• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 21 °C

Limanlardan silah sevkiyatına geçit yok

Limanlardan silah sevkiyatına geçit yok
Bakan Yazıcı Mersin ve Ambarlı Limanları'ndan Yemen'e yasadışı silah sevkiyatı iddialarına ilişkin olarak, "Kaçakla ilgili fiili icra edenler için 'büyüğüne-küçüğüne' bakmaksızın toleransımız sıfırdır" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Mersin ve Ambarlı Limanları'ndan Yemen'e yasadışı silah sevkiyatı yapıldığı iddialarına ilişkin olarak, "Kaçakla ilgili fiili icra edenler için 'büyüğüne-küçüğüne' bakmaksızın toleransımız sıfırdır. Kimsenin bu fiilini tolere etmeyiz" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yemenli gazetecileri makamında kabul etti. Yazıcı, Mersin Limanı'ndan Yemen'e yasadışı silah sevkiyatı yapıldığı iddialarına ilişkin, "Kaçakla ilgili fiili icra edenler için 'büyüğüne-küçüğüne' bakmaksızın toleransımız sıfırdır. Kimsenin bu fiilini tolere etmeyiz. Mersin'den gerçekleşen sevkiyat doğrudan doğruya Yemen'e ulaşmıyor, yolda birtakım gemi aktarımları oluyor. Acaba bu aktarmalarda birtakım operasyonlar oldu mu' diye bir şüphe oluştu" dedi.

Bunların soruşturulması amacıyla müfettişlerin görevlendirildiğini anlatan Yazıcı, müfettişlerin diplomatik yolla Yemen Gümrük İdareleri makamlarıyla iletişim sağladığını dile getirdi. Sonuç olarak, Yemen'den temin edilen konteynera ait 'orijinal mühür' gümrük işleminin yapıldığına dair bir kanıya varıldığına işaret eden Yazıcı, gerekli balistik incelemenin yapıldığını ve yolda herhangi bir müdahale olmadığı yönünde bir sonuca varıldığını ifade etti. Müfettişlerin bu yöndeki raporlarını hazırladığını belirten Yazıcı, kuru sıkı olarak nitelenen malzemenin sevkiyatının izne tabii olmadığını söyledi. Yazıcı, "Bu ürünlerin sevkiyatı ticarete konu olacağına göre buradaki kural ihlali bizim açımızdan ve dünya prosedürleri açısından sadece 'beyannamede beyan edilmeyişinden' ibarettir. 'Gıda maddesi' beyan etmiş oyuncak silahlara yer vermemiş ve bir fiil var, hukuka aykırı fiil bu. Dolayısıyla böyle bir fiil Ceza Hukukumuzda gerçek dışı evrak düzenleme fiilini oluşturur. Müfettiş raporu da bu suçlamayla savcılığa sevk edilmiştir. Oradaki dostlarımız, oyuncak olarak nitelenen bu ürünlerin operasyonla bunların silaha dönüştürülebileceği yönünde bir iddia öne sürmüşlerdir" dedi.
 
Bu tür ürünlerin bir standardının olduğunu söyleyen Yazıcı, "O standart ölçümlerine göre yapılıyor ama dostlarımızın da bu iddialarını tahkik ediyoruz. Şayet bu iddia doğruysa ve bunu doğrulayan somut bulgular varsa o zaman başka önlemler almamız gerekir" diye konuştu.
 
AMBARLI LİMANI'NDAN YEMEN'E YAPILAN SEVKİYAT

Diğer bir iddianın da Ambarlı Limanı'ndan Yemen'e yapılan sevkiyatla alakalı olduğunu belirten Yazıcı, "Beyannamede beyan edilmiş, yalnız gemi konşimentosunda beyana yer verilmemiş. Bunun çok değişik sebepleri olabilir. Alıcı-satıcı daha az gümrük vergisi ödemek için böyle bir yöntem uygulamış olabilir, o konu da müfettişlerimiz tarafından incelemeye alınmış ve inceleme devam ediyor. Konunun bir ayağı da Yemen. Yemen'le yapılan yazışma diplomatik yolla yapılıyor ve bu da prosedürlerin uzamasına sebep oluyor" ifadelerini kullandı.
 
Bakan Yazıcı, konuşmasında şunları kaydetti:
"İki somut olay dışında, Yemen'de değişik dairelerde elde edilmiş silahlarla Türkiye'yi irtibatlandırmak ve bundan ötürü Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni töhmet altında bırakmak haksızlıktır diye düşünüyorum. O konulara ilişkin Türkiye'nin diplomatik misyonlarda çalışanları ve ülkelerin istihbarat birimleri arasında bilgi paylaşımı olur. Olaylara karışmış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı varsa gereği yapılır."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim