• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 14 °C

Marina yatırımlarında bürokratik engeller kaldırılsın

Marina yatırımlarında bürokratik engeller kaldırılsın
İzmir-3. Tekne, Yat ve Denizcilik Fuarı çerçevesinde "Marinaların Sorunları ve Çözüm Önerileri" panelinde marinacılar, yatırım ve işletme seviyesinde çeşitli bürokratik engellerle karşılaştıklarını söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, İZFAŞ Boat Show İzmir-3. Tekne, Yat ve Denizcilik Fuarı çerçevesinde marina yatırımcılarını ve yöneticilerini biraraya getirdi. "Marinaların Sorunları ve Çözüm Önerileri" paneline dahil olan marinacılar, yatırım ve işletme seviyesinde çeşitli bürokratik engellerle karşılaştıklarını ortaya koyarak , deniz turizminden daha çok fazla kazanmak için marinaların önünün açılması gerekmekde olduğunu ifade etti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi, Marina İşletmeciliği Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Marinalar Koordinatörü Ali Erkan Bezirgan, marina yatırımlarına mani koyarak Türkiye'nin turizmde gelişemeyeceğini belirtti .

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem Cerit'in yönettiği panelde söz alan İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Savaş Ercan, marinacıların yalnız bulunmadığı , sektörün sıkıntılarını çözüp sesini dünyaya duyurması için lazım gelen çabayı göstereceklerini belirtti . İMEAK DTO İzmir Şubesi Meclis Üyesi Argun Gündüç de marinaların varlığı sayesinde Türkiye'de yatçılığın ve deniz turizminin geliştiğini ifade etti . 

'PASTADAN DAHA FAZLA PAY ALMALIYIZ'

Dünyada 19 bin marinanın bulunduğunu, Akdeniz'de ise senede 700 bin yatın dolaştığını dile getiren Ali Erkan Bezirgan, "Akdeniz, Karayipler ile beraber dünya turizm destinasyonunun en önemli yerlerinden biri. Fransa'nın Akdeniz kıyılarında 94 bin 500, İspanya'nın 95 bin 800, İtalya'nın 180 bin, Yunanistan'ın 12 bin yat bağlama kapasitesi var. En çok büyük rakibimiz Hırvatistan atakta. Bizim ise yekün yat bağlama kapasitemiz 21 bin 617." diye belirtti . Akdeniz'in çok büyük potansiyele sahip olduğunu ifade eden Bezirgan, "Kısa zamanda uluslararası standartta tesisler yaratarak, pastadan daha çok hisse almamız lazım geliyor . Bunun için çok fazla güçlü yatırımlara ihtiyacımız var. Yatırımı devam eden marinaların bağlama kapasitesi 4 bin 789. Marina yatırımlarına mani olarak turizmde gelişmemiz mümkün değil." diye açıkladı .

‘TURİZM GELİRİNİN YÜZDE 25'İ DENİZDEN’

İMEAK DTO Meclis Üyesi, Marina İşletmeciliği Meslek Komitesi Başkanı, Ece Saray Marina&Resort Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Ece de marina yatırımlarındaki bürokrasiden yakındı. Ece, "Marina yatırımı için 11 bakanlık ve iki kurumdan izin alıyorsunuz. 19 yıldan bu yana daha inşaatı başlamayan yatırım dosyaları var. Marinalar için alınan ücretler düşürülmeli, tanımlamalar çok fazla iyi yapılmalı ve uygulamalar her yerde aynı olmalı. Maliyetlerin düşürülmesi, sunulacak hizmetlerin kalitesini arttıracak ve amatör denizciliğin gelişmesine katkı sunacak." diye belirtti . Turizm gelirlerinin % 25'inin deniz turizminden elde edildiğini söyleyen Ece, marinaların da turizm geliri kazandıran tesisler olarak ihracat ve yatırım teşviklerinden faydalandırılmasını, marina yatırımlarının geciktirilmemesini talep etti . Setur Çeşme Marina Müdürü ve Deniz Turizmi Birliği Başkanı Hakan Tellioğlu ise marinaların bulunduğu bölgelerde yaşanan çevre olumsuzluklarına ve trafik sıkışıklığına ilgi topladı . Mavi Kart Atık Alım Sistemi hakkında da veri (bilgi) veren Tellioğlu, belediyelerin sert ve sıvı atık kontrolünü yeterince yapmadığını belirtti .

'NÜKLEER SANTRAL YAPMAK MARİNADAN DAHA KOLAY'

İMEAK DTO İzmir Şube Danışmanı Dr. Ersel Zafer Oral, marina yatırımlarının önündeki engellere dikkat çekerek, "Nükleer santral yapmak, yat limanı yapmaktan daha basit . Marina için teknik, ekonomik ve legal yapılabilirlik kriterleri var. Bizi en çok fazla sıkıntıya sokan legal yapılabilirlik." olacak şekilde açıkladı . Yeni sisteme giren yat sayısının beklenenden az olduğunu ifade eden Oral, 2023'te 50 bin yat bağlama hedefinin gerçekleşmesinin düş olduğunu belirtti . Marina yapılacak olan bölgelerin arka alanının da ilgi çekici olması gerekmekde olduğunu kaydeden Oral, "Bölgedeki insanların, yatçılığı sevmesi lazım geliyor . Ürkmez' de çalışma yapıldı ancak yat limanı yapılmasın diye 900 imza bir araya geldi ." diye belirtti . Çevre tahribatının yatçılığı bitireceğini dile getiren Oral, bakir koyların korunmasını talep etti . Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Atik de marinalarda çalışacak insanların eğitimi hususunda veri (bilgi) verdi. 

marina_toplanti.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim