
Mersin kumsallarına anaç kaplumbağalar yumurta bırakmaya başladı, 3 kumsalda 55 yuva tespit edildi.

Caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağasının önemli yuvalama alanları arasında yer alan ve her yıl binlerce yavrunun deniz ile buluştuğu  Mersin kumsallarına anaç kaplumbağalar yumurta bırakmaya başladı, 3 kumsalda 55 yuva tespit edildi.

Geçmişte yumurtadan çıkıp denize ulaştıkları, başta  Davultepe, Alata ve  Kazanlı kumsallarına çıkan anaç kaplumbağalar, yumurtalarını bırakıp tekrar derin sulara dönüyor.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ekipleri de anaçların bıraktığı yumurtaların köpek ve kuşlardan zarar görmemesi için yuvaların üzerine kafesler yerleştiriyor, ziyaretçiler için de uyarı levhası asıyor.

Toplam 55 yuva tespit eden görevliler, yuvaları koruma alarak yavruların kuluçka döneminde zarar görmesini engellemeye çalışıyor.

"Temmuzun ilk haftası çıkışlar başlayacak"

Merkez müdürü Serap Ergene, Davultepe, Alata ve  Kazanlı kumsallarında sezonun açıldığını, anaçların artık kumsallara gelmeye başladığını bildirdi.

Bu sezonun oldukça verimli geçeceği düşüncesini paylaşan Ergene, şöyle konuştu: 

"Sezonun başlangıcında bile şu anda  Kazanlı'da 22,  Davultepe'de 18 ve Alata'da 15 yuva tespit ettik. Bu, çok önemli bir gelişme çünkü henüz mayıs ayındayız ve çalışmalarımız sezonun iyi gideceğini gösteriyor. Deniz kaplumbağaları yuvalamaları enteresan bir şekilde 2 yılda bir dalgalanma gösteriyor. Geçen yıl  Davultepe'de 129,  Kazanlı'da 657 ve Alata'da 266 yuvamız vardı. Bunlar da fena sayılar değil ama daha önceki yıllarda biraz daha yüksekti. Bu yıl yuva sayısında biraz daha artış bekliyoruz. Tabii artıştaki başarı, bu canlıların korunmasıyla ilgili. Eğer biz bu canlıları ve yuvalarını iyi bir şekilde koruyabilirsek artışın bize olumlu olarak dönmesi söz konusu olur. Bunun için yapılacak birçok şey var. Onlardan bir tanesi insanlarımızın dikkatli olması."

Özellikle  Davultepe ve Alata kumsalını vatandaşların yoğun şekilde kullandığını vurgulayan Ergene, ziyaretçilere dikkatli olmaları çağrısı yaptı.

Yuvaların üzerine uyarı tabelaları astıklarına dikkati çeken Ergene, "Vatandaşlar tabelalara dikkat ederlerse ve tabelanın dikildiği bölgede yuvaya zarar vermeyecek şekilde davranırlarsa bu şekilde korumuş oluruz. Zaten biz diğer doğal düşmanlara, kuş ve köpeklere karşı kafesle korumaya çalışıyoruz. İnsanların da dikkat etmesi lazım." diye konuştu.

Ergene, ilk yuva tespitini 9 Mayıs'ta yaptıklarını belirterek, "Bunların yaklaşık 2 aylık kuluçka süresi var. Temmuzun ilk haftası yavrular çıkacak.  Ramazan Bayramı'nı yavrular çıkarak kutlamış olacağız. Bizim için şeker tadında olacak." ifadelerini kullandı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim