• BIST 9079.97
  • Altın 2299.857
  • Dolar 32.3206
  • Euro 35.0966
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Liman kazasında 4 kişiyi ihmal öldürmüş

Liman kazasında 4 kişiyi ihmal öldürmüş
Tekirdağ Limanı'nda geçtiğimiz mayıs ayında 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan davanın ilk duruşması yapıldı. Duruşmada 68 kişinin görev yaptığı limanda olay sırasında sadece 2 görevlinin olduğu ve feribotun yanlış iskeleye yanaştığı ortaya çıktı.

Tekirdağ’da 28 Mayıs ayında 4 kişinin otomobilleri ile denize düşerek ölmesi olayı ile ilgili kusurlu bulunan aralarında Tekirdağ Liman Başkanı’nın da bulunduğu 5 kişi hakkında ‘Taksirle ölüme neden olma’ suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü. Davanın ilk duruşmasında 68 kişinin görev yaptığı limanda sadece 2 görevlinin olduğu, feribotunda iskelede yanlış noktaya yaklaştığı ortaya çıktı.

Mayıs ayında Kırklareli'ndeki düğün hazırlıkları için İzmir'den yola çıkan dünürler Aysel-Vecdet Eriş ve Zeynep-Ahmet Gülhan çiftlerinin bulunduğu araç, feribottan Tekirdağ Limanı'na inmiş, denize uçmuştu. Evlilik hazırlığı yapan çocukları Mustafa ve Selvi, anne-babalarının ölümüne tanık olmuştu. Olaydan sonra Tekirdağ Liman Başkanı’nın da bulunduğu 5 kişi hakkında ‘Taksirle ölüme neden olma’ suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkemede ölenlerin çocukları Mustafa ve Selvi Gülhan çifti, sanıklar Tekirdağ Liman Başkan Vekili Resul Kazancı, Tekirdağ Liman İşletmeleri Müdürü Ali Markal, Müdür Yardımcısı Rahman Çoban, Gemi 2. Kaptanı Ertuğrul Çakır ile 3. Kaptan Rafet Pala hazır bulundu.

Mahkemede savunması istenilen Tekirdağ Liman Başkan Vekili Resul Kazancı’nın avukatı müvekkilinin valilikten soruşturma izni alındıktan sonra yargılanacağını söyledi. Mahkeme Kazancı için soruşturma izni alınmasına karar vererek savunmasını almadı.

LİMANDA 68 KİŞİ ÇALIŞMASI GEREKİYORMUŞ

Denetim ve denetleme görevini yerine getirmediği iddiasıyla ilgili bir kusurunun olmadığını belirten Liman İşletmeleri Müdürü Ali Markal savunmasında, “Liman özel Akport şirketinden Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne devri yapıldı. Ama liman TDİ tarafından tam olarak teslim alınmadı. Ben bu süreçte koordinasyonu sağlıyordum. Bakanlık limana bir ay önce uygundur raporu verdi. Limanda normalde 68 görevli çalışıyordu. Kazanın olduğunda ise sadece 2 görevli vardı. Liman olayın olduğu zamanda Akport şirketinin kontrolünde olduğu için benim denetim ve denetleme görevini yapmamam gibi bir husus söz konusu olamazdı. O yüzden benim kusurum yok” dedi.

Devir işlemlerini koordine için limanda görev yaptıklarını ifade eden Liman Müdür Yardımcısı Rahman Çoban, “Bizim herhangi bir kusurumuz yok. Biz sadece devir işlemelri son bulana kadar koordine etmek için limanda görevlendirilmiştik. Bizim denetim ve denetleme görevini yapmama gibi bir durumuz söz konusu değil.” dedi.

LİMANDA YÖN GÖSTEREN TABELA VE GÖREVLİ YOKTU

Geminin 3. kaptanı Ertuğrul Çakır, “Gemiyi lodos olduğu için rampalara değil de limanın başka bir noktasına yaklaştırdık. 4 kişinin olduğu otomobil feribottan indikten sonra denize düştü. Limanda herhangi bir yön tabelası yoktu. Araçlara yönünü gösteren bir görevli de yoktu. Benim işim araçları gemiden indirdikten sonra bitiyor. Ondan sonrası için liman görevlileri sorumlu. O yüzden benim herhangi bir kusurum söz konusu değil.” dedi.

Gemi 2. Kaptanı Ertuğrul Çakır ile 3. Kaptan Rafet Pala da feribotu lodos nedeniyle rampa yerine iskeletin farklı noktasına yaklaştırdıklarını, otomobilin düştüğü noktanın kendi sorumluluklarında olmadığını söylediler.

4 kişin ihmal sonucu öldüğünü söyleyen Mustafa Gülhan, “Biz babamların otomobilinin arkasında bulunuyorduk. Feribottaki geminin 3. kaptanı Ertuğrul Çakır eli ile babamın kullandığı otomobile iskeleye çıkmasını işaret etti. Herhangi bir yön göstermedi. Otomobil birkaç metre gittikten sonra denize düştü. Limanda hiçbir ışıklandırma, yön tabelası ve görevli yoktu. 4 kişi ihmal sonucu öldü.” dedi.

Göz yaşları içinde olayı anlatan Selvi Gülhan da sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.

Mahkeme davaya yeniden bilirkişi atanması, delillerin toplanması için ileri bir tarihe ertelendi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim